Lucy Lawless: Annyi kardom van, hogy tele van velük a ház

Vágólapra másolva!
A Xena címszereplőjeként megismert Lucy Lawlesst jelenleg az HBO-n, a Spartacus: Vér és homok című sorozatban láthatja a hazai közönség. Az HBO Magyarország jóvoltából kiutazhattunk az 50. monte-carlói televíziós fesztiválra, ahol a színésznővel is alkalmunk nyílt elbeszélgetni. A rendelkezésünkre álló tíz percben elmondta, hogy semmi pénzért nem élt volna a "sötét és büdös" ókorban, viszont tiszteli a tévétársaságot, amely bele mert vágni egy római témájú, igen erőszakos és erotikus szériába. Lawless elégedett magyar szinkronhangjának tulajdonosával, Orosz Annával - legalábbis látványra.
Vágólapra másolva!

Lucy Lawless 1995-ben, a Xena címszerepében robbant be a köztudatba: karaktere eredetileg a Herkules-ben tűnt fel, ahol először még gonosz harcos volt. Saját sorozatát 1995-ben kapta meg, amely hat évadot ért meg: 2004-ben felkerült a TV Guide listájára mint a kilencedik legfontosabb kultsorozat, és itthon is igen népszerű volt. A színésznő jelenleg a Spartacus: Vér és homok-ban alakítja Lucretiát, egy gladiátoriskola vezetőjének feleségét, aki férjéhez hasonlóan törtető és intrikus.

A közbenső időben Lawless komolyabb szerepet kapott a Csillagközi romboló-ban, és olyan sorozatok egy-egy epizódjában is feltűnt, mint a Két pasi - meg egy kicsi, a Veronica Mars, a Minden lében négy kanál, a Miami helyszínelők vagy az L. Férje, Robert G. Tapert szintén a tévé-, illetve filmiparban dolgozik: a Xená-nak is írója és executive producere volt, producerként pedig ő jegyzi többek között a Boogeyman-filmeket és a Legend of the Seeker című sorozatot.

----------------------------------

Hogy került a Spartacus: Vér és homok-ba?

- A férjem a sorozat executive producere, aki Steven (Steven S. DeKnight, író-producer - a szerk.) beleegyezésével nekem ajánlotta a szerepet. Amikor elolvastam a forgatókönyvet, egyből tudtam, hogy meg is akarom csinálni. Karakterem, Lucretia egy olyan nő, aki a férje mellett is szeretné megőrizni a szabadságát, ezért szeretőt tart. Ezzel együtt szereti a férjét, akármilyen nyomorúságos is vele az élet.

Az saját ötlet volt, hogy - a Xená-hoz képest - ennyire megváltoztassa a külsejét? (Lawless a Spartacus-ban élénkvörös hajjal szerepel, igaz, Monte-Carlóban már barnán jelent meg - a szerk.)

- Nem, igazából ez is Rob ötlete volt, de nekem nagyon tetszett.

A meztelenjelenetekkel nem volt gondja?

- Igazából sosem vagyok tetőtől talpig meztelen a sorozatban. A jeleneteknek - bárki bármit mond - megvan a maguk funkciója, ráadásul nagyon szépen vannak fényképezve, így nem találtam azokban semmi kivetnivalót. A nők meztelenségét már amúgy is megszokták a nézők, a Sparatcus-nál így inkább a férfiaknak lehetett gondjuk azzal, hogy ledobják a ruháikat.

Milyen a kapcsolata a sorozatban játszó többi színésszel?

- Nagyon jó. John Hannah-val (Lucretia férjének, Batiatusnak a megformálója - a szerk.) és Viva Biancával, Ilythia alakítójával van a legtöbb közös jelenetem, ők mindketten nagyszerű emberek, jó barátaim lettek. John remek színész, a forgatási szünetekben viszont azonnal felveszi a bohóc szerepét, minden helyzetben képes megnevettetni.

Xena-beli kolléganőjével, Renée O'Connorral (Gabrielle alakítója - a szerk.) is tartja a kapcsolatot?

- Igen, bár nem tudunk túl gyakran találkozni. Ő Los Angelesben él a gyermekével és a társával, én pedig visszaköltöztem Új-Zélandra.

Forrás: HBO
Kattintson és nézzen képeket Lucy Lawlessről!

A Xena mellett a Spartacus-t is ott forgatták. Milyen érzés ez önnek? Milyen hazai pályán játszani?

- Nagyon jó érzés volt hazatérni, a gyerekeim gyönyörű és egészséges környezetben járhatnak iskolába. A családom számomra mindennél fontosabb, így az ottani forgatás is elsősorban emiatt nagyszerű.

A gladiátorokat játszó férfiaknak komoly kiképzésen kellett részt venniük. Ön mit látott ebből?

- Szerencsére nem sokat, utáltam nézni. Még jó, hogy nekem nem kellett semmilyen fizikai akcióban részt vennem, kivéve persze a szexjeleneteket.

Sok jelenetet zöld háttér előtt vettek fel, utólag varázsolva oda a környezetet. Mennyire változtatott ez a felkészülésén, a színészi módszerein?

- Nekem nem volt sok ilyen jelenetem, ez inkább a harci képsorokhoz kellett, ahol a férfiak egy hatalmas arénában küzdenek egymással.

Forrás: HBO
Kattintson és nézzen képeket Lucy Lawlessről!

Látta a Spartacus Kirk Douglas-féle változatát?

- Nem mostanában, de láttam. Van valami tisztaság és pátosz abban a filmben, ami a mi verziónkra nem igazán jellemző - de ez nem is baj, nem akartunk csupán egy másolatot készíteni. Teljesen új dologgal álltunk elő, ami megfoghatja a mai embereket.

A Spartacus a monte-carlói fesztiválon is a jelöltek között van a legjobb drámai sorozatok kategóriájában. Mit vár a díjkiosztótól?

- Semmit. Már az is nagyszerű, hogy meghívtak ide, és láthatom Monte-Carlót. (A Spartacus végül nem nyert, a kategóriában a Mad Men - Reklámőrültek kapta a díjat - a szerk.)

Milyen volt egy feltörekvő kis csatornával, a Starzzal forgatni?

- Igazán felszabadító volt, nagyon vágytam arra, hogy olyan produkcióban szerepeljek, amelyben nem kell megfelelni mindenféle elvárásoknak. Az erőszak és a szex itt nagy szerepet kapott, ezek ábrázolásához pedig igazi bátorság kell, legalábbis az Egyesült Államokban. A Starz amúgy is remek show-kat csinál, a Traffic és a Party Down című komédia is az.

Forrás: HBO
Kattintson és nézzen képeket Lucy Lawlessről!

Olyan sorozatokban vendégszerepelt, mint az X-akták, a Miami helyszínelők, a Két pasi - meg egy kicsi vagy az L. Melyik volt a legnagyobb élmény?

- A Simpson család, amelyben saját magamnak kölcsönöztem a hangomat. Amikor elrabolt a képregényárus fickó, az igazán vicces volt. De jó móka volt a Slágermájerek vagy a Félig üres is - szeretek nevetni magamon, szerintem ez nagyon-nagyon fontos.

Az önéletrajzában az olvasható, hogy fiatalkorában bányában is dolgozott.

- Ez csak részben igaz, valójában egy bányászati cégnél dolgoztam, ahol a bányák feltárásában vettem részt. Akkoriban Ausztráliában éltem, ott sok mindent elvállaltam, hogy el tudjam tartani magam.

Szeretne a római korban élni, amikor a Spartacus is játszódik?

- Nem, egyáltalán nem - sokkal viccesebb egy tévésorozatot csinálni a korszakról. Szörnyű idők lehettek, sötét volt, büdös volt, mindenki fiatalon meghalt.

Lucy Lawless Spartacus-beli szerepéről beszél (Forrás: HBO)


A forgatásról eltett magának valami ereklyét? Kardot, pajzsot, ilyesmit?

- A Xena forgatásáról annyi kardom van, hogy tele van velük a ház, nem volt szükségem több hasonló tárgyra.

Mutatok egy képet Orosz Annáról, aki Lucretiát szinkronizálja a magyar változatban. Mit gondol róla?

- Csodálatos, főleg ezzel a vörös hajjal. Nagyon jól néz ki, imádom!