Megmentenék elkaszált tévésorozatukat az elszánt rajongók

Vágólapra másolva!
A nálunk A jövő emlékei címen futó FlashForward-ot hivatalosan is elkaszálták, de a rajongók nem törődtek bele az ABC döntésébe: úgy tervezték, hogy 2 perc 17 másodpercre kifekszenek a csatorna partnerirodái elé, ezzel tiltakozva a sorozat megszüntetése ellen. Nem ez az első rajongói akció, amely egy széria megmentésére irányul.
Vágólapra másolva!

Az amerikai sorozatgyártásban viszonylag sűrűn akad arra példa, hogy egy szériának nem akkor lesz vége, amikor azt a csatorna szeretné: előfordul például, hogy a kasza után egy másik adó veszi át a produkciót, ahogy az történt például A médium vagy a Dokik esetében. Máskor a rajongóknak sikerül visszakönyörögniük kedvenc sorozatukat, a Jericho hívei például több tonna mogyoróval erőszakoltak ki plusz hét epizódot.

A jövő emlékei rajongói is hasonlóban mesterkednek, bár valószínű, hogy ők nem járnak sikerrel, miután a sorozat színészeinek egy része már leszerződött máshová. Mindenesetre így is létezik egy Save FlashForward című honlap, amely útmutatásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mit is lehet tenni a sorozat megmentéséért. Itt arra kérik a híveket, több csatornát (a Foxot, a SyFyt, az HBO-t) is bombázzanak leveleikkel, hogy azok vegyék át a szériát. Emellett egy afféle flashmobra is készültnek a szervezők, 2 perc 17 másodpercre lefekszenek öt amerikai nagyváros ABC-irodája elé - azért épp ennyi időre, mert a sorozat alaptörténete szerint egy adott pillanatban mindenki ennyit lát meg a jövőből.

A rajongói akcióknak - az aláírásgyűjtés mellett - amúgy is jellegzetességük, hogy valamiképpen utalnak a produkcióra: a Roswell kaszájakor például több ezer Tabasco-szószos palack érkezett az azt adó csatornához, mivel a sorozatban az űrlények mindent Tabasco-szósszal ettek, még a tejszínhabos epret is. A sorozat világában járatlanok számára is érthetőbb az analógia a Veronica Mars esetében, melynek megszűnésekor a hívek Mars-szeleteket küldözgettek a csatornának - a csoki akkor már jó pár éve Snickers Almond néven futott az Egyesült Államokban, a rajongók így állítólag az összes, még Mars néven forgalmazott terméket felvásárolták. Az akció itt nem érte el a célját, a sorozat nem folytatódott, sőt a producer, Joel Silver júniusban már azt is elmondta az MTV-nek, hogy a tervezett mozifilmből sem lesz semmi - így legfeljebb a csatorna dolgozói laktak jól a temérdek Mars-szelettel.

Más módszerrel próbálták visszakönyörögni például a Cavemen-t, amely ősemberek mai kalandjait mesélte el: a sorozat rajongói a saját hajukat küldték el az ABC-nek, egy idevonatkozó üzenet ("Hair today, hair tomorrow") kíséretében.

Forrás: MTV

Itthon a Beugró-t mentették meg a nézők

A rajongók a legtöbb esetben megelégednek egy petíció kiírásával, mint az történt például a viszonylag frissen elkaszált Hősök esetében is. A misztikus sorozat megmentéséért több honlap is kampányol, a PetitionSpot aloldala - június 8-i állás szerint - például közel hatezer támogatót gyűjtött be, a kizárólag tévés finálékkal foglalkozó TV Series Finalen pedig kétezren írták alá a kérelmet. A buliba természetesen a Facebook is beszállt, itt azonban csak 660-an kedvelik az adott oldalt.

Itthon a Beugró megmentéséért indult komolyabb mozgalom 2008-ban, amikor a TV2 levette a műsoráról. A szintén a PetitionSpoton futtatott petíció több mint kilencezer támogatót vonzott, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a Magyar Televízió átvette a produkciót, amely jelenleg, vagyis két év elteltével is fut - igaz, azóta már a Cool TV-n.