Vacsoracsata: volt olyan, aki túl sok pénzt kért

Vágólapra másolva!
Szeptember 27-én ismét a Vacsoracsata váltotta A széf-et az RTL Klub képernyőjén, újabb öt celeb ragadott fakanalat, hogy bemutassa főzőtudományát vendégeinek és a nézőknek. A több mint három éve futó műsorról a főszerkesztőt, Varga Ritát kérdeztük, aki a celebek és az ételek kiválasztásáról, valamint a forgatás menetéről is elárult pár kulisszatitkot.
Vágólapra másolva!

2007 februárjában, a legelső adásban Soma, Benkő Dániel, Gáspár Bea, Kinter Oszkár és Sütő Enikő szállt harcba a legjobb vendéglátó címéért. A műsorban szereplő celebek válogatásakor kevéssé szempont az aktualitás vagy a reklámozhatóság, a szerkesztők inkább arra figyelnek, hogy az adott öt ember érdeklődjék egymás iránt.

"Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a hírességekkel, előbb-utóbb kiderül, hogy kik tudnak egy adásba kerülni. Az a lényeg, hogy a csapat tagjai jól működjenek együtt, kíváncsiak legyenek egymásra, szívesen menjenek át egymáshoz. Ez egy szabad műsor, sosem írjuk elő a résztvevőknek, hogy érezzék jól magukat, de eddig sikerült mindig úgy válogatni, hogy a hangulatra ne legyen panasz" - mondja Varga Rita.

A legutóbb látott szereplőgárda - Csapó Gábor, Erdőhegyi Brigitta, Magyar Attila, Caramel és Papadimitriu Athina - a főszerkesztő szerint azért működik, mert mindenki mást képvisel a csapatban: Papadimitriu Athina önmagában is erős, Magyar Attila kettős személyiség, az eddig zárkózottnak hitt Caramel pedig hirtelen megnyílt a műsorban. Varga Rita szerint nem jó, ha valaki nagyon nyomja magát, az a szerencsés, ha minden nap az éppen soros házigazda kerül előtérbe.

Van, aki pusztán azért nem szerepelt még a műsorban, mert túl magas tiszteletdíjat kért - miután az RTL Klub egy bizonyos összeg fölött nem volt hajlandó fizetni, az illető átigazolt a Hal a tortán-hoz. Más realitykkel ellentétben a Vacsoracsatá-ban ugyanis nem kapnak horribilis pénzeket a meghívottak, véli a főszerkesztő, a csatorna a főzéshez szükséges alapanyagokat állja, illetve a kiesett munkanapjaikat téríti meg. (Tv2-es források szerint viszont pont az RTL fizetett többet a sztároknak, így volt, aki kétszer akkora gázsiért ment oda, és nem a Tv2-es gasztrorealitybe - a szerk.)

Egy-egy adás leforgatása egész napos elfoglaltságot jelent a mindenkori házigazda számára, ilyenkor reggel tíztől éjfélig, hajnali egyig követik őt a kamerák. Miközben egy stáb a házigazdával van, egy másik a vendégekkel együtt érkezik, így a vacsora helyszínén - az öt hírességen kívül - tíz-tizenöt ember is összeverődik. A vendéglátók általában a stábot is megkínálnák főztjükből, de a csatorna szigorúan elzárkózik ettől, a háttéremberek étkeztetéséről külön gondoskodik. "Épp elég nehéz öt emberre - ráadásul kamerák előtt - főznie annak, aki addig maximum a gyerekeinek készített ebédet" - indokolja meg a döntést Varga Rita.

Márpedig a Vacsoracsatá-ban olyanok is vállalják a szereplést, akik addig legfeljebb a teát főzték meg maguknak. Bármilyen hihetetlen, a Barátok közt Magdi anyusa, Fodor Zsóka is a műsor kedvéért kötött először kötényt, de Keresztes Ildikó, Janics Natasa, Oláh Ibolya vagy Straub Dezső sem fogott azelőtt soha fakanalat. Konyhai baleset ennek ellenére csak kevés történt: Vásáry André a kezét égette meg, Bálint Antónia pedig egy lángra kapott konyharuhával gyújtotta fel kis híján a lakását. "A tűzesetet hihetetlenül lazán fogta fel, jókat nevetett rajta, egyébként meg csinált egy baromi rossz tortát" - idézi fel a történteket Varga Rita.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Volt jó pár produkció, amelyre a stáb a mai napig emlékszik: Ungár Anikó például annyira maximalista volt, hogy a vendégeit addig nem eresztette be, amíg nem volt minden tökéletes - az evőeszközöket is jó párszor kifényesítette, hiába győzködték az operatőrök, hogy a felvételen az esetleges foltokból semmi nem fog látszani. Kasza Tibor tűzzsonglőrködéssel mozgatta meg a stábot, Kammerer Zoltán nyíllal lőni, Szuper Levente pedig hokizni tanította vendégeit.

Hogy ki mit főz, az több tényezőtől függ: van, aki határozott koncepcióval, jól átgondolt menüsorral áll elő, olyan is akad viszont, aki rántott húst készítene krumplipürével. Utóbbit természetesen lebeszélik tervéről a készítők, és a produkció szakácsával, a tanácsadóként közreműködő Kaldeneker Györggyel kitalálnak valami képernyőképes fogást. Néha próbafőzést is csinálnak, aminek során kiderül, hogy az adott celeb el tudja-e egyáltalán készíteni a választott ételt, illetve hogy az finomra sikerül-e.

Egy-egy ötvenperces rész felvétele valóban egész nap zajlik, amit minden esetben kilencnapos utómunka követ - ezért van az, hogy a Vacsoracsata hosszabb szünetekkel, A széf-fel váltakozva kerül képernyőre. Volt már olyan, hogy a készítők a kezdés előtt tíz perccel adták le a végleges anyagot, de általában jócskán előre dolgoznak, most például már november elejéig megvannak az adásokkal.