Kamera Hungária: nyert a Beugró és A széf

Vágólapra másolva!
A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál idei díjait szeptember 25-én adták át: a szórakoztató műsorok kategóriájában A széf és a Beugró bizonyult a legjobbnak, a közönség a Barátok közt-öt és Sebestyén Balázst díjazta.
Vágólapra másolva!

Szeptember 25-én Veszprémben osztották ki a Kamera Hungária díjait. A hetente többször (legalább háromszor) jelentkező szórakoztató műsorok versenyéből A széf 2009. március 13-i adása került ki győztesen, amelyben a játék addigi legnagyobb veszteseit láthatta játszani a közönség. A heti egyszer vagy annál ritkábban jelentkező produkciók közül a Beugró-t díjazta a zsűri.

A dokumentumfilmek között Az idő sodrában - Nádudvari krónikák 1988-2008 bizonyult a legjobbnak, melynek alkotója húsz éven keresztül követte nyomon egy település és lakói életét. A rokonműfajnak mondható életrajzi és portréfilmek kategóriájában a Puskás Ferencről szóló Puskás Hungary kapta a díjat - Veszprém város különdíjával együtt. A népszerű tudományos, ismeretterjesztő műsorok közül a Bence meg a többi jómadár került ki győztesen, melyben az ország legjobbnak tartott madárfotósa, Máté Bence mutatkozik be a nézőknek.

Ebben az utóbbi kategóriában különdíjat is osztott a zsűri: ezt a Múlt-kor történelmi magazinműsor kapta a közelmúlt történéseinek színvonalas bemutatásáért. A Múlt-kor a 100., jubileumi adásával nyerte el a különdíjat: ebben az epizódban az 1989-ben, titkos akció keretében Nyugatra menekített NDK-menekültek történetét dolgozta fel.

A színes riportok versenyét a Fókusz, a Napló és a Házon kívül ellenében a Panoráma nyerte, melynek Háborús napló-ja - a zsűri indoklása szerint - "egy sokak által feldolgozott témát mutat meg ügyesen, bátorsággal". A tényfeltáró, oknyomozó riportok alkotói közül a Célpont stábja vihette haza a díjat: a csapat négy filmmel is esélyes volt, végül a Guberátorok-kal nyert.

A Kamera Hungária zsűrije az interjúkat, stúdióbeszélgetéseket is díjazta, ebben a műfajban az Egyenes beszéd Kálmán Olgával kapta az elismerést. A magazinműsorok köréből egy gyerekeknek szóló produkció, a Teknőc a láthatáron került ki győztesen, amely a zsűri szerint "a gyerekeknek szól ugyan, de nem gyerekes módon". A dramatikus művek (sorozatok, játékfilmek) versenyét a Hajónapló egyik darabja, a Levegőt venni nyerte.

Az on-air promotion kategóriában, azaz a műsorelőzetesek közül a zsűri a Filmmúzeum promóját díjazta, amely "gondolkodó módon, a filmek alapos ismeretében" hirdette a csatorna ötven magyar filmből álló sorozatát. A műsorarculat, vagyis a látvány, a hang, a kosztüm és a smink egysége a Szeretem a testem-ben bizonyult a legjobbnak.

Az online audiovizuális tartalmak, vagyis a direkt internetre készült riportok közül az Index készítette, szipusok életét bemutató Jobb érzés, mintha egy nővel lefeküdnék - Minden ember másképp hal meg ettől került ki győztesen. A TV online/offline kategória díját a Csillag születik kapta, a zsűri szerint ennél a produkciónál volt leginkább összhangban a képernyős és a netes megjelenés.

A Kamera Hungária zsűrije a Csillag születik-nek és a Házon kívül-nek úgynevezett alkotói díjat is adott, amivel a stábok átlagon felüli teljesítményét ismerte el. Az internetes szavazatok alapján odaítélt közönségdíjat a Barátok közt, illetve Sebestyén Balázs kapta.