Misztikus francia sorozattal próbálkozik az RTL Klub

Vágólapra másolva!
Évszázados titkok, melyekhez Avignon történelmi városa adja a hátteret,vagyis A Da Vinci-kód kicsiben: ez A prófécia, az RTL Klub régi-új szériája, amely jól illeszkedik a francia misztikus sorozatok közé. A műfaj darabjaiból itthon is láthattunk párat, a Dolmen - Rejtelmek szigete, a Laura - Átok a Riviérán vagy a Gyilkos körök szintén megmutatta, hogy nem csak az amerikaiak tudnak izgalmas sorozatokat készíteni.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klubon jó két éve már látott A prófécia július 6-án indul újra a csatornán, a hétköznap délutáni sávban - miután egy nyolcrészes minisorozatról van szó, a héten már le is megy dupla részekkel. A történet szerint a hajsza egy ókori próféciáért folyik, melynek birtokosa bepillanthat a jövőbe: a jövendölést az utolsó avignoni pápa rejtette el, és azóta az Esperanza család őrzi a városban. Napjainkban felbukkan egy új, minden eddiginél agresszívabb és veszélyesebb szervezet, amely megpróbálja megkaparintani a próféciát - a Júdás Testvériséggel a család legifjabb nőtagja, a régészeti múzeum igazgatóhelyettese száll szembe.

Történelmi környezet, évszázados titkok, szép nő - megvan tehát minden, ami egy tisztességes kalandfilmhez szükséges. Igaz, ahhoz is megvan minden (vallási szekták, rejtélyes jelek, illetve maga a prófécia), hogy a sorozat csak A Da Vinci-kód koppintása legyen, de így is izgalmas tud maradni: a több szálon futó különös események végig fenntartják a nézők érdeklődését, amiben a sorozat hossza (pontosabban rövidsége) is segít, hisz nincs idő arra, hogy a sztori ellaposodjon. A történetnek ráadásul izgalmas hátteret ad Avignon városa, valamint Franciaország és Spanyolország más tájai, melyeket bebarangolhatunk képzeletben.

A prófécia nincs egyedül

A prófécia a látványos, pörgős akciójelenetek helyett inkább a finom, okos történetszövésre épít, ahogy több más francia misztikus sorozat - ami felüdülést jelenthet a tévét elárasztó amerikai szériák tengerében. Szintén az RTL Klubon láthattuk 2006-ban a Dolmen - Rejtelmek szigeté-t, amelyben a fenti jellegzetességet húzta alá, hogy a breton-kelta mitológiából is kaptunk egy jókora merítést. (Már a cím is innen származik, a dolmen ugyanis az, amit például Stonehenge-nél is láthatunk: két kőoszlop, amelyre keresztbe egy kőtömböt helyeznek.)

Forrás: France 2

Ebben a szériában egy francia rendőrnő tér haza szülőhelyére, a Bretagne partjai mellett fekvő Ty Kern szigetre, gyerekkora helyszínén szeretne ugyanis férjhez menni. Hazatérésekor egyik bátyja az életét veszti, a helyiek szerint egy balesetben - Marie azonban nem elégszik meg ennyivel, és nyomozni kezd. Közben megérkezik a hivatalból kirendelt nyomozó, aki kénytelen Marie helyismeretére támaszkodni, majd újabb, rituális gyilkosságok történnek, amelyeknek állítólag közük van egy réges-régi hajótöréshez.

A környezetnek - akárcsak A próféciá-nál - itt is komoly szerepe van: a szélfútta partok, a nyomasztó víztömeg és persze maga a sziget mint toposz (a hozzátapadt jelentésekkel együtt) mind a misztikus hangulatot szolgálják. Nincs ez másként a Laura - Átok a Riviérán című sorozatnál sem, amely már címével jelzi a helyszínt - ahogy azt is, hogy a napfényes Riviéra helyett ezúttal mást fogunk kapni. A Tv2-n idén és 2007-ben is látott széria címszereplője anyja halála (és saját születése) után huszonhat évvel visszatér Nizzába, ahol minden nap egy baljóslatú tarot kártyát kap - olyat, amilyet anyja holtteste mellett is találtak. A szálak egy szimpla gyilkosságnál persze messzebbre visznek, a címbeli átok mozgatja a szereplőket.

Forrás: France 2

Hasonló a helyzet a szintén a Tv2 által adott Gyilkos körök-nél is, melyet ugyan a Dolmen rendezője, Didier Albert jegyez, de inkább a Laurá-val rokonítható: főhőse szintúgy egy Laura nevű lány, akinek az édesanyja nyomtalanul eltűnt, és visszatérő jeleket próbál megfejteni. A különbség jóformán annyi a sztoriban, hogy a Gyilkos körök kicsit kitágítja a misztikus jelleget, a sci-fi felé viszi az eseményeket: a cím ugyanis a hagyományosan ufók által hagyott gabonakörökre utal, melyek az édesanya eltűnésekor voltak láthatók a mezőn, a történet kezdetekor pedig újra megjelennek.

Törvény szabályozza az európai tévés produkciók számát

Az talán ennyiből is kitűnik, hogy az amerikai szériák mellett az európai sorozatokra is érdemes figyelni, és hogy azon belül - a Cobra 11-féle német krimik és az angol komédiák mellett - a francia misztikus történeteknek is van létjogosultsága a magyar tévében. A médiatörvény egyébként szabályozza is az európai tévés produkciók arányát a magyar piacon: a 7. § (1) bekezdése szerint a hazai tévécsatornák évi teljes műsoridejüknek legalább tíz százalékát európai művek, legalább hét százalékát pedig eredetileg magyar nyelven készített művek számára kötelesek fenntartani. Az MTV ezt az arányt magasan túl is lépi, 2009-ben például az m1 és az m2 összes műsoridejének 87%-át foglalták el európai alkotások.