Kutyával berúgó kisgyerek, hányásevés: célkeresztben a Family Guy

Vágólapra másolva!
Az amerikai szülők médiafigyelő csoportosulása, a Parents Television Council (PTC) legújabban a Family Guy egyik epizódjának ment neki, melyben az egyik szereplő hányást, egy másik pedig fekáliát eszik. Korántsem ez az első alkalom, hogy a rajzfilmsorozat kiakasztja a szervezet tagjait, de más produkciók is szerepelnek a feketelistán, mely a gyerekek számára kerülendő műsorokat tömöríti.
Vágólapra másolva!

A PTC (melynek működéséről bővebben írtunk itt) saját honlapján riadóztatta a szülőket, hogy lépjenek fel a Family Guy-jal szemben, melynek május 2-i része, a szervezet szerint az egyik leggusztustalanabb volt a tévézés történetében. Az ominózus epizódban valóban megesik sok minden: a Griffin család emberi tulajdonságokkal felruházott kutyája, Brian kinyalja Stewie pelenkáját, majd a fenekét is, a baba pedig cserébe felfalja az eb hányását. Mintegy ráadásképp, a két szereplő még be is rúg együtt.

A sorozatot itthon a Comedy Central adja. "A durvábbakat 16-os, 18-as karikával soroljuk be és csak éjszaka adjuk. De ezek a részek valószínűleg csak ősszel érkeznek meg hozzánk, ha egyáltalán nemzetközi forgalmazásba kerülnek a felháborodás miatt" - válaszolta kérdésünkre Litkai Gergely főszerkesztő.

A Family Guy a szervezet osztályozási rendszerében a legrosszabb szintet érte el a szexuális tartalmakat, a nyelvezetet és az erőszakos jeleneteket tekintve is, így nem csoda, hogy máskor is felpiszkálta már az aggódó szülőket. A PTC 2000-ben, 2005-ben és 2006-ban is a családok számára legkevésbé kívánatos főműsoridős programnak választotta, miután ezekben az években szerepelt a legtöbbször a csoport listáján, amely heti rendszerességgel hívja fel a figyelmet a bajos sorozatokra.

Ez alapján nem meglepő, hogy a Family Guy alkotójának másik két sorozatát, az Amerikai fater-t és a The Cleveland Show-t is figyelik a szervezet tagjai, mindkét produkció többször szerepelt a 2009-es év legrosszabbjai között. Több műsor (24, A Harper sziget, Dr. Csont) nyilvánvalóan az erőszakossága miatt került fel a listára, de akad arra is bőven példa, hogy a PTC egy látszólag ártalmatlan sorozatot pécézett ki magának. Így a legkevésbé családbarát programok között találjuk például az Így jártam anyátokkal azon epizódját is, melyben Barney ismét összefut édesanyja barátnőjével, aki annak idején elvette a szüzességét.

A médiafigyelő csoport korábban az egyébként remek nézettséggel futó vígjátéksorozatnak, a Két pasi - meg egy kicsi-nek is nekiugrott, mondván, a két férfikarakter, Charlie és Alan kimondottan szexisták, visszataszítóan viselkednek a nőkkel szemben. A szervezet tagjai akkor leginkább azért aggódtak, mert August T. Jones, aki Jake-et alakítja, mindössze tízéves volt, mikor a szerepet megkapta, így a lúzer apa és a szélhámos nagybácsi példája nyilvánvalóan torz irányba viszi jellemét.

A PTC külön figyeli azokat a programokat, amelyek nem országos csatornán, hanem valamely kábeladón futnak, hisz ezek - profiljuknál fogva - sokkal durvábbak lehetnek. Idén sűrűn kicsapta a biztosítékot a hazai MTV-n is látható Blue Mountain State, amelynek tizenhárom epizódos, első évadjából négy rész is bekerült az adott hét legkevésbé ajánlott műsorai közé. A történet középpontjában egy egyetem és annak amerikaifoci-csapata áll, ennek megfelelően hangsúlyos szerepet kap a szex és a piálás, vagyis csupa erkölcstelen dolog, amely rossz irányba viheti a fiatalokat.

Forrás: Spike

A Blue Mountain State-re is igencsak pikkelnek a szülők

Nem meglepő, hogy a tabukat sorra döntögető South Park is többször elvitte már "a hét legrosszabb kábeles műsora" címet. Április elején a Tiger Woodst és prostituáltjait felvonultató rész miatt rázták az öklüket a dühös szülők, majd a jubileumi, kétszázadik epizód bosszantotta fel őket, melyben a cenzúrázott Mohamed-ábrázolás mellett, a pornófilmet néző Jézus és a kokainfogyasztó Buddha is megjelent.

Ez évben a Kés/Alatt három epizódja is feketelistára került, valamint az Ugly Americans című rajzfilmsorozat két része is kikészítette a PTC tagjait - utóbbi széria egy szörnyekkel benépesített nagyvárosról szól, ahol a teremtmények között húszabáló zombik és szexéhes démonok is találhatók. Még a gyerekadóként számon tartott Nickelodeon is szolgált olyan sorozattal, amely felbőszítette a szülőket, a Glenn Martin, DDS című, stop motion technikával készült produkció ugyanis sztriptíztáncosnőket és kannibál gyilkost is szerepeltet, és a szexről is viszonylag sűrűn esik benne szó.