Vágólapra másolva!
Tizenöt évadon keresztül uralkodott a kórházas sorozatok közt a Vészhelyzet, és nem csak az USA-ban - bár igaz, hogy az utolsó pár évben inkább a Grace klinika népszerűsége nőtt. Bár az Egyesült Államokban 2009 április 9-én 331. epizódjával örökre búcsúzó sorozatból itthon még van hátra egy évad, az amerikai csatornák nem késlekedtek, és számos trónkövetelőt küldtek ringbe, hogy megküzdjenek pörgős kórházas akciók szerelmeseiért, azokért, akiknek a Grace klinika kapcsolati drámáiból és gyakran pajkos, ironikus hangvételéből már rég elegük lett, és a jelenlegi királyt, Doktor House-t sem bírják.
Vágólapra másolva!

Trauma

A nemsokára nálunk is látható Trauma című sorozattal a kórházas tematika akcióval vegyül, a kettő kombinációjában hitt a Vészhelyzet anyacsatornája, az NBC. A széria történetének középpontjában azonban nem orvosok, hanem mentők állnak, azok a gyors reagálású szakemberek, akiket a nagyobb balesetekhez, szerencsétlenségekhez riasztani szoktak. Ők azok, akik többek között helikoptereiknek köszönhetően először érnek a helyszínre, akik besorolják a betegeket, felmérik a történtek súlyosságát, majd villámgyors tempóban kórházba szállítják a sérülteket. A mentők mellett azért akad egy orvos főszereplő is, valamint a klasszikus "orvos akar lenni a mentős"-sztori is jelen van a Traumá-ban a biztonság kedvéért.

A sorozat - nagy költségvetés ide vagy oda (a pilot az elmúlt évek egyik legdrágábbja volt) - nem lett sikeres Amerikában. Az NBC egyelőre csak tíz részt adott le a szériából, és sokan már el is könyvelték egy hamvaiban elhalt kísérletnek, azonban ezután a csatorna mégiscsak kért újabb részeket belőle: meglehet, hogy a márciusi visszatérést követően még ősszel is képernyőn fog maradni, ha jó számokat hoz.

Szereplők: Derek Luke, Anastasia Griffith, Aimee Garcia, Kevin Rankin, Taylor Kinney, Jamey Sheridan, Cliff Curtis.

-------------------------------------

Mercy

Ugyancsak az NBC próbálkozott meg a Mercy című sorozattal, mely eredetileg csak 2010 tavaszán indult volna, de a vészhelyzetes Maura Tierney megbetegedése miatt a színésznő új sorozatának premierjét el kellett halasztani, így rohamléptekben nekiláttak a nővéres dráma készítésének. A rohamtempó azonban nem látszik meg a Mercy minőségén, bár sok kritikus szkeptikus volt először az inkább a Grace kliniká-ra hajazó dráma esetében. Az iraki háborúból visszatérő nővér főszereplésével készült sorozatból már 14 rész került adásba, s a mérsékelt siker, meglehet, annak köszönhető, hogy ezúttal valóban a jó munkásemberek, vagyis a nővérek szemszögéből láthatjuk a kórházi eseményeket, hiszen ahogy a Jackie nővér-ben is megfogalmazzák: "Az orvosok nem gyógyítanak, ők csak diagnosztizálnak. A gyógyítás a nővérek feladata."

Szereplők: Taylor Schilling, Michelle Trachtenberg, Jaime Lee Kirchner, James Tupper, Diego Klattenhoff, Guillermo Díaz, James LeGros.

-------------------------------------

Jackie nővér

Ha már szóba került, muszáj megemlíteni a nálunk pár hete, a Viasat3-on indult Jackie nővér-t is. Tény, hogy a sorozat nem feltétlen az akcióra és a heti betegekre helyezi a fő hangsúlyt, de mégiscsak nővér a címszereplője, no meg a kórházi helyszín miatt természetesen kórházsorozatnak kezelendő. Az amerikai fizetős csatorna, a Showtime drámája egy hátfájásoktól szenvedő, erősen gyógyszerfüggő nővérről szól (Edie Falco, Carmela Sopranóként ismerhetjük a Maffiózók-ból), aki mindent megtesz betegeiért, de ha érdekei úgy kívánják, akkor lop, csal és hazudik. A sokkal inkább a karakterekre koncentráló komikus dráma nagy hátránya, hogy az epizódok csak 20-25 perc hosszúságúak, így mire az ember belejönne, addigra máris azon kapja magát, hogy az új intimbetétet akarja rásózni egyik ismert színészünk hangja.

Szereplők: Edie Falco, Eve Best, Peter Facinelli, Merritt Wever, Haaz Sleiman, Paul Schulze, Dominic Fumusa, Anna Deavere Smith.

-------------------------------------

Miami Medical

Hasonlóképpen az akciós vonulatra próbál koncentrálni a március elején bemutatásra kerülő Miami Medical című sorozat, melyet nem kisebb név felügyel, mint Jerry Bruckheimer producer, aki olyan tévésorozatokért felel, mint például a Helyszínelők-trilógia. A Miami Medical eredeti címe Miami Trauma volt, amit a már említett Trauma miatt változtattak meg, de a történet lényege ettől még hasonló marad: a sorozat szereplői azok az orvosok és mentősök, akik a beteggel a "golden hour" idején foglalkoznak - ez az a trauma elszenvedését követő első 60 percre utal, amikor a páciens későbbi esetleges felépülését leginkább befolyásoló döntéseket meghozzák az orvosok.

Szereplők: Lana Parrilla, Jeremy Northam, Omar Gooding, Mike Vogel, Elisabeth Harnois.

-------------------------------------

Ugyancsak a CBS csatorna küldte harcba az ötödik trónkövetelőt, a Three Rivers-t, mely ismét csak a szívhez szóló drámára koncentrál, mintsem a pörgő akciókra. A sorozat egy transzplantációs csapat munkáját kíséri (illetve már csak kísérte) figyelemmel. A különböző szervátültetéseket, hogy a néző megkapja a teljes képet, azonban már három különböző nézőpontból mesélték el a készítők, az orvosok történetei mellett részünk lehetett a donor (illetve a donor családja), valamint az átültetés kedvezményezettje nézőpontjának, mindezt persze kegyetlen döntési szituációkkal és könnyes drámával nyakon öntve. Ez utóbbiak miatt valahol meglepetés is, hogy a remélt siker elmaradt.

A fenti sorozatokat elnézve azt lehet megállapítani, hogy nem egyszerű a Vészhelyzet örökébe lépni, hiszen bár a kábelcsatornán sugárzott Jackie nővér folytatódhat a 2. évaddal, a Three Rivers és a Trauma szinte biztos, hogy véget ér, és sokan a Miami Medical sikeréhez sem fűznek túlzott reményt. Ebből, és az új, orvosos sorozatok eddigi viszonylag magas halálozási arányából arra lehet következtetni, hogy a nézőknek tökéletesen megfelel a jelenlegi választék, Grace kliniká-val, Doktor House-szal és a Dr. Addison-nal.