A kritikusok leszólták az RTL Klub új sorozatát

Vágólapra másolva!
Az RTL Klubon szeptember 4-én indult a külföldön jelentős visszhangot kiváltott Merlin kalandjai, amely az eddigi adaptációktól igencsak eltérő módon ábrázolja Arthur király és varázslója legendáját.
Vágólapra másolva!

A Merlin kalandjai-hoz bevallottan a Smallville szolgáltatta az ötletet a készítőknek, hisz ahogyan a sci-fi sorozat Superman ifjúkorát mutatja be, úgy az RTL Klubon szeptember 4-én indult széria is egy fiatal, szinte még kamasz Merlint szerepeltet. A történet kezdetén a későbbi varázsló egy olyan Camelotba érkezik, ahol még Arthur apja, Uther Pendragon az úr, aki a mágia minden formáját tiltja a királyságban.

Az ifjú Merlinnek így - fejvesztés terhe mellett - titokban kell tartania képességeit, de persze így is folyton segíteni próbál másokon. Közben az utolsó sárkány (az eredetiben John Hurt, itthon Rosta Sándor hangján) elárulja neki, hogy ő a kiválasztott, aki Arthurral együtt naggyá teheti Angliát - csakhogy itt még Arthur sem az, aki később lesz, csupán egy pökhendi, arrogáns herceg.

A sorozatban az Arthur-mondakör több eleme is megjelenik, így például Lancelottal vagy az Excalibur történetével is találkozhatunk - más kérdés, hogy a széria nem mindig törekszik a történelmi hűségre, inkább a fantasy felé viszi el a látottakat. A brit kritikusok bírálták a széria modern látásmódját is, a The Independent egyik újságírója szerint már Merlin Camelotba érkezése is olyan, mintha egy hátizsákos utazó keresne fel egy youth hostelt.

A közönségnek mindenesetre tetszett a széria, az első évad átlagosan 6,3 millió nézőt hozott - úgy, hogy a BBC a helyi X-Faktor ellenében, azzal egy idősávban indította el. A sorozat indulásának évében, 2008-ban a csatorna iPlayer szolgáltatásán is sokan nézték a műsort, az ott látható produkciók közül az ötödik legnézettebb lett. A történet aztán átkerült az Egyesült Államokba is (előbb az NBC, majd a SyFy adta), szeptemberben pedig már a harmadik évadja indul.

Forrás: BBC

Merlin és Arthur történetének természetesen készült már korábban is jó pár adaptációja, egy 1998-as minisorozatban például Sam Neill (a Jurassic Park dr. Alan Grantje) játszotta el a varázslót. A mostani verzióban kevésbé ismert színészre bízták a címszerepet, Colin Morgant a Merlin kalandjai előtt csupán egy szkeccs-show-ban és a Ki vagy, Doki? egyik kisebb szerepében láthattuk a tévében.

Az Arthurt játszó Bradley James szintén kezdő színész, az IMDb szerint mindössze három tévés, illetve filmes szerepe volt a Merlin kalandjai-n kívül. Uther Pendragon megszemélyesítője, Anthony Head már komolyabb karriert tudhat maga mögött: a Buffy, a vámpírok rémé-nek több mint százhúsz epizódjában játszott, de ő alakítja például a miniszterelnököt is az Angolkák-ban.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Hc0unS46vWg2Hl1E


A Merlin kalandjai - akármennyire is bővelkedik fantasyelemekben - a történelmi sorozatok közé sorolható, amelyek az utóbbi időben követeltek maguknak helyet a televíziózásban. A Tudorok-at és a Spartacus: Vér és homok-ot már itthon is láthattuk, a részben Magyarországon forgatott A katedrális pedig az Egyesült Államokban ment le. A műfaj térhódításáról bővebben írtunk itt.