Akárcsak az RTL Klub, a Tv2 is pénzt kérne a műsoráért

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub 2011 januárjától az eddigi ingyenességet megszüntetve pénzért adná adását a kábeltelevíziós szolgáltatóknak. A Tv2 évek óta próbálkozik azzal, hogy más üzleti modellre álljon át, és van is már több kábelcég, amely hajlandó fizetni a csatorna műsorfolyama után - ezt viszont Kéry Ferenc, a Magyar Kábelszövetség elnöke furcsállja, akárcsak azt, hogy az RTL Klub átalakítaná a sok éve működő rendszert.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub bejelentette, hogy 2011-től nem kívánja ingyen adni a tartalmat a kábelszolgáltatóknak, és műsora után ugyanúgy pénzt vár, mint a kisebb tematikus tévék. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint jogilag rendben van a lépés, semmi nem tiltja. "Az eredeti koncessziós szerződést 1997-ben kötötte az ORTT, ez szabályozza a műsorszolgáltatási kötelezettséget, és sok mást, nem foglalkozik azzal, hogy ingyen vagy pénzért nyújtja az adást a kereskedelmi televízió, ahogy a médiatörvény sem szabályozza azt. A piacot szabályozó hatóságként figyeljük a folyamatokat, ha törvényszegés történik, közbelépünk" - nyilatkozta az [origo]-nak Buda Dóra, az NMHH szóvivője. Sem a Tv2, sem az RTL Klub nem közölte a médiahivatallal, hogy pénzt akar adása után, de ez nem is kötelessége.

Az RTL Klub és a Tv2 még indulásakor, 1997-ben egyoldalúan nyilatkozott arról, hogy engedélyezik a kábelszolgáltatóknak az általuk sugárzott műsor ellentételezés nélküli átvételét - ezt vonja most vissza az RTL. Róbert Ákos vezérigazgató-helyettes az [origo]-nak elmondta, hogy úgy látják, a jelenlegi konstrukcióból mindeddig a kábelszolgáltatók profitáltak, mivel az ingyenesen megkapott tartalmat emelt díjas csomagokban továbbértékesítették. "A megváltozott piaci körülmények mellett a reklámbevételek drasztikus csökkenése miatt a jelenlegi üzleti modell nem tartható fenn, ezért a kábelszolgáltatóknak a legértékesebb tartalomért fizetniük kell" - tette hozzá.

Nem rontja az imázst

Könnyen lehet, hogy a műsorterjesztő cégek a fogyasztóra terhelik a sugárzási díjat, azaz nőhet a tévé-előfizetési díj a kábeles háztartásoknál, már az alapcsomagok esetében is (hiszen a legnézettebb csatornáról van szó, amely ott van még a legolcsóbb csomagokban is). Róbert Ákos szerint a nézők jelenleg is fizetős csomagban jutnak hozzá a legnézettebb tartalmakhoz a kábelszolgáltatóknál, anélkül, hogy tudnák, melyik csatornáért fizet a szolgáltató és melyikhez jut ingyenesen, így nem okolja majd senki az RTL-t.

A csatorna vezérigazgató-helyettese jelezte, hogy a döntést egy alapos előkészítő munka előzte meg, melynek során minden szükséges egyeztetést lebonyolítottak, és folyamatosan tárgyalnak. A sajtóban megjelent 490 forint plusz áfás árat cáfolta, az [origo] más forrásból is úgy értesült, hogy ennél kisebb árat kér a csatorna háztartásonként.

Hogy kell-e a hagyományos analóg sugárzást (vagyis a gyakorlatilag bármilyen készüléken egyszerű szobai antennával fogható adást) hamarosan teljesen leváltó digitális földfelszíni sugárzást végző Antenna Hungáriának is fizetnie a tartalomért? "Ez a platform most indul. Egyrészt az előfizetők díjmentesen jutnak hozzá, másrészt nem lehet tudni, milyen módon és hogy fog elterjedni. A kérdést az elindulás után fogjuk megvizsgálni" - válaszolta.

RTL nélkül maradhat sok néző?

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelszövetség elnöke szerint elképzelhető, hogy a pénz miatt a csatorna kikerülhet néhány szolgáltató kínálatából. Az RTL Klub nem tart ettől, és nem is tűnik életszerűnek, hogy bármely szolgáltató kivegye kínálatából a legjobb nézettséget szállító, több sikerműsort (Barátok közt, Fókusz, A széf, Vacsoracsata, sorozatok) sugárzó tévét. "Ennek a kockázatát a kábelszolgáltatóknak kell vállalni. A mi kutatásaink eredménye szerint, amennyiben az RTL Klub kikerül a kábelcsomagból, az előfizető váltani fog olyan szolgáltatóra, ahol elérhető" - mondta Róbert Ákos, aki szerint ideje volt megtenni ezt a lépést, mivel a német RTL is elkezdett díjat szedni műsora után.

Forrás: [origo]

Az RTL Klub azt ígéri a nézőinek, hogy az előfizetési díjért cserébe többletszolgáltatásokat kapnak, a filmek több hangsávval lesznek elérhetők, 16:9-es képformátumra váltanak, illetve némi plusz pénzért HD minőségű műsorokat is kínálnak. A csatorna szerint a magyar lakosság felkészült arra, hogy 16:9-ben nézze a műsorokat, illetve igénylik a több hangsávot: "Véleményünk szerint örülnek ennek. Gyakorlatilag a ma vásárolt készülékek mind 16:9-es készülékek, és a set-top-boxok elterjedésével a digitális hálózatokon minden készülék alkalmas lesz a több hangsáv vételére" - tette hozzá.

A Tv2 jó ideje próbálkozik

Grexa Liliána, a Tv2 vállalati marketing és kommunikációs csoportvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a csatorna nem az RTL-t követi, hiszen ezt az irányt vette célba több éve, azt szeretnék, ha tartalmainkat más üzleti modellben terjesztenék, a piaci szerepüknek, súlyuknak megfelelően (a Tv2 a második legnézettebb hazai tévé: a teljes lakosságban 20,7 százaléka volt az elmúlt héten, miközben az RTL-t átlagban a tévézők 22,3 százaléka preferálta - a szerk.).

A Tv2 szerint a nézett tartalmukat a kábelszolgáltatók pénzért értékesítik, de a bevételükből nem adnak nekik, és ez így nem tartható. Úgy tudjuk, hogy már vannak olyan szolgáltatók, amelyek megállapodtak a Tv2-vel, azaz fizetnek a tartalomért - amúgy folyamatosan tárgyalnak, szem előtt tartva, hogy "mi a jó a nézőknek, a csatornának, a szolgáltatónak".

A szociális csomag ára is nőhet

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelszövetség elnöke szerint érthetetlen az RTL Klub lépése, nem is tudják elfogadni, komoly hátrányba hozná a kábeleseket, ráadásul antennák nőnének ki mindenhol, hogy ingyen nézzék azt, ami korábban is ingyen volt. Úgy véli, hogy ha fizetni kell külön az RTL-ért, az kettős terhet róna a kábeles előfizetőkre. "Eddig az ingyen fogható csatornát ingyen terjesztettük, nem kértünk pénzt a terjesztésért, ők sem a műsorért, ez a modell pedig működött is. A nézők megfizetik a díjat azzal, hogy nézik a reklámokat. Hányan lennének, akik fizetnének 600 forintot egy csatornáért, amikor háromezerért ötven csatornát kapnak? A szociális tévécsomag jelenleg 1200 forint. Ha a Tv2 is beszáll, és ugyanakkora összeget kér a műsoráért, akkor 2400 lesz a legkisebb előfizetői csomag?"

A szövetség elnöke szerint a 3,8 millió háztartásból 800 ezer csak földi sugárzásban néz tévét, így a döntés, az esetleges emelés 2,9-3 millió háztartást érint. Úgy véli, hogy a körülbelül 400 szolgáltatóból legfeljebb egy-kettő fizethet a Tv2 műsoráért, de nem érti, miért tennék ezt. Szerinte "nem a fenntartható fejlődés irányába halad az RTL", noha belátja, hogy törvényben nincs szabályozva, hogy nem kérhet pénzt a csatorna a műsorért - jóllehet, "a gazdasági élet szabályai szerint így kellene lennie".

A szolgáltatók előbb-utóbb tárgyalnak

A tárgyalások megkezdődtek, és az [origo] által megkérdezett felek szerint hosszú menet lesz, mire megállapodás születik. "A Magyar Kábelkommunikációs Szövetségen belül és RTL Klub vezetésével is megkezdtük az egyeztetéseket a kereskedelmi csatorna által adott ajánlattal kapcsolatban. Azonban a tárgyalások befejezéséig az esetleges kimenetelekről, így az előfizetői díjakra gyakorolt hatásokról sem áll módunkban nyilatkozni. Természetesen a megállapodás rögzítése után minden információt megosztunk ügyfeleinkkel és a sajtó munkatársaival" - közölték a T-Home kommunikációs osztályán.

A UPC részéről Szűcs László sajtókapcsolati igazgató az [origo]-nak elmondta, hogy önállóan a UPC nem tárgyal még, ezt egyelőre meghagyják a Magyar Kábelkommunikációs Szövetségnek.

A digitális átállás

2011. december 31-én éjfélkor kapcsolják le az országos analóg földfelszíni tévésugárzást. A digitális átállásig a földi sugárzású csatornák (MTV, RTL Klub, Tv2) műsora szobaantennával ingyenesen nézhető. Az átállás több tartalmat, kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőséget, új csatornákat ígér, emelkedhet az előfizetési díj nélkül elérhető tévék száma.

Ma még több, mint 800 ezer háztartás tévézik tető- vagy szobaantennával, analóg adást fogva: 2012-től minden egyes tévékészülékhez be kell szerezni egy-egy set-top-boxot, vagy új tévét kell a régi helyett venni, olyat, amibe a jelátalakítót már eleve beszerelték.