Embereket öltek volna egy tévéshow-ban

Vágólapra másolva!
Különös kísérlet zajlott Franciaországban: egy kvízműsorban úgy tettek, mintha áramütéssel büntetnék a rossz válaszokat, sokszor a halálos dózisig is elmentek.
Vágólapra másolva!

A francia televízió szerda este adja le a The Game of Death című dokumentumfilmet, amely egy tévés kísérletről szól. A szervezők Zone Xtreme címmel életre hívtak egy televíziós vetélkedőt - beépített játékosokkal (színészekkel) és műsorvezetővel (egy Franciaországban ismert időjóssal), viszont gyanútlan közönséggel.

A játék során a színészek sokszor direkt rossz választ adtak, amiért büntetésül áramütés járt - persze csak elvileg, a gyakorlatban csak eljátszották, hogy megrázza őket az áram. Az áramot minden esetben nézők adagolták, akik a műsorvezető utasítására akár halálos szintig, 460 voltig is elmentek - a játékos pedig kvázi meghalt a stúdióban. Nyolcvan néző közül csupán tizenhat volt, aki nem volt hajlandó tovább növelni az áramot, amikor látta, hogy a versenyző mennyire szenved - írja a Washington Post.


A kísérlet egy amerikai pszichológus, Stanley Milgram munkáján alapul, aki a hatvanas években végzett hasonló teszteket a Yale Egyetemen - arra volt kíváncsi, hogy mennyire engedelmesek az emberek, ha lelkiismeretükkel ellenkező dolgot kell megtenniük. Akkor a vizsgált csoport 65 százaléka hajlandó volt kiadni a legmagasabb, 450 voltos áramütést, és egyetlen ember sem akadt, aki megállt volna 300 volt alatt.