Esztergályos Cecília: Régen még bűn volt sorozatban játszani

Vágólapra másolva!
Esztergályos Cecília a Jóban Rosszban című szappanoperában tűnik fel, ahol "egy kicsit dilis, kicsit piás, külföldi nőként" megpróbálja elcsábítani Bodolai Bandit. A színésznőt a Família Kft.-re szeretettel emlékezik, és mulattatja, hogy még mindig idézik egy gyakori mondását. Úgy látja, hogy színházni színésznek tíz évvel ezelőtt még bűn volt sorozatban játszani.
Vágólapra másolva!

Hogy jött ez a szerep?

- Telefonált a Jóban Rosszban gyártásvezetője, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem játszani a sorozatban. Átküldték a szöveget, elolvastam, és nagyon tetszett a figura, tetszettek a jelenetek, tetszett az egész, hamar rá is mondtam, hogy rendben van. Követtem a szappanoperát, képben voltam, amikor a felkérést kaptam. Ettől függetlenül sose tudhatja az ember, hogy milyen szerepet vállal el: én színészként azt játszom, amit adnak, ha az valamiért tetszik.

Mennyi ideig lesz a történetben?

- Október 26-án kezdődnek azok a részek, amelyekben benne vagyok: ez egy pár epizód, de elképzelhető, hogy folytatása is lesz a történetnek, csak megegyezés kérdése. Most beszéltem a producerrel, mondta, hogy látta már a szereplésemet, nagyon tetszett neki, sokat szórakozott ezen a figurán.

A szereplők közül van olyan, akivel dolgozott már együtt?

- Az első napon szinte csak ismerősök voltak, egyedül Tóth Rolanddal (Bodolai Bandi alakítója - a szerk.) nem játszottam még együtt, de remek partnernek bizonyult. Cseke Katinkát csak a televízióból ismertem, színpadon nem találkoztam még vele, és filmen sem dolgoztunk együtt. Most is kevés közös jelenetünk volt, inkább Damu Rolanddal, Tóth Rolanddal és Legerszki Krisztinával (Pongrácz Barbara alakítója - a szerk.) voltam, utóbbiról kiderült, hogy tanítottam is Gór Nagy Mária színitanodájában.

Ön szerint változott azon színészek megítélése, akik színházból a tévébe mennek?

- Megváltozott, persze. Tíz évvel ezelőtt még bűn volt sorozatban játszani, ma meg nem az. Ettől függetlenül az én véleményem nem változott, szerintem egy színész addig színész, amíg játszik.

Forrás: TV2

Régebben sok komoly szerepben láthattuk, ma már inkább komikaként ismerjük. Ez miért alakult így?

- Ma is lehet látni tragikus és komikus szerepben is, jelenleg kilenc darabban játszom, az ország minden pontján. A színész azt játszik, amit ráosztanak, és az én koromban már elég szűk a skála, nincs olyan sok testreszabott szerep. Azért így is boldog vagyok, ha játszom: nem mindenáron akarok játszani, de jó szerepet boldogan.

A port.hu-n lévő adatlapján ezt írja egy kommentelő: "Jó színésznő, de az utóbbi években kicsit ripacs lett." Erről mit gondol?

- Ki mondja ezt? Mindig csak azt kell nézni, hogy ki mondja a véleményt. "Egynek véleménye többet ér egy egész színház másokénál" - mondja Shakespeare, de azért mindig meg kell nézni, hogy ki mondja és mit mond. Írni mindenfélét lehet, pláne név nélkül. Aki ezt mondja, az irigy, és valószínűleg nem is jön el a színházba, nem néz meg engem, csak a hasára üt, és ír valamit. Nem szabad ezzel foglalkozni.

Színészként miért pont a József Attila Színházat választotta?

- Egyszerűen oda szerződtettek hét évvel ezelőtt, nincs e mögött semmilyen hitvallás. Miután a Família Kft. véget ért 1999-ben, szabadúszó lettem, és az is maradtam 2003-ig.

Forrás: TV2

A Família Kft. egykori szereplőivel tartja még a kapcsolatot?

- Igen, múlt szombaton is találkoztam néhányukkal. Van egy mag, akikkel rendszeresen találkozom, de a többiekkel is - ha itt vagy ott összefutunk - ugyanott tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk annak idején. Olyan ez, mint egy nagy család.

Szokták még Ancinak vagy Ágicának szólítani az utcán?

- Nem, csak az "Eddig, eddig, eddig vagyok!" maradt meg az emberekben, azt például iskolások is szokták mondani, ha meglátnak esetleg. Legtöbbször egyébként pozitívak a reakciók, általában azzal találkozom, hogy szeretnek az emberek - legalábbis aki nem szeret, azt nem veszem észre, mert nem közli velem.

A Família Kft. az első magyar szituációs komédia volt. Ön szerint készültek azóta jó sorozatok itthon?

- Úgysem húz ki semmit belőlem. Ami jó, azt nézem, de nincs ebben semmi különleges, minden ember a jót szereti látni. Leginkább a LifeNetworköt nézem egyébként, meg a Reflektor TV-t, szeretem a külföldi színészekről, színésznőkről szóló pletykákat.

Forrás: TV2

A Família Kft.-t is jegyző Szurdi Miklós új sorozatot forgat, Casino címmel. Oda nem hívta önt?

- Nem hívott, és nem is tudok sok mindent a produkcióról. Nekem az untig elég, ha most egy sorozatban benne leszek. Szerepeltem a Vacsorcsatá-ban, tehát ami hozzám illik, oda elmegyek, erőltetni viszont nem akarok semmit. Celebes vetélkedőt például biztosan nem vállalok.

Honlapján inkább saját kerámiái és festményei kerültek előtérbe, színészi munkáiról kevesebb szó esik. Miért?

- Mert most ez érdekel. A színészi tevékenységemről máshol is lehet sokat olvasni.