Az állam avatkozik be az RTL Klub, a Tv2 és a kábeltévések vitájába

Vágólapra másolva!
A kábelszolgáltatók és a csatornák viszonyát is szabályozni fogja a még ősszel a parlament elé kerülő törvénytervezet - mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke két, kábelszolgáltatókat tömörítő szervezet csütörtöki, neki címzett nyílt levelére válaszul. Ezek egybehangzóan arról szólnak, hogy a teljes magyar hírközlési és médiapiacot felboríthatja az RTL Klub fizetőssé válásával kapcsolatos terve.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség nyílt levele szerint ma Magyarországon 2,6 millió háztartás kábeltelevíziós szolgáltatás útján jut hozzá a közszolgálati, a kereskedelmi és a tematikus műsorok vételéhez. A két kereskedelmi csatorna fizetőssé válása esetén a fogyasztókra terhelt költségnövekedés a kábelszolgáltatások alapcsomagjai árának megduplázódásához vezethet. "Nem lehet egy közel 100 százalékos költségnövekedést kigazdálkodni" - fogalmaz a levél. Az előzményekről az [origo] korábban itt írt.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség csütörtöki, Szalai Annamáriához és a médiatanácshoz intézett nyílt levele szerint a televíziós műsordíj egyoldalú bevezetése felborítaná az eddig megfelelően működő médiapiaci modellt, és annak vesztesei az előfizetők, a kisebb tévécsatornák és a műsorterjesztő szolgáltatók lehetnek.

A szövetség az esetleges fizetőssé válás költségvonzatáról azt írja, hogy ha az RTL Klub és a Tv2 a bruttó 600 forint/előfizető/hónap díjat kívánná számlázni, az legalább havi 1200 forintos díjnövekedést okozna. Mint írják, ez a legolcsóbb díjcsomag országos átlag szerinti 1800 forintos havidíjával összevetve 66 százalékos előfizetői díjemelkedéssel járna.

"A lehetséges fejlemény rossz a fogyasztónak, rossz a műsorterjesztő szolgáltatóknak és rossz a műsorpiacon jelen lévő műsorszolgáltatóknak is" - írja a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség, hozzátéve, hogy ha az RTL Klub a terveit sikerrel érvényesíti, várható, hogy egy sor kábeltelevíziós kis- és középvállalkozás tönkremegy. Az érdekvédelmi szervezet szerint előállhat olyan helyzet is, hogy míg a közszolgálati tévék fizetnek a műsorterjesztésért, "más cégek tízmilliárdokat bevételeznek". A szervezet szerint indokolatlan és aránytalan a szolgáltatókra kényszeríteni kívánt többletdíj, mivel az több tízmilliárdos extra bevételhez és behozhatatlan versenyelőnyhöz juttatná ezeket a médiapiacon már most is domináns tévécsatornákat. A két szervezet egybehangzóan kéri a szabályozó hatóságokat, hogy jogi lehetőségeikkel élve előzzék meg ennek a helyzetnek a kialakulását.

Nem tudnak megegyezni

"A digitális átállás küszöbén új szabályozásra van szükség, annak hiánya anarchiába torkollik" - mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke csütörtökön a nyílt levelekre reagálva. Úgy látja, hogy a csatornák és a terjesztők között is kiéleződött a verseny; ennek a kisebb terjesztők és a kisebb műsorszolgáltatók is a vesztesei lehetnek. Ezenkívül vesztes lehet a néző is, mert a kábelpiaci egyezségek nyomán az előfizetési díjat a nézőre hárítanák tovább, vagy esetleg a csomag átalakításával egyes csatornák kiszorulnának a kínálatból.

"A hónapok óta tartó állóháborúból úgy látom, a felek megegyezése nem várható" - mondta, kiemelve, hogy indokolt az állami szabályozás. A hamarosan a parlament elé kerülő törvénytervezet, reményei szerint pontosan meghatározza majd, hogy a terjesztőknek milyen csatornákat kötelező továbbítaniuk, hogy milyen csatornák továbbítása preferált oly módon, hogy továbbításáért kedvezményt lehet igénybe venni.

"Szabályozni kell azt is, hogy egyes kiemelt jelentőségű csatornák ne tagadhassák meg, hogy tartalmaikat bármilyen platformon terjesszék" - mutatott rá Szalai Annamária, hozzátéve, hogy e téren átlátható viszonyokat kell megteremteni, egyenlő elbánást biztosító keretszabályozással. "Ennyire szabályozatlan piac nincs sehol a térségben, mint idehaza, a terjesztők és szolgáltatók viszonyát szabályozni kell" - mondta.

Az RTL Klubról szeptember végén írta meg a hvg.hu, hogy a csatorna előfizetőnként, havonta 490 forintért szeretné adni műsorát a terjesztőknek. A Tv2 illetékese a hír napvilágra kerülése után arról számolt be, hogy a kérdés náluk is évek óta napirenden van.