Elhunyt Bruno Cremer, Maigret felügyelő

Vágólapra másolva!
80 éves korában, hosszan tartó rákos betegség után elhunyt Bruno Cremer francia színész, akit elsősorban Maigret felügyelőként ismerhettek a tévézők.
Vágólapra másolva!

80 éves korában, egy párizsi kórházban meghalt Bruno Cremer francia színész. Cremer a Párizsi Konzervatóriumban olyan színészekkel tanult együtt, mint Jean-Paul Belmondo. Karrierje az 1950-es években különböző színpadi szerepekkel kezdődött, majd számos mozifilmben is játszott. 1984-ben házasodott, ebből a kapcsolatból két lánya, korábbi párjától egy fia volt.

Legismertebb alakítása a francia közszolgálati televízió megrendelésére 1991 és 2005 között készült 54 részes sorozat volt, amelyben Georges Simenon belga regényíró világhírűvé vált pipázó felügyelőjét személyesíthette meg. Maigret felügyelőt többen alakították az idők során, Jean Gabin, Gino Cervi, Rupert Davies, Richard Harris is vitte a szerepet, de japán, német, holland színészek is megkapták egy időre a karaktert. Az ír Michael Gambon is hozta a figurát egy 1992-ben kezdődött, két évadot megélt brit sorozatban, de jelenleg sem ez, sem a francia verzió fut hazai csatornán.

Cremer játszott még a Polip című krimisorozatban is, itt egy Espinosa nevű figurát alakított, és ügyesen tette ezt, legalábbis az e-kultúra így ír karakteréről: "nincs olyan absztrakt, intellektuális alapja a sátáni gonoszságra: neki egyszerűen a lételeme az aljasság. Fölényes, durva igazságát fennen hirdető, korpulens vasszörnyeteg, akit forró élvezet gyűlölni."