Testvérek egymás közt - a legjobb és legrosszabb spin-offok

Vágólapra másolva!
Számos sorozat sikerét lovagolták már meg úgy az alkotók, hogy előálltak egy másik történettel, amely valamilyen módon köthető az eredetihez: jelenleg a Gyilkos elmék-nek készül spin-offja, előtte pedig az NCIS kapott testvérsorozatot, a TV2-n is bemutatott NCIS: Los Angeles-t. A legjobb és legrosszabb spin-offokból válogattunk, természetesen igen szubjektíven, de azért figyelembe véve kritikákat és a nézettségi adatokat.
Vágólapra másolva!

A legjobbak

NCIS

Mint azt a bevezetőben említettük, már az NCIS-nek is van spin-offja, de annak idején maga is akként indult, a JAG - Becsületbeli ügyek-ből nőtte ki magát. 2003-ban két epizódban tűnt fel a négy főszereplő, Gibbs, Tony, Abby és Ducky: egy gyilkossági ügy felderítésében segítettek a JAG csapatának. Saját sorozatuk aztán óriási siker lett, az Egyesült Államokban jelenleg futó, hetedik évadját 19-21 millióan követik figyelemmel.


----------------------------------

Angel

A Buffy, a vámpírok réme testvérsorozata, amely az egyik legfontosabb ottani szereplő kalandjait viszi tovább. Angel egy vámpír, akit megátkoztak, így visszakapta emberi lelkét - korábbi tetteiért ezért állandóan mardossa a bűntudat. A főszereplésével készült spin-off jóval sötétebb, komolyabb lett, mint a Buffy, hála Joss Whedonnak, nem került bele az a tinikomédia-vonal, amely az eredeti sorozatban olykor idegesítő volt.


----------------------------------

Frasier, a dumagép

Frasier Crane a Cheers-ben volt a címbeli bár egyik törzsvendége, innen került át saját sorozatába. A spin-off aztán népszerűbb lett, mint az ősszéria, a hetedik évad záró része (melyben az egyik szereplő végre szerelmet vall egy másiknak) a maga 33,7 millió nézőjével a kétezres évek nyolcadik legnézettebb sorozatepizódjává vált. Frasier kiskutyáját, Eddie-t is igencsak megkedvelték a nézők, az Animal Planet 2007-es szavazásán - mely a kedvenc tévés állatokat rangsorolta - az ötödik lett.


----------------------------------

Xena: A harcos hercegnő

Xena karaktere a Herkules-ben tűnt fel, ahol először még gonosz harcos volt, később vált csak a címszereplő barátjává. Saját sorozatát 1995-ben kapta meg, hat évadot ért meg: 2004-ben felkerült a TV Guide listájára mint a kilencedik legfontosabb kultsorozat, és itthon is népszerű volt. Talán az egyik legkövetkezetesebb spin-off, mivel szinte hézagmentesen illeszkedik a Herkules világába.


----------------------------------

Miami helyszínelők és New York-i helyszínelők

A CSI-franchise sikerességéhez nem férhet kétség, a Reuters jelentése szerint a Miami helyszínelők 2006-ban világszerte a legnézettebb amerikai sorozat volt. Már az eredeti, Las Vegasban játszódó széria is érdekelte a nézőket, így indult el 2002-ben a miami, két évre rá pedig a New York-i változat. A szériák az eltérő környezettel jól kiegészítik egymást, azontúl pedig más-más típusú, de egyformán karakteres főnyomozóval dolgoznak.


----------------------------------

A legrosszabbak

Joey

A Jóbarátok-rajongóknak valószínűleg máig szúrja a szemét a Joey Tribbiani kalandjait továbbgondoló Joey, amely nemcsak az eredeti szériához képest, de a szitkomok műfaján belül is eléggé tartalmatlannak tűnik. A Jóbarátok-ban még butácska, de szeretni való Joeyból pedig egy hétköznapi bunkó vált a spin-offban, így Drea de Matteo és a szintén eltalált Jennifer Coolidge sem tudták megmenteni a sorozatot a bukástól.


----------------------------------

Doktor Addison

A Grace klinika doktornője, Addison Montgomery otthagyja Seattle-t, hogy egy Los Angeles-i magánrendelőben vállaljon állást - és ezzel saját sorozatot kapjon, amely jelenleg a harmadik évadjánál tart. A széria önmagában nem lenne annyira rossz, a Grace klinika után viszont teljesen érdektelen, és épp ezért felesleges.


----------------------------------

Sons of Thunder

Hogy ennél a sorozatnál mi borzasztott el minket, arról elég talán csak annyit mondani, hogy a Walker, a texasi kopó spin-offja. Walker egyik barátjának, Thunder Malloynak a fiáról, Trentről szól (innen a cím), aki egy gyerekkori barátjával együtt old meg pár bűnügyet. Nagyon sokáig nem jutottak a rosszfiúk üldözésében, a széria ugyanis csak hat epizódot ért meg.


----------------------------------

Cobra 12 - Az új csapat

Ugyanaz a bajunk vele, mint a Sons of Thunder-rel: már az eredeti sorozat (nem nehéz kitalálni: Cobra 11) sem jött be. Egy eléggé szimpla vonalvezetésű krimi, nagyjából hasonló bűnügyekkel, csak épp más arcokkal: Tom és Semir helyett itt Frank és Susan felügyeli az autópályát - miután egyikük nő, kicsit más munkamódszerekkel.


----------------------------------

Enos

A Hazárd megye lordjai spin-offja, amely azonban nem sokat tudott átvenni az eredeti sorozat hangulatából. Nem is nagyon tehette, hisz a kisvárosi seriffhelyettesről, Enos Strate-ről szól, aki Los Angelesbe költözik, hogy csatlakozzon a helyi rendőrséghez - vagyis pont az a vidéki íz veszett el, ami a Hazárd megye lordjai báját adta. Egy évad a nézőknek is épp elég volt, ennek leteltével Enos vissza is költözött korábbi lakhelyére.