Húszéves a Miért éppen Alaszka?

Vágólapra másolva!
Húsz éve, 1990 júliusában indult el a Miért éppen Alaszka?, amely elsősorban karakteres szereplőgárdájának köszönhette, hogy annak idején népszerűvé vált. A történet középpontjában álló Fleischman dokit, vagyis Rob Morrow-t jelenleg a Gyilkos számok-ban láthatja a magyar közönség, de a többiekről nemigen lehet tudni semmit: mi történt Maggie-vel, Maurice-szal, Eddel és a többiekkel?
Vágólapra másolva!

Rob Morrow (dr. Joel Fleischman)

A Miért éppen Alaszka? főhőse a New Yorkból egy (képzeletbeli) alaszkai kisvárosba, Cicelybe került orvos, Joel Fleischman, akit Rob Morrow alakít. A színészt jelenleg is láthatjuk itthon a Gyilkos számok című krimisorozatban: itt ugyancsak a főszereplőt, Don Eppes ügynököt játssza, aki matekzseni öccse segítségével old meg számos bűnögyet. Morrow-t emellett olyan mozifilmekben láthattuk, mint az ötvenes évek tévés bundájára rávilágító Kvíz show, az Utolsó tánc, melyben a halálra ítélt Sharon Stone-nal esik szerelembe vagy a Bakancslista, ahol - a Miért éppen Alaszká?-hoz hasonlóan - szintén egy orvost alakít.

Forrás: CBS

---------------------------------

Janine Turner (Maggie O'Connell)

A vagány női pilóta megjelenítőjét, Janine Turnert egy-két filmben láthattuk még a sorozat után, de sehol nem alakított Maggie-hez hasonló, karakteres nőket, inkább csak a férfihős "tartozékaként" volt jelen: a Cliffhanger-ben Stallonéval mászta a hegyeket, a Dr. T. és a nők-ben pedig Richard Gere oldalán domborított. Megpróbálkozott a forgatókönyvírással is, majd saját művéből megrendezte a Trip in a Summer Dress című filmet, amely egy öntörvényű anya gyerekeivel való kapcsolatát boncolgatja. A téma amúgy is foglalkoztatja, 2008-ban könyvet adott ki Holding Her Head High: Inspiration from 12 Single Mothers Who Championed Their Children and Changed History címmel, mely olyan egyedülálló anyák igaz történetét meséli el, akik megváltoztatták a történelmet. A magyar közönség jelenleg is láthatja őt a LifeNetworkon, a Mrs. Klinika című kórházsorozatban, ahol Whoopi Goldberg a partnere.

Forrás: LifeNetwork

---------------------------------

Barry Corbin (Maurice Minnifield)

Az alaszkai település nagyokosát, a volt űrhajós Maurice Minnifieldet alakító Barry Corbin száznál is több tévés és filmes produkcióban felbukkant, sőt számítógépes játékokhoz is adta a karakterét és/vagy a hangját. Általában a sorozatban játszotthoz hasonló, irányításra törekvő figurákat jelenít meg: rengetegszer láthattuk őt kisvárosi rendőrként vagy alacsonyabb rendfokozatú katonatisztként, akinek azonban még mindig van kinek parancsolgatnia. Emlékezetes volt alakítása a Nem vénnek való vidék-ben, sorozatok közül pedig a Tuti gimi-ben és A főnök-ben.

---------------------------------

John Cullum (Holling Vincoeur)

Maurice egykori barátja, későbbi riválisa a sorozatban a polgármester/kocsmáros Holling Vincoeur. Megszemélyesítője, John Cullum a sorozat utáni legemlékezetesebb tévés szerepét a Vészhelyzet-ben kapta, ahol Mark Green apját játszotta. Elsősorban színpadi színész, remek énekhangja van: a Broadway-n számos musicalben láthatta az amerikai közönség, alakításaiért több Tony-díjat kapott. Fia, JD Cullum is a színészi pályát választotta, olyan sorozatok egy-egy epizódjában vendégszerepelt, mint az Egy rém rendes család, a Sliders, a 24 vagy a Spangli.

---------------------------------

Cynthia Geary (Shelley Tambo)

A sorozatban Maurice és Holling összeveszésének oka az egykori szépségkirálynő, Shelley Tambo - őt Cynthia Geary játszotta, aki a Miért éppen Alaszka? után csupa feledhető mozi- és tévéfilmben kapott szerepet. Bár remekül énekel és zongorázik (ilyen tárgyú művészeti diplomával is rendelkezik), tehetségét nemigen használja ki: 2000-ben született lányával otthon maradt, akit 2006-ban követett a második kislány, így színészi munkákra csak alkalmanként jut ideje.

---------------------------------

John Corbett (Chris Stevens)

Cicely különc rádiósát, Chris Stevenst John Corbett alakította, akinek civil élete is eléggé bohémnak mondható: 2002-ben összejött a nyolcvanas évek szexszimbólumával, Bo Derekkel, 2006-ban pedig countrylemezt jelentetett meg, melyet aztán nagyszabású turnéra vitt. Játszott többek között a Bazi nagy görög lagzi-ban és a Szex és New York-ban - utóbbiban Carrie Bradshaw barátját alakította vagy húsz epizód erejéig. Jelenleg a Tara alteregói-ban látható.

---------------------------------

Darren E. Burrows (Ed Chigliak)

A sorozat másik különös figurája a filmőrült indián, Ed Chigliak, aki a legnagyobb rendezőkkel áll levelezésben, és 180-as IQ-ja ellenére is aljamunkákból él. Az őt játszó színész, Darren E. Burrows még a sorozat indulásának évében kapott egy kisebb szerepet John Waters filmjében, a Cry Baby-ben, de ezután nem láthattuk túl sok filmben - akik követték pályáját, felfedezhették őt például az Amistad-ban, illetve az X-akták és a Helyszínelők egy-egy epizódjában.

---------------------------------

Elaine Miles (Marilyn Whirlwind)

Fleischman doktor sztoikus asszisztensét, Marilyn Whirlwindot Elaine Miles játszotta, aki a mai napig megbecsülésnek örvend az indiánok körében. 1993-ban az amerikai őslakosok az év nőjének választották, két évvel később pedig az év indián híressége címet is megkapta. Filmekben nemigen szerepel (a Miért éppen Alaszká?-ba is véletlenül került, eredetileg csak édesanyját kísérte el a válogatóra), országjáró turnéin törzsi táncokat mutat be, stand up komikusként lép fel, és készített egy cukorbetegeknek szóló, gyakorlati videót is.

---------------------------------

Peg Phillips (Ruth-Anne Miller)

Ruth-Anne Miller vezeti a vegyesboltot Cicelyben - sajnos az őt alakító Peg Phillipsről már csak múlt időben beszélhetünk, ugyanis 2002-ben, 84 évesen elhunyt. Már a Miért éppen Alaszká?-ban is idős hölgyként láttuk, hiszen már elmúlt hatvan, amikor belevágott a színészkedésbe, előtte könyvelőként dolgozott. A Vadnyugati galibá-ban az Olsen ikrekkel játszott együtt, és több sorozatban (Hetedik mennyország, Vészhelyzet) vendégszerepelt.