200 adásnál, 1300 tojásnál jár a Vacsoracsata

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub gasztrorealityje március 23-án már a 200. részét vetíti. Összeállításunkban visszanézünk a nézettségi versenyben továbbra is igen jól szereplő főzős valóságshow kétéves múltjára.
Vágólapra másolva!

2008 márciusában indultak Magyarországon a celebekkel felálló főzőműsorok, méghozzá a délutáni sávban, ami egyértelmű jelzése volt annak, hogy sem a Hal a tortán-ban, sem a Vacsoracsatá-ban nem bíztak annyira a programigazgatók, hogy főműsoridőbe tegyék ezeket. A két reality persze ugyanazon a napon, ugyanabban az órában rajtolt, nehogy az otthon pakolászó háziasszonyok mindkettőt megnézhessék.

Az első héten a Vacsoracsata nyert, a második héten viszont - az eredeti formátumnak megfelelően - civilek főztek, nem zenészek, színészek, tévés celebek: ennek megfelelően a továbbra is ismert emberekkel felálló Hal a tortán átvette a vezetést. Később, a csekély nézői érdeklődés hatására az RTL is felhagyott azzal, hogy érdekesnek ítélt, de nem ismert emberek mártásait és desszertjeit mutogassa, így mindkét nagy csatorna ráállt az úgynevezett sztárokra. Pénzről a csatornák hallgatnak, de lapunk információi szerint nem ritkák a heti félmilliós gázsik, és egymillió fölötti összegről is hozhatott magyar színész számlát.

A Hal a tortán jelenleg pihen, a Vacsoracsata több szünet után ismét képernyőn van, március 23-án, a 200. adásban pedig Xantus Barbara forgatja a fakanalat. A műsor nem hoz rosszul az RTL Klubnak, az év 11. hetében 1,2-1,3 millió körüli nézőszámmal minden hétköznap verte az ellene futó Mr. és Mrs.-t, miközben a kereskedelmi célcsoportban 26 és 30 százalékos közönségarány közt ingadozott (a rivális 22-23 százalék körül termelt).

2009 végén az [origo] olvasói is szavazhattak. 9873 voks után kiderült az, ami az AGB-s nézettségi adatokból is valószínűsíthető volt, hogy a Vacsoracsata igen népszerű, az összes hazai tévé főzőműsorai közül a kedvenc: a rovat olvasóinak szavazásán 25,4 százalékot vitt el. Mivel kétszáz adás egy magyar realityből különben is szép teljesítmény, a celebes gasztroműsor rendszeres nézőinek összegyűjtöttünk néhány érdekességet a közelmúltból:

Alapanyagok: a stáb számítása szerint a 200 vendéglátó a konyhában elhasznált megközelítőleg 400 cserépnyi friss fűszernövényt, 30 liternyi olívaolajat, 1300 darab tojást, 130 kiló burgonyát, 20-30 kiló vöröshagymát és legalább 200 tekercs kéztörlőpapírt.

Régi Tv2-es arcok, akik igent mondtak az RTL-nek: Onyutha Judit, Tallós Rita, Jakupcsek Gabriella, Szulák Andrea, Bálint Antónia, Bagi Iván, Galambos Lajos, Sváby András.

Az első ötös: Benkő Dániel, Gáspár Bea, Kinter Oszkár, Soma, Sütő Enikő.

A legtöbbet szereplők: Győzike, Bárdosi Sándor, Delhusa Gjon egyaránt háromszor öt estét voltak képernyőn.

A legnagyobb távolság egy vacsoráért: Oláh Ibolyához Tiszadobra, Ördög Nórához Mórahalomra, Trokán Péterhez Jászkísérre és Szőke Andráshoz Taliándörögdre utaztak a fővárosból a vendégek.

A legkoszosabb konyha tulajdonosa: Benkő Dániel.

Az első nevetséges műbalhé: a bulvárlapok szerint állítólag óriási botrány alakult ki, mikor Soma csípősen megjegyezte, hogy Gáspárné Bea levese langyos.

Akik nemigen főztek a műsor előtt: Keresztes Ildikó, Katus Attila, Vásáry André, Oláh Ibolya, Janics Natasa, Fodor Zsóka, Vágó István.

Váratlan fordulatok a konyhában: Bagi Iván bukósisakkal védte magát a forró olajtól, Bálint Antónia pedig egy lángra kapott konyharuhával hadakozott.