Erdélyi nézettségen civakodik az MTV és a Duna TV

Vágólapra másolva!
Egymásnak üzenget a két közszolgálati médium, a vita tárgya pedig az erdélyi magyarok tévézési szokása. Az MTV szerint a Magyar Televízió két csatornáját többen nézik, mint a Duna TV két adóját, a perre készülő Duna Tv szerint viszont a román műszeres televíziós mérés nem megfelelő ennek mérésére, hiszen a nézők nemzetiségi hovatartozása nem része a mintavételnek.
Vágólapra másolva!

Az MTV március 8-án közleményt adott ki, amelyben azzal büszkélkedett, hogy 2009-ben Erdélyben is többen nézték az MTV két csatornáját, mint a Duna TV-t. Az ARMA műszeres mérése szerint az erdélyi magyarok körében is az RTL Klub volt a legnagyobb közönségaránnyal rendelkező csatorna, amely éves átlagban 11,7%-os piaci részesedést ért el. Második 2009-ben a Tv2 volt, 9,8%-kal, harmadik fokán a román nyelvű Pro TV, 7,4%-kal.

A csatorna közleménye szerint a mérés azt mutatta, hogy a három kereskedelmi televízió után a Magyar Televízió következik (a két csatorna együttes nézettsége 7,3%), a sorban mögötte a Duna TV és Duna Autonómia (6%) található. Az MTV nem választja el a csatornákat, holott négy adóról van szó.

Az MTV részéről az [origo] kérdésére elmondták, hogy első közleményükkel az Outdoor Media Audit Kft. által készített, a Duna TV által terjesztett dokumentumra kívántak reagálni, amelyben olyan megállapítások szerepelnek, mint "a Duna TV megsemmisítő fölényt ér el az m1-gyel és m2-vel szemben: háromszor annyian ülnek a tévéképernyője elé, mint egyenként az m1 és az m2 elé", vagy "a Duna TV a nyugati tulajdonú kereskedelmi televíziókat is évek óta maga mögé utasítja a televíziózási szokások legfontosabb mutatói mindegyikében." Ugyancsak a 2010 elején kiadott közleményben szerepel, hogy az m1 és az m2 összesített közönségaránya 43%-kal marad el a Duna TV közönségaránya mögött - ezt pedig nem akarta szó nélkül hagyni az MTV.

Perre készül a Duna TV

A közlemény kiadása után a Duna TV honlapján közölte, hogy személyiségi jogainak, jó hírnevének megsértése miatt peres eljárást kezdeményez a Magyar Televízióval szemben "az általa közzétett valótlan állítások, híresztelések miatt." A Duna Televízió nem zárja ki azt sem, hogy a valótlan adatokat közlő médiumokkal szemben sajtó-helyreigazítási eljárást kezdeményez - áll a szövegben.

A Duna Televíziónak nem felel meg a román médiapiacon egyébként alapkutatásként elfogadott nemzeti műszeres televíziós mérés, hiszen a nézők nemzetiségi hovatartozása nem része a mintavételnek, áll egy másik közleményben.

A Duna TV több mint tizenöt éve rendel rendszeresen felmérést a televíziónézési szokásokról Erdélyben, legnagyobb határon túli közönsége körében. A csatorna egy 2007-es, GfK-mérést emleget, amelynek eredménye szerint a Kárpát-medencében pedig a legnézettebb és legkedveltebb magyar nyelvű közszolgálati csatorna a Duna TV. Ugyanezt az eredményt mutatta az RMDSZ 2007-es, a Dunától független vizsgálata is, amely szerint a Duna TV-t nézik a legnagyobb arányban a romániai magyarság körében, az így nyilatkozók aránya 37 százalékos, és ezzel minden más csatornát megelőz.

Csodálkozik az MTV

Az üzengetésnek ezzel nem volt vége, mert az MTV március 9-én újabb közleményt adott ki arról, hogy "Magyarország első televíziója, az MTV" értetlenül áll a Duna TV vádaskodása előtt, és nem kíván közszolgálati televíziókhoz méltatlan szópárbajba bocsátkozni a nézettségi adatok miatt, a tényekhez azonban ragaszkodik.

"Ezért az MTV nem érti a kisebbik köztévé indulatos reakcióját, hiszen a Magyar Televízió a sajtóközleményében nem foglalkozott a Duna Televízióval Az Magyar Televízió arra sem utalt, hogy a nézettségmérésre módszertanilag alkalmatlan kutatás a Duna TV megrendelésére készült - ellentétben az MTV által hivatkozott, független mérési adatokkal" - áll a szövegben. Az MTV közli továbbá, hogy méltatlannak tartja a nézettségről folytatott vitát a közszolgálati televíziók között, és nem pereskedni, hanem továbbra is együttműködni kíván - de állításait fenntartja, és szükség esetén bíróság előtt is megvédi azokat.