Steven Seagal nincs egyedül - tévések zaklatási ügyei

Vágólapra másolva!
Steven Seagalt szexuális zaklatással vádolja egy volt alkalmazottja, emiatt realityjét, a Lawman-t is leállították a producerek. Nem ez az első eset, hogy egy tévés szexbotrányba keveredik, mások is kerültek már kellemetlen helyzetbe amiatt, hogy nem tudták türtőztetni magukat.  
Vágólapra másolva!

Steven Seagal a Lawman című dokurealityben egy kisváros seriffjeként mutatkozott be, de könnyen lehet, hogy ő maga is bűnügybe keveredett: egyik volt alkalmazottja, Kayden Nguyen perelte be, aki azt állítja, hogy a színész szexuálisan zaklatta. Seagal főnöke, vagyis a helyi seriff megígérte, hogy segít kibogozni az ügyet, és biztosította a sértettet arról, hogy nem fogja a színészt másként kezelni, mint az iroda más dolgozóit. Az esettel ugyanakkor feljebb is foglalkoznak, miután Nguyen április 12-én keresetet nyújtott be a Los Angeles-i bírósághoz. Az ügy tisztázásáig a Lawman forgatása is leállt.

Nem Seagal az egyetlen tévés, aki hasonló helyzetbe keverte magát: épp egy éve, 2009 áprilisában a Lost egyik színészét perelte be a produkciónak dolgozó női munkatárs, Chelsea Stone. A kereset a Desmond Hume-ot játszó Henry Ian Cusick ellen indult, aki a 2007-es év során állítólag többször zaklatta kolléganőjét: melleihez dörzsölte a fejét, szájon csókolta őt vagy épp a hátsóját simogatta, miközben nyögéseket hallatott. A hölgy akkor panaszt is tett a show-t adó ABC vezetőségének, aminek viszont az lett a vége, hogy őt magát rúgták ki - holott már 1997 óta dolgozott a csatornának. Stone így nemcsak Cusicktól, de az ABC-től is kártérítést követel.

A sminkest nő zaklatta

Az NBC háza táján is zajlott hasonló eset: 2006-ban az Esküdt ellenségek Emmy-díjas sminkmestere, Sharon Burke állt elő azzal, hogy a sorozat egyik producere, Jamie Crowell zaklatja őt - a vádon mit sem változtatott, hogy Crowell szintén nő. A producer állítólag szívesen beszélt a sminkesnek szexuális szokásairól, és arra is utalt neki, hogy férjével együtt szívesen látnák az ágyukban. Az ügy kibukásakor ő és a csatorna is tagadta a vádakat, Burke-kel együtt viszont férjét, a sorozatnál operatőrként dolgozó Terence Burke-öt is kirúgták, holott mindketten körülbelül tíz éve dolgoztak az Esküdt ellenségek stábjában.

Szintén az NBC-n futott a Jóbarátok, melynek három alkotóját, Adam Chase-t, Gregory Malinst és Andrew Reichet ugyancsak 2006-ban (vagyis a sorozat vége után két évvel) vádolta meg egy volt kolléganőjük, Amaani Lyle. A hölgy szerint a férfiak mindegyike rendszeresen és eléggé képszerűen beszélt szexuális szokásairól, és sokat viccelődtek is egymással ebben a témában: legtöbbször maszturbálást imitáltak vagy női nemi szerveket rajzolgattak. Az alkotók nem tagadták a felsoroltakat, de szerintük ezek nem tartoznak a szexuális zaklatás fogalomkörébe - a kaliforniai bíróság végül nekik adott igazat, ejtette a vádakat.

A Big Brotherben volt már minden

Szexuális zaklatás vádjával valóságshow-k esetében is viszonylag sűrűn lehet találkozni, pedig a klasszikus alaphelyzetbe - egy tucat embert összezárnak egy házba - sok minden belefér. A szexuális túlfűtöttségtől sem mentes Big Brother szereplői is panaszkodtak már: 2006-ban az ausztrál Camilla akadt ki, amikor egyik lakótársa lefogta, egy másik pedig az arcához nyomta a péniszét. Szintén az ausztrál verzióban történt, hogy egy férfi végiggörgette a hímvesszőjét az egyik hölgy hátán (elhitetve vele, hogy csak masszírozza), az angol Pete pedig - férfi létére - egy nőt vádolt meg zaklatással, amit gyakorlatilag senki nem vett komolyan.

Sőt az is előfordult már, hogy a nézők az állítólagos zaklató mellé álltak: a tanzániai Richard Bezuidenhout például úgy nyerte meg a 2007-es afrikai fordulót, hogy előtte az ujjaival kielégítette a részegségtől ájultan heverő lakótársnőjét. Egy nő pedig, aki a Wife Swap (vagyis Feleségcsere, nálunk Anyacsavar) című show-ban szerepelt, úgy panaszkodott zaklatásra, hogy önként költözött egy másik férfihoz.