"A kaszinó az élet sűrítménye" - Szurdi Miklós az RTL Klub új tévésorozatáról

Vágólapra másolva!
Szurdi Miklós a Linda, az Angyalbőrben, a Família Kft., a Privát kopó, az Éretlenek után újfent tévésorozatot forgat: az RTL Klub megbízásából készül a jó pár éve tervezett Casino, egyelőre három részben. A rendezővel, forgatókönyvíróval a megváltozott munkatempóról, a hazai tévéiparról, a tragikomédiáról és a kaszinók gyűrött, füstös, izgalmas világáról beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Az, hogy az RTL berendelt egy szériát, azt jelenti, hogy Magyaroszágon is beindulhat végre a tévés sorozatgyártás?

- Nagyon remélem. Csináltunk ebből a sorozattervből egy kilencperces pilotot, annak alapján szeretett bele az RTL Klub vezetése, akkor mondták, hogy amúgy is céljuk erős, saját sorozatokat gyártani. Úgyhogy azt gondolom, ez nem egyszeri, egyedi dolog lesz, elindulhat a sorozatgyártás.

A pilot önerőből készült?

- Igen, a producerrel, Major Istvánnal szedtük össze a pénzt. Fontos a képi megjelenítés, a vizualitás, mert egy írott anyagból, szinopszisból nehezebb megítélni, mit akar az ember. Oda kell vinni a színészeket, - jó színészeket - meg kell csinálni a hangulatot, meg kell teremteni a hátteret, hogy lássák, milyen stílusú, fajtájú történetet szeretnénk. A pilotot még a gazdasági válság előtt vettük fel: szerették volna már akkor képernyőre vinni, de közbeszólt a krízis. Úgy tudom, más műsorokról is lemondott akkor a csatorna.

Minden felkért színész azonnal jött?

- Sajnos igen. Azért sajnos, mert nincs sok film mostanában, így mindenki azonnal bólintott. Remélem miattam is, de főleg azért, mert ijesztően kevés film forog. A színészekkel ugyanakkor nem mindig könnyű, mert a színházak legsűrűbb időszakára esik ez a forgatás. Szeptemberben, októberben évadkezdés van, több új produkcióval, főpróbákkal hetente, úgyhogy van program. És mivel én csak nagyon jó színészekkel dolgozom, nekik pedig van színházi munkájuk is, nem volt könnyű az egyeztetés.

Este fellépnek, utána egy kis bohémélet, majd hajnali négykor kezdés itt?

- Nem könnyű, de nagyon helyesek, örömmel jönnek. Kettőkor, háromkor kelnek, de aki négyre itt van, jókedvű.

A kaszinókban amúgy is látni karikás, kialvatlan szemeket, gyűrött arcokat.

- Igen, a kaszinó nem az a kisimult arcú világ, de itt alkalmazottak is vannak, akik jólfésültek, akik frissek. A mi sorozatbéli világunk ugyanakkor a valóságnál egy szinttel feljebb lesz. Jó kaszinó, egy kicsit jobb világban, nem egy szegény Magyarországon.

Három rész készül most. A folytatásban mennyire bízik?

- A sorozatokból elsőre 13 részt szoktak berendelni a tévék. Mi csak hárommal indulunk, 42 perces epizódokkal, amelyek reklámmal, előzetessel kereskedelmi egy órát tesznek ki. A folytatás pedig a nézettség függvénye.

Pár alapszereplő mellett kap a néző mellékszálakat is?

- Igen. Alapszereplő Voith Ági, Szabó Győző, Xantus Barbara, Quintus Konrád, Csuja Imre, Elek Feri, Tűzkő Sándor, ők jóformán minden részben ott vannak. Hol az egyik, hol a másik kerül előtérbe, a cselekménytől függően. Tizenöt-húsz szereplő körforgásáról beszélhetünk, mert minden részben bejön egy új történet. Lesz olyan, ami lezárul az adott epizódban, de vannak elvarratlan szálak is, és az egésznek van egy főszála, amely átível - mondjuk - a tizenhárom részen. Ez persze már megvan a fejemben, a forgatókönyvek is készen állnak, ez egy régóta tervezett sorozat.

Drámai sorozatról beszélünk, de vígjátéki elemek is lesznek benne?

- Hogyne! Én a legerősebb műfajnak a tragikomédiát tartom, életünk legfontosabb pillanataiban örömünkben, bánatunkban nevetünk, sírunk. Természetesen sok humoros jelenet lesz, és jó jelnek veszem, hogy amikor először hallotta a stáb az adott jelenetet, akkor jót mulatott rajta.

A forgatókönyv hogyan készült, mi a munkamódszer?

- Moravecz Levente és én írtuk, mi már nagyon régóta dolgozunk együtt. Hogy kaszinóban történjen, azt én találtam ki, utána együtt végiggondoltuk a sztorit. Utána ő hazament, írt, majd én megkaptam az első változatot. Akkor én azt átírtam, visszakapta, majd amikor szóltam, hogy hová kéne még jelenet, akkor is módosult a szöveg. Oda-vissza játék ez. Ha megrendeli az RTL Klub a folytatást, akkor felveszünk még gegmant. Most is próbálkoztunk, de nagyon nehéz, Magyarországon nem igazán kialakult a műfaj. Nekik kéne megtalálni egy-egy jópofa mondatot, gesztust, ami a figurára jellemző.

Forrás: [origo]

Több friss kép itt!

18 nap alatt három részt le lehet forgatni?

- Én nagyon sok sorozatot készítettem már, de ennyit, amennyit most kell forgatni egy nap, még soha. Hat-nyolc hasznos percet kell megcsinálni egy nap alatt, ami őrületes tempó. Hogy legyen viszonyítási alap, még egy magyar filmben is kettő perc készül el egy nap alatt. Mi filmes módszerekkel forgatunk, és a sikerhez kell egy fiatal, igen jó operatőr is, Győri Márk. Gyorsan dolgozik, jó ötletei vannak, nagyon különleges, amit produkál. Nem mindegy, mit tesz, hiszen hangulata kell, hogy legyen a dolognak, a lányoknak szépnek kell lenniük a képernyőn. Az idő nagy részét általában a világítás veszi el, itt azonban Márk csodát tesz, hogy abból a kevésből, ami van, maradjon a színészekre is elég.

Régen, amikor az MTV-re készültek a szériák, ráérősebb volt a tempó? Más nem változott?

- Korábban sokkal nyugodtabban lehetett dolgozni. Természetesen a mai technika segít, a kamerák is fényérzékenyebbek, ez a világításban is sokat számít. Sok eszköz van, ami megkönnyíti a munkát, de így sem lazulunk: minden reggel négykor kezdjük a munkát, délután négykor vagy ötkor fejezzük be, és egy ebédszünetet leszámítva nincs leállás.

Egy olyan kaszinóban zajlik a forgatás, ami nyitva van a közönségnek: nem jönnek a szerencselovagok forgatás közben?

- De, jönnek ők már délután négy előtt is! A kaszinó amúgy ügyesen oldotta meg: reggel négytől tízig miénk az egész, délelőtt tíztől pedig átmegyünk egy külön pókerterembe, amit berendeztek nekünk kaszinónak. Így tudunk tovább dolgozni, akkor is, ha vannak vendégek. Olyan is akad, hogy bejönnek reggel ötkor játszani a gépeken, akkor a stáb megkérdi őket, nem zavarja-e, ha benne lesznek egy jelenetben. Érdekes módon a legtöbbször nem bánják, ha belátszanak, tehát sokszor lesz, hogy a háttérben valóban szerencsejátékokért rajongó emberek lesznek láthatóak - persze csak olyanok, akik ebbe belementek.

Kinti felvételek is lesznek, vagy csak ez a füstös közeg adja a hátteret?

- Nagyjából a sorozat hetven százaléka játszódik a kaszinóban, a harminc százalék pedig a legkülönbözőbb helyszíneken, utcán, lakásokban, a Gellért-hegyen. Magánéletük is van a karaktereknek.

Mennyi utómunka van?

- Sok meló összerakni három órát, zenét, hangot tenni alá, trükköket is belecsenni. Már most megy az utómunka, már rakják össze a tegnapit. November 30-án kell átadnom a három részt. A vetítés talán jövő év legeleje, de erről az RTL Klub dönt.

Az RTL egy ideje a legnézettebb csatorna itthon, ez nyilván nem rossz a produkciónak.

- Nem is véletlenül vittük hozzájuk. Tudtuk, hogy ők szeretnének ilyet, és nekünk sem mindegy, hányan nézik majd. Főműsoridőben, kilenc után leszünk, 16-os karikával, mert lesz benne erotika, izgalom.

Halott?

- Ebben a három részben is van egy, de ez alapvetően nem krimi, noha vannak benne krimiszerű elemek is. Nem a bűntényeken, a sorsokon van a hangsúly.

A kaszinót a címben miért c-vel írják?

- Sehol nincs k-val, a világban mindenhol c-vel írják.

Ha bejön a három rész, hány epizódra lenne anyaga?

- Százra-kétszázra! Baromi izgalmas világ ez, nem is kell szégyellni, mert a játék nagyon fontos. Én játszom a hat gyerekemmel, amióta felnőtt vagyok, játszom, amikor filmet, színházat rendezek, és kártyázok, játszom szerencsejátékot is. A vérünkben van a játék, a kaszinó pedig sűrítménye az életnek. Peter Brook mondta, hogy a színház az maga az élet, csak az unalmas részeket kihagyjuk belőle. Hát itt könnyű kihagyni!