Helycserés támadás a képernyőn

Vágólapra másolva!
Miután Andy Whitfield rákbetegsége kiújult, a Spartacus: Vér és homok alkotói bejelentették, hogy új színészt keresnek sorozatuk főszerepére. Az efféle eljárás nem új a televíziózás történetében, súlyos betegség vagy akár csak más elfoglaltság miatt másokat is lecseréltek már: a Dallas-ban például két Ellie-t láthattunk, a Tudorok-ban két királynét vonultattak fel, ugyanazon szerepben.
Vágólapra másolva!

Andy Whitfieldnél márciusban diagnosztizáltak non-Hodgkin limfómát, és a nyárra már gyógyultnak is nyilvánították orvosai. A színész győzelme a rák felett azonban csak ideiglenesnek bizonyult: szeptemberben bejelentette, betegsége kiújult, és a korábbinál intenzívebb kezelésre van szüksége. Az alkotók a színész korábbi távolléte miatt először egy előzménysorozatot készítenek, amely 2011 januárjában kerül képernyőre: az ily módon elhalasztott második szezonra már várták volna vissza Whitfieldet, de az új információk birtokában - némi gondolkodás után - úgy döntöttek, új főszereplőt keresnek sorozatukba.

Nem a Spartacus az első tévés széria, amely egy színész súlyos betegsége okán kényszerül személycserére: a Dallas-ban Ellie-t játszó Barbara Bel Geddes 1984-ben például szívproblémái miatt hagyta ott a szériát. A Jockey-t alakító Larry Hagman először saját édesanyját, Mary Martint javasolta a szerepre, a producerek azonban a jóval ismertebb Donna Reed mellett döntöttek, aki 1954-ben megkapta az Oscar-díjat is a Most és mindörökké mellékszerepéért. A nézők - korábbi sikerei ellenére sem - kedvelték őt meg Ellie szerepében, így amikor Bel Geddes felgyógyult a betegségéből, a készítők habozás nélkül visszavették a stábba.

A rajongói reakciók hasonlók voltak, amikor a Dallas alkotói Jock szerepére szerettek volna megnyerni egy másik színészt. A karakter eredeti megformálója, Jim Davis ugyanis 1981-ben elhunyt, Jock pedig - a forgatókönyvírók válaszaként - gyorsan eltűnt az Amazonas tájékán, majd egy idő múlva halottnak is nyilvánították. Később azonban megjelent a Southfork Ranchen Wes Parmelee (Steve Forrest), aki azt állította magáról, hogy ő Jock Ewing - végül kiderült, hogy nem mond igazat, de állítólag csak azért, mert a rajongók nem tűrték meg Jock szerepében.

Az amerikai nézők számára hasonló traumát jelenthetett, amikor Dick York a hatodik évadban távozott a Bewitched-ből, és helyét Dick Sargent vette át - a sorozat eredeti főszereplőjének egy film forgatásán sérült meg a háta, maradandó fájdalmakat okozva a színésznek. A tengerentúlon népszerű Bewitched egyébként egy boszorkányról szól, aki normális életre vágyik, és halandó férfit szeret: 2005-ös remake-jét (Nicole Kidmannel a főszerepben) itthon is láthattuk, Földre szállt boszorkány címmel.

Az újabb idők is szolgáltak már pár színészcserével, a VIII. Henrik életét feldolgozó Tudorok-ban például két nőt láthattunk a király harmadik feleségeként. Jane Seymour szerepét Anita Briemtől vette át Annabelle Wallis, aki az [origo]-nak így nyilatkozott a cseréről: "A producerek eredetileg engem néztek ki a szerepre, de számomra ez egy zavaros időszak volt, csak később tudtam úgy dönteni, hogy elvállalnám a munkát. A készítők nagyon helyesek voltak, visszavettek a produkcióba, és azt hiszem, végül is elégedettek voltak azzal, ahogy az én elképzeléseim találkoznak az övéikkel. Érdekes megfigyelni, hogy kicsit a figura nézőpontja is változik azzal, hogy más színész játssza el."


A Dallas két Ellie-je, Barbara Bel Geddes és Donna Reed

Hogy magyar példát is említsünk, nálunk inkább a napi sorozatok műfajában divatos ilyen jellegű váltás: a Barátok közt szereplői közül - más-más okból - Tildát, Noémit, Vandát és Lindát is lecserélték már, a Kertész Gézát játszó Németh Kristófot pedig egy ideig Karalyos Gábor helyettesítette, amikor a színésznek megsérült a lába. A Tv2 rivális produkciója, a Jóban Rosszban is állt már elő hasonlóval: Pongrácz Barbarát eredetileg Mészáros Kitty játszotta, de a történet szerint egy bomba robbant fel mellette, és az arcát csakis plasztikai műtéttel lehetett helyreállítani - így ma már egy másik színésznő, Legerszki Krisztina alakítja.

A karakter más, a szerep ugyanaz

Olyan is előfordul, hogy a színésszel együtt a karakter is változik, de miután a sorozatban ugyanolyan szerepet tölt be, mint elődje, a nézők nehezen szokták meg. Klasszikus példa erre a Knight Rider KITT-ért felelős technikusa, akit egy idő után Aprilnek (Rebecca Holden) hívtak Bonnie (Patricia McPherson) helyett, de szerepe ugyanaz maradt: minden akció előtt és után átnézte a szuperjárgányt, és a társasági eseményeken kísérgette Michaelt vagy Devont.

Hasonló váltás történt a Monk, a flúgos nyomozó-ban is, ahol a címszereplő kapott új asszisztenst a harmadik évadban. A Sharonát (Bitty Schram) váltó Natalie-t (Traylor Howard) nem a nézőknek volt a legnehezebb megszokniuk, hanem magának a főhősnek, aki - számos fóbiája egyikeként - ódzkodik mindennemű változástól. A forgatókönyvírók így bőven ki tudták aknázni a helyzetben rejlő komikumot, Monk és Natalie összecsiszolódása számos kellemes percet szerzett a nézőknek.


Tildák a Barátok közt-ben: Erdélyi Tímea és Szabó Erika

2007-ben új nyomozót kapott a Gyilkos elmék csapata is, miután a Jason Gideont játszó Mandy Patinkin - előbb személyes okokra, majd kreatív nézetkülönbségre hivatkozva - otthagyta a sorozatot. A különleges ügyosztály új karakterét Joe Mantegna alakítja, de korábban felmerült Michael Keaton, Harvey Keitel, sőt Geena Davis és Sigourney Weaver neve is. Ugyanígy váltott a Helyszínelők is, ahol William Petersen Laurence Fishburne-nek adta át a helyét.

Hangok is változhatnak

Olykor nemcsak a képernyőn látható színészek, de a szinkronhangok is cserélődhetnek: itthon Szakácsi Sándor halála után Kulka János vette át doktor House szerepét, legjobb barátja, doktor Wilson esetében pedig Szabó Sipos Barnabás váltotta az elhunyt Selmeczi Rolandot - Szabó Sipos azóta hátat fordított a szinkronszakmának, helyette Varga Gábor ugrott be.

Az Egyesült Államokban a Frédi és Béni-nél állt elő hasonló helyzet, ott a Bénit megszólaltató Mel Blanc-t kellett helyettesíteni egy ideig: 1961-ben a színész autóbalesetet szenvedett, majd három hétre kómába esett, és állítólag az ébredést követően is csak arra reagált, ha az orvosok leghíresebb szinkronszerepét, Tapsi Hapsit emlegették. Béni szerepében ekkor Daws Butler váltotta (Maci Laci eredeti hangja), a közönség pedig döbbenten hallgatta a kőkorszaki szaki új, sokkalta férfiasabb hangját.