Átok: Filmszemle-díjas film az MTV-n

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió a Géniusz, az alkimista után bemutat még egy magyar produkciót: március 10-én és 11-én láthatják a nézők az Átok című tévéfilmet, amelyet az idei Filmszemlén a legjobb tévéfilmnek szavazott meg a zsűri. Mátyássy Áron rendezőt és a férfi főszereplőt, Hevér Gábort kérdeztük a vállalkozásról.
Vágólapra másolva!

Az Átok egy család története, amelynek életében az apa halála után áll be jó néhány változás, ekkor derül fény egy pár titokra. A cselekmény csupán két napot ölel fel, de készítői reménye szerint annyi benne a meglepő fordulat, mintha a film egy egész nyáron át játszódna. A központi férfialakot (az elhunyt férfi fiát) megjelenítő Hevér Gábor elmondja, ebből a szempontból kettős reakciók jutottak el hozzá: a magyar nézők egy részének túl sok volt ennyi konfliktus, a szemlére érkező amerikai vendégek viszont azt mondták, lehetne több csavar is a sztoriban.

A játékfilmekben megszokotthoz képest tényleg több a fordulat, ami nyilván azt szolgálja, hogy a néző mindig tovább nézze a sorozatot. "A visszajelzések szerint sikerült megteremteni a feszültséget, legalábbis akikkel beszéltünk, mindig várták, hogy legközelebb mi fog történni. A színészek pedig megcsinálták úgy, hogy szerethető, ismerős figurákat lássunk, szerintem tényleg kellemes időtöltés ez a film, és talán tartalmas is" - mondja a rendező, Mátyássy Áron, akinek Utolsó idők című alkotását szintén díjazták a Filmszemlén, 2009-ben.

A "szórakoztatóan drámai" művet azonban mintha csak a Géniusz, az alkimista árnyékában futtatná az MTV, hisz a jól beharangozott produkció mellett az Átok-ról jóval kevesebbet hallani (ami persze a sajtó egyoldalú érdeklődése miatt is alakult így), a két premier között pedig csupán egy hét különbség van. A rendező mindenesetre nem aggódik: "Szerintem nem ettől függ, hogy ki az, aki este fél tízkor az m1-et nézi. Aki erre kíváncsi, és látja a műsorfüzetben, vagy az előzetesét megnézi, az biztosan leül elé".

Az MTV kommunikációs osztályán megtudtuk, a filmet nem sokkal karácsony előtt adta le a gyártó, a csatorna pedig a szerkesztésnél szokásos átfutási idővel számolva tűzte ki márciusra a premiert. "A filmet főműsoridőben, szerdai és csütörtöki napon fogja bemutatni a Magyar Televízió 1-es csatornája. Ez az egyik legjobb időpont, a film ekkor számíthat a legnagyobb érdeklődésre" - közölték a sajtóosztályon.

Baj van a részeg horgásszal

Az Átok-ot egyébként tavaly nyáron forgatták Balatonfüreden és környékén, a munkálatokról akkor mi is beszámoltunk. Miután a női főszereplőket, Bánsági Ildikót és Pálfi Katalint rendesen kifaggattuk karakterükről, most a meghatározó férfialakra voltunk kíváncsiak: ő Marci, az iszákos tanár, a magyar értelmiség egy típusának megtestesítője - akinek figurája ráadásul némi társadalmi konfliktust is magával hoz, hisz amíg ő itthon gürcöl a saját és családja megélhetéséért, addig Brüsszelben élő nővérének anyagi gondja egyáltalán nincs.

Forrás: Gondár András / Budapest Film Produkciós Kft.

Kritika a filmről itt!

"Marci azt gondolja, hogy mindenért a világon más a hibás, sohasem ő. Azt érzi, hogy mindig háttérbe volt szorítva a családban, először az apja árnyékában élt, most meg a nővéréében. A nézők, akikkel beszéltem, azért szerették meg mégis a figurát, mert kimond olyan dolgokat, amelyeket a többség a jólneveltség vagy a tisztesség miatt elhallgat. Az nem biztos, hogy mindig igaza van, de nem is ez a kérdés" - jellemzi karakterét Hevér.

Az Átok előzetese a Filmszemle honlapjáról:

http://www.magyarfilmszemle.hu/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf?link=http%3A%2F%2Fwww.magyarfilmszemle.hu%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D%26Itemid%3D7&linkfromdisplay=true&linktarget=_blank&logo=http://www.magyarfilmszemle.hu/images/stories/videos/logo/filmhutv_2010.png&file=http://www.magyarfilmszemle.hu/images/stories/videos/41_elozetesek/Atok_Trailer.flv&image=http://www.magyarfilmszemle.hu&usefullscreen=true&allowfullscreen=true


A figura megformálásakor leginkább annak részegeskedésével gyűlt meg a baja a színésznek: "A történet szerint Marci kimegy hajnalban horgászni, akkor issza az első sörét, aztán abba sem hagyja estig a piálást. Mivel nem lineárisan vettük fel a jeleneteket, mindig nagyon oda kellett figyelni, hogy éppen hol tart a részegségben - tizenhat napig forgattam, és volt olyan jelenet, aminek az előzményét egy héttel azelőtt vettük fel, én meg nem tudtam, hogy már dülöngélnem kell-e vagy sem" - meséli Hevér Gábor.

Március 10-én tehát képernyőn az Átok: ha a nézőknek végül bejön a történet, akár még folytatódhat is: "Szóba került, hogy esetleg folytatódna a sorozat, de ennek előbb meg kell teremteni a feltételeit. Ez a négy rész önmagában is megáll, de a végén szándékosan nyitva hagytunk egy csomó dolgot, maradnak azért elvarratlan szálak" - mondja Mátyássy.