Újabb lépés az illatos tévé felé

Vágólapra másolva!
A tokiói Keio Egyetem fejlesztései révén akár valósággá is válhat a szagos tévé, így érezheti a tévéző a főzős műsorok illatait is.
Vágólapra másolva!

Egy japán egyetem munkatársai olyan készüléket fejlesztettek ki, amely képes bizonyos illatanyagokat a levegőbe juttatni, írja a New Scientist. A jövőben a tévével, vagy projektorral összekapcsolva akár különböző hatást is elérhetünk vele: ha egy vidámparkot látunk, akkor vattacukor illatot érezhetünk, s mikor a nyaralásról készült képeinket nézzük, akkor akár a tenger illatát is érezhetjük.

A rendszer lényege, hogy olyan nyomtatókat alkalmaz, melyekben tintapatron helyett kis, illatos fiolákat tartalmaznak. Dr. Okada Kenicsi a tokiói Keio Egyetemről azt nyilatkozta, hogy a tintasugaras nyomtató azon tulajdonságát használták ki, ami szerint képes megfelelő precizitással kis mennyiségű anyagot kibocsátani. A tintasugaras nyomtató úgy működik, hogy a nyomtatófejekben a tintát felmelegítik, a képződött buborék pedig a fúvókán keresztül egy tintacseppet lő ki, és mindezt óriási sebességgel, gyors egymásutánban viszi véghez. A japán fejlesztőcsapat egy Canon márkájú nyomtatót fogott munkára, s négy alapillat összekeverésével állítottak elő pillanatokra különböző, ismert illatokat - mentát, grapefruitot, fahéjat, levendulát, almát és vaníliát.

Hasonló kísérlet már volt az Egyesült Államokban, a hatvanas években: ekkor egy moziban kísérleteztek a székek alá elrejtett fiolákkal, melyek adott pillanatban bocsátották ki tartalmukat. Ezzel az alkotók célja az volt, hogy a néző még jobban beleélje magát a filmbe, melyet épp néz. Azonban a kísérlet elbukott, mert a nézőtéren felgyülemlett illatokat gyakorlatilag lehetetlen volt kiszellőztetni.