Zseb TV-vel a nagyok ellen

Vágólapra másolva!
Zseb TV néven új tévémagazin jelent meg a magyar lappiacon. Egy kis kiadó, a Melinor Alkotóház Kft. gondolta úgy, hogy a válság közepén is sikeres lehet egy új sajtótermékkel. A magazin főszerkesztőjét, Morvai Adriennt kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Miért éppen Zseb TV? Levente Péter egykori gyerekműsorának ma már igencsak középkorú rajongóira alapoztak, vagy a mostani srácokat próbálják megnyerni?

- Bár magam is Móka Mikin és Hakapeszi Makin nőttem fel, a Zseb TV itt mégis a praktikus, kézre álló, könnyen forgatható kis formátumra utal. Reméljük, minden korosztály tetszését elnyeri.

Nem túl nagy bátorság egy kis kiadónak a válság közepén, a "beállt" magyar tévémagazin-piacon új termékkel előállni?

- De. A lapot elvághatja maga a válság vagy válságon innen és túl a konkurencia. Mégis alapvetően az olvasói piac, a fogadtatás, a tetszés vagy nem tetszés az, ami a fennmaradásról dönt. A válság nem jelenti azt, hogy az olvasónak már nem kell, hogy igényei legyenek. Az olvasó körülnéz, látja a többi lapot más szegmensekben, gyakran külföldi példákat is. Az igény mindenképp fennáll. Mi a válságban egy jó ár-érték aránnyal jövünk ki. 100 oldal, 2 hét, 280 ajánló, 54 TV csatorna 135 Ft-ért kellemes esztétikával, renddel párosítva elméletben meg kell hogy állja a helyét. A gyakorlatban persze az olvasó, a vásárló dönt.

Mitől jobb, vagy mitől más a ZsebTV, mint a már meglévő tévémagazinok?

- Alapvetően egy olyan lapot hoztunk létre, amivel magunk is szívesen tévéznénk. Olyan struktúrával, amit máshol hiányoltunk. Kicsi, kompakt, áttekinthető, a napi ajánlók a napi műsor mellett a "helyükön".

Mi alapján válogatták ki a tévécsatornákat?

- Nézettségi, és természetesen üzleti alapon. Több mint 100 magyar nyelvű csatorna van a piacon, dupla terjedelem sem lenne elég, hogy mindegyik beleférjen. Nem beszélve a külföldi adókról.

Az ember azt hinné, hogy a teletext és az internet világában már nincs is szükség nyomtatott tévéújságra. Ezek szerint mégis van?

- A felsorolt alternatívák közül még mindig csak a tévéújság alkalmas arra, hogy egy pillantással azonnal összevethessük a műsorkínálatot. Míg a teletexten végigmegyek, hogy mit adnak, addig vége a filmnek. Minden lakásban, ahol tévé és fotel van, ott tévéújság is van.

Mikor lenne elégedett?

- Már azzal elégedett voltam, amikor a megjelenés napján egyik új olvasónk levélben kifejtette, hogy hiánypótló lap a miénk, és a szavaiban a saját gondolataimat olvastam vissza. Hogy nem egyedül látom így. A többi piaci verseny...

( X )