Csibészes és pimasz az RTL Klub új sármőre

Vágólapra másolva!
Hamarosan az RTL képernyőjén a Castle, amelynek magyarországi premierjére bő egy éve várnak a sorozatkedvelők. A sorozat az USA-ban sikeres, nyáron már a harmadik évadot forgatják.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem kényezteti nézőit az RTL Klub komédiasorozatokkal vagy igazi szitkomokkal, inkább krimiket küld képernyőre, ismervén az átlagos magyar tévéző preferenciáit. A Hazudj, ha tudsz és A rejtély is visszatért új évaddal, de a három új, közelgő sorozat sem ígér könnyed, felszabadult kacagást, laza nyári kikapcsolódást. Hamarosan képernyőn lesz a Vampire Diaries, Vámpírnaplók címen, jön a The Listener, magyarul A hetedik érzék, illetve 2009 egyik legjobb újonca, a Castle.

Utóbbi krimit heteken belül bemutatják: ezt már amerikai premierje, 2009 márciusa óta várják a hazai sorozatkedvelők. Egy olyan széria kerül a képernyőre, amely a főszereplő különcségeire, sármjára, meglepő húzásaira, sajátos vonzerejére épít (mint A mentalista), méghozzá sikeresen, mivel jónak mondható nézőszámát (10,3 millió néző az USA-ban) megtartotta a második szezonra is.

A főszereplő Richard Castle, sikeres író, aki Kate Beckett nyomozóval kerül közelebbi kapcsolatba a sorozat elején, mivel a szerző belekeveredik egy ügybe, amely nagyban hasonlít egy általa korábban megírt halálesethez. A detektívet a nem túl ismert, de a Hősök-ben és a 24-ben már kisebb szerepet kapott, szerb apától és horvát anyától származó Stana Katic játssza, a női nézőket nagyobb mennyiségben a tévé elé ültető Castle-t a kanadai Nathan Fillion alakítja, őt a Firefly-ban, a Serenity-ben, a Született feleségek-ben láthatták a nézők, de ő volt James Frederick Ryan is a Spielberg-féle Ryan közlegény megmentésé-ben.

A figura magyar szinkronját a rengeteg sorozatban hallható Czvetkó Sándorra bízták, aki a Két pasi - meg egy kicsi-ben a csajozós, flegma, cinikus Charlie Harpert is hozza: Castle ennél kevésbé ironikusabb, de hasonlóan pimasz, szemtelen, beszólós alak. Fordulatai és karakterei mellett a hangulata miatt is kedvelik a sorozatot, a humor pedig nemcsak a szituációkban (az autóhoz bilincselt főhős leveszi cipőt és lábujjaival kapirgál a földön heverő kulcs után) hanem a dialógusokban is megjelenik, mivel gyakori az élcelődés, csipkelődés. Vannak kiszólások is, például az ujjlenyomat gazdáját nem találják meg azonnal a számítógépen, mivel túlterhelt a rendszer - egyfajta fricskája lehet ez a CSI-féle tempónak, ahol gyakran 20 perc alatt megoldódik a legbonyolultabb bűntény is.

Forrás: [origo]

A sorozat az ABC terméke, 34 rész készült eddig belőle, műfajilag pedig ugyan krimi, drámai sorozat, mégis az átlagosnál több benne a humor. A premierre pedig csak azért kellett ilyen sokat várni, mert az RTL Klub sorozatai alapvetően sikeresek sávjukban, nem volt hely a Castle számára: de a túl gyors tempóra nem panaszkodhatunk, mert a sorozatot már több tucat országban bemutatták, India, Szerbia, Bulgária vagy a Fülöp-szigetek tévétársaságai is jócskán megelőzték a hazai premiert.