Meglepte a Megasztár producerét az X-Faktor zsűrije

Vágólapra másolva!
A két nagy kereskedelmi csatorna között a legnagyobb feszültséget jelenleg a Megasztár és az X-Faktor csatája okozza. A helyzetről az előbbi műsor executive producerét, Vízvárdy Bencét kérdeztük, aki a Tv2 összes szórakoztató műsoráért felelős: szerinte már a Megasztár 6 is bőven meg van alapozva, az X-Faktor zsűrijétől viszont nem hallott még érdemi véleményt.
Vágólapra másolva!

A Tv2 executive producereként a gyakorlatban valamennyi szórakoztató műsor irányítása hozzá tartozik: napi tizennégy-tizenhat órát dolgozik a kollégáival, de nincs két egyforma napjuk, mivel igen összetett egy műsor háttérmunkája. "A barátaim az elmúlt tizenöt tévés évem alatt sem szokták meg a bioritmusomat" - mondja.

Magyar-történelem szakon végzett, de nem gondolkodott klasszikus értelmiségi pályán, és úgy gondolja, bölcsészkörökben is lehet a presztízse annak, amit csinál. "Mindig nagy hasznát vettem a tanulmányaimnak, én még az a nevelés vagyok, amely úgy tartja, hogy a televíziózás újságírói műfaj. Szemellenzősen általánosító az a nézet, hogy ilyen televíziót csak az készíthet, akinek nincs iskolája. Ez ostobaság. Nem szakmabeli barátaim, szüleim mind diplomások: tisztán látják a mi világunkat. Tudják, hogy a tömegkommunikációt, a szórakoztató elektronikus médiát irányítani nem rangon aluli műfaj."

Az első kereskedelmi televíziós gameshow főszerkesztőjeként került képbe - ez volt az RTL-es műsor, Vízi Andrással. "Még az RTL egyik produkciós beszállítójának főszerkesztőjeként, az első kereskedelmi tévésnek nevezhető játékot, a külföldi formátum alapján készült 100-ból 1-et igazgattam, ami az RTL Klub első saját gyártott műsora volt. Nem egy olyan műsor volt ez, amit az ember cégérként kitesz az ablakba, viszont megélt több száz epizódot, és nem mellesleg megtanultunk kereskedelmi tévésként gondolkozni és gyártani. Utána hat évig irányítottam az IKO műsorgyártását: az RTL legnagyobb beszállítójává nőtt fel ez idő alatt az érkezésemkor még kis produkciós cég. Az IKO mindig is megrendelésre dolgozott, a menedzsment döntései alapján" - emlékezik.

2008-ban váltott, leszerződött a Tv2-höz, így beszállítóból megrendelővé vált. "Ismerem a produkciós cégek működését, attitűdjét, ennek sok hasznát veszem ebben a székben is. De voltaképp semmi nem változott: dolgozni kell, sokat" - jelzi.

A negyedik Megasztár-széria előkészítésébe kapcsolódott be: "A Megasztár egy óriásprodukció, sok száz kolléga összehangolt munkájának eredményét láthatják a nézőink hétről hétre. Klasszikus csapatmunkáról van tehát szó, a legszorosabb munkatársaim Illés Gabriella, a műsor producere és Szarvas Szilvia főszerkesztő. Ha egy dolgot kellene említenem, ahol az én álmom valósul meg, az a show gigantikus látványvilága."

Nem vették volna komolyan

Nézettségben jobban megy az X-Faktor, de úgy látja, hogy a két műsor más-más fázisban van. "Mi már túl voltunk négy magasan piacvezető castingepizódon, amikor versenytársunk beszállt a ringbe. Ez egy hosszú út, aminek még az elején járunk" - mondja.

Az X-Faktor zsűrijéről magától nem beszélt volna, de rákérdeztünk, van is véleménye: "Egy tehetségkutató műsor alkotójaként azt mondanám, hogy meglepő az összeállítás: ha én ilyen névsorral állítottam volna be a programigazgatómhoz, nem vett volna komolyan. Az igazán meghökkentő azonban az, hogy a mentorok között van olyan valódi szakmai nagyság, aki fenntartás nélkül játssza a külföldi verziókból ismert, forgatókönyvekben előre megírt szerepét. Kár, hogy eddig még alig hallottam érdemi véleményformálást a szájukból."

Vízvárdy szerint lesz Megasztár 6 is: úgy véli, hogy - mivel folyamatosan nőnek fel újabb generációk - a két nagy castingot követően, már a következő széria számtalan leendő játékosával is találkozhatott másodpercekre a néző. Úgy látja, hogy rengetegen vannak, akik még nem eléggé kiforrottak, de a jövő nagy hangjaivá válhatnak.

A cikkre az RTL Klub reagálni kívánt, a válasz itt olvasható.