"Damu ügye nekem különösen fájdalmas" - interjú Kiss Péterrel, a Tv2 programigazgatóval

Vágólapra másolva!
A Tv2 tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 január 1-jén elindítja újabb tévécsatornáját, amely PRO4 néven lesz a képernyőkön. A Tv2-re egyelőre nem tér vissza a közelmúltban kétszer látott Havas, jövőre lesz új műsora Joshi Bharatnak, Damu Rolandnak viszont nem fognak többet megbocsátani. Kiss Péter programigazgató büszke arra, hogy a jövőre visszatérő Ezek megőrültek kiütötte a Vacsoracsatá-t, és állítja, hogy Friderikusz nem egyeztetett a csatornával, amikor akcióba kezdett, hogy elkerülje egymást a két nagy tehetségkutató.
Vágólapra másolva!

Kovács Krisztián kereskedelmi igazgató azt nyilatkozta a napokban, hogy a ProSiebenSat.1 új csatornákkal jelenne meg Magyarországon a közeljövőben. Miféle csatornák lesznek ezek?

- Vannak bővítési tervek, üzleti szempontból is fontos ez. A ProSiebenSat.1 vezetői is így látják, és ez fontos üzenet a piac számára is. A Magyarországon a Tv2-t és a FEM3-at is tulajdonló társaság 2011 januárjában PRO4 néven indít egy általános szórakoztató csatornát, filmekkel, sorozatokkal.

Volt arról szó, hogy netes tartalmakért pénzt kérnek a nagyobb tévék. Tervez a Tv2.hu fizetős webes tartalmakat?

- A Tv2 készen áll arra, hogy fizetős online tartalmakat kínáljon, a piac azonban nincs még erre készen: a fizetőképes kereslet még mindig nem képez akkora tömeget, hogy prémiumtartalmakat kifizetődően lehessen felkínálni. Ezért nem a "ha", hanem a "mikor" a kérdéses.

Januártól könnyen lehet termékelhelyezés a tévéműsorokban, ha elfogadják az új médiatörvényt. Több lesz a gyártásra jutó pénz a tévéknél, vagy ez nem ilyen egyszerű?

- Optimistán várjuk a döntést, időszerű volt ennek teret engedni. De ez nem úgy megy, hogy amit egy műsor így bevételként szerez, az a műsoré marad: kereskedelmi bevétel lesz belőle. Ezt persze vissza lehet fordítani a műsorgyártásba. A termékelhelyezés egyébként akkor jó, ha nem a végtelenségig erőltetett. Ha valaki mutogatja adásban a terméket, és közli, hogy "milyen fantasztikus is az!", az ellenszenvet szül.

Az Édesnégyes miatt a NMHH közel 20 millióra büntette a csatornát. Mit gondol erről?

- Ezek folyamatban lévő ügyek, amiről most nem tudok beszélni.

Simon Zsolt, az új vezérigazgató érkezése óta vannak érezhető változások a Tv2-nél?

- A meglévő irányt megtartjuk. Alapozunk az Aktív-ra, a Tények-re, a Jóban Rosszban-ra, nagyon erős a délutánunk, piacvezetők vagyunk. A Vacsoracsatá-t verjük, az Ezek megőrültek várakozáson felül teljesít. A középszerűség nem megengedett, és szerintem 2010 őszére összeért a "szenvedélyünk a szórakoztatás" szlogen a főműsoridős műsorportfoliónkkal.

Az RTL heti sorozatot forgat, Casino címmel. A Tv2-nél van ilyen terv, heti szériára?

- Eddig egy heti széria sem volt sikeres az itthoni piacon. Ez a sorozatterv nálam is járt, de én nem hiszek ebben a koncepcióban, meglepetésként ért, hogy a másik csatorna ebben látott fantáziát. A heti magyar sorozatok ideje még nincs itt, a hazai tévézők napiban szeretik fogyasztani ezt a műfajt.

Volt pár ügy mostanában a csatornánál, amiről sokat írtak a lapok, nézzük ezeket! Vágót másfél évig magánál tartotta a Tv2, két hónapot volt mindössze képernyőn. 12 nappal a vetélkedő indulása előtt lett lecserélve. Nem lehetett volna előbb szólni neki?

- Az ügy lezárása folyamatban van, de Vágó István érdemeit maximálisan elismerjük. Szerencsétlen helyzet volt, hogy nem vele, hanem a gyártó céggel kellett a döntést közölnünk, hiszen a Q-Arttal állunk szerződésben. A magam részéről sajnálom, hogy ez így történt, és már elnézést kértem tőle.

Miért pont Rákóczi Feri kapta A 40 milliós játszma című vetélkedőt?

- A kvízműsorok 2010-ben már populárisabbak, gameshow-k felé mennek, így másféle házigazdára van szükségünk. A formátum egy dinamikusabb, fiatalosabb embert kíván, kutatási adataink szerint pedig Rákóczi Feri a megfelelő ember lesz. Meg kellett várni, hogyan teljesít mint műsorvezető, nagy csatornán, főműsoridőben. Az Ezek megőrültek forgatásain jók voltak a tapasztalataink, de az azóta érkező nézői reakciók is nagyon pozitívak.

Kik voltak még a listán?

- Nevet nem mondanék, mert van, aki másik nagy csatornánál dolgozik, de szóba kerültek Tv2-s arcok is.

Forrás: [origo]

Drága műsor lesz, ha milliókat oszt szét a csatorna adásonként. Megéri?

- Arra kell fókuszálnunk, hogy megtartsuk a nyári eredményeket: akkor egy huzamban öt hetet is megnyertünk, de még fontosabb, hogy a jó őszi számokat stabilan hozzuk a téli hónapokban is. Úgy tartalékoltuk a pénzügyi forrásokat, hogy az év végén egy igazi újdonsággal lepjük meg a nézőket. Ez a műsor, A 40 milliós játszma jelenleg a világ legnépszerűbb gameshow-formátuma. Angliában a második széria is óriási sikerrel ment.

Napi szinten mennyibe kerül?

- Pontos számot nem mondanék, de nagyságrendileg annyi lesz, mint az Ezek megőrültek. Mint, ahogy világszerte lenni szokott, az első hét itt is élőben lesz, de mivel hosszabb időre tervezzük, ezért döntöttünk úgy, hogy a későbbi epizódok felvételről mennek.

Vágó kirúgása mellett Damu Roland ügye is sokakat foglalkoztat. Visszatérhet valaha, vagy vége a csatornánál?

- Nekem ez különösen fájdalmas ügy, mert én voltam a Jóban Rosszban alapító producere, és korábban már elnéztünk neki kisebb stikliket. Színészként fantasztikusan helytállt, de sajnos a magánéleti problémái túlnőttek ezen a teljesítményen. Ahogy kijött a hír, pár órával később már megvolt a döntés, miszerint ilyen embernek nincs helye a TV2-nél. Vannak csatornák, ahol visszaengednek nagyot hibázó embereket, de nálunk ez nem lehetséges.

Damu egy korábbi, céges buli után is megütött egy nőt. Akkor még egy darabig forgathatott, majd pár hónapra kiírták a szappanoperából, de hamarosan visszatért. Nem volt túl puha a büntetés?

- Tegyük rendbe a tényeket! Akkor nem ütött meg senkit, lökdösődött, ami persze szintén elitélendő. Ezért is kapott büntetést. Azt nem tudta, hogy mennyi időre írjuk ki: egyszer csak szóltunk neki, hogy kap új esélyt, visszajöhet. A pihenő amúgy legalább öt-hat hónap volt, ami szerintem nem kis kiesés egy színésznek.

Az Ezek megőrültek nézettségi siker, de előtte a Tv2 már befürdött több celebes műsorral. Ezt miért nézik?

- A felmérések azt mutatták, hogy a nézőknek elegük volt abból, hogy a celebeket kényeztetjük. Az Ezek megőrültek-ben a újszerű, vicces szituációba kerülnek, ezt pedig szeretik nézni az emberek, és ami még fontosabb, hogy ezt a műsort az egész család együtt nézheti. Az általam "Stan és Pan-humornak" hívott dolog működik: ha levesszük a hangot, akkor is lehet nevetni a feladatokon, egyszerűen komikus, verbalitás nélkül is működik. A forgatás után mindenki, stábtag és celeb is vidáman, jókedvűen ment el.

Forrás: [origo]

A hasra esés és a tortával történő pofán dobás örök poén?

- Ezt mutatják a számok. A némafilmeket, Chaplint is szívesen nézzük a mai napig, amint esik-kel.

Miféle kutatásokra hivatkozik a csatorna? Fókuszcsoport vagy netes, telefonos megkérdezés?

- Fókuszcsoprtoknak vetítettük le a pilotot. A csoportok reprezentálták az ország lakosságát település, életkor, foglalkozás szerint is.

Már azt is Majka és Rákóczi Feri vezette?

- Nem, de a mostani duó telitalálat lett. Amikor Rákóczi és Majka castingvideóját néztem, már akkor kiderült, hogy jól működik a kettősük. Nem szívják el a levegőt egymás elől, teret adnak egymásnak, nincsenek zavarban egymás mellett. Volt olyan páros, ahol mindkettő humoros volt külön-külön, de nem volt meg a kémia, nem merték mondani a poént, mert nem tudták, hogy reagál a másik. Emellett az is sokat ad a műsor sikeréhez, hogy nincs részlet, reakció, amiről a néző lemaradna. Nagyon profi volt a rendezés, minden részletre odafigyeltek a stábtagok.

A gyerek befolyásolja a szülők tévés választását: az Édesnégyes még folyton szexről szólt, a hetes sávban, az Ezek megőrültek-ben viszont tarka ruhába bújt, varázslónak tűnő törpe püfölte színes gumibottal a birodalmi rohamosztagosnak öltözött celebet. Figyel a Tv2 arra, hogy olyan menjen a kora esti sávban, amit gyerek is nézhet?

- A 40 milliós játszma és az Ezek megőrültek szerintem gyerekbarát formátumok. A trash reality formátumok nem működnek, kifáradtak, nincs rájuk nézői igény. Aki fáradtan hazaesik a munkából, az önfeledt szórakozásra vágyik. Mi ilyen műsorokat kínálunk a nézőinknek.

Volt olyan celeb, akivel pénz miatt nem tudott megegyezni a csatorna?

- Nem a pénzen múlt. Páran nem tudták, bele merjenek-e menni egy ilyen bohóckodásba. Járt nálunk egy fiatal popsztár, aki kikötötte, hogy ezt és ezt nem csinálja, mire mi mondtuk, hogy akkor nem kell. Fontos, hogy olyan szereplők jöttek, akik benne voltak a buliban, mert ha valaki munkának tekinti, és közben a helyszínen ódzkodik a feladatoktól, az lehúzza a műsort.

Sokat volt címlapokon a Megasztár: míg párhuzamosan ment az X-Faktor-ral, az RTL formátuma volt a nézettebb. Nem várt túl sokat a Tv2 az adásnap cseréjével? Azt is hallani médiaberkekben, hogy Várdy Zoltán ragaszkodott sokáig a szombathoz, noha nem ő volt a programigazgató.

- Ez a döntés átmeneti időszakban történt. Mind a régi, mind az új főnökömmel beszéltünk erről, hisz a Megasztár a Tv2 egyik legfontosabb műsora, márkája. Mi kereskedelmi tévé vagyunk, nézettség alapján áruljuk a reklámperceket: különböző műsorkezdési és zárási időpontokkal ki tudtuk termelni azt a nézőszámot, amit a kereskedők elvártak, de ez a része a dolgoknak - teljesen jogosan - egy cseppet sem érdekelte a nézőket. Szerintem a megfelelő időpontban tettük péntekre a műsort. A nézettségünk kiemelkedő, Ez az eddigi legnézettebb széria.

Forrás: [origo]

Friderikusz többször felszólalt a Megasztár-ban, sürgetvén a tévéket, hogy valamelyik térjen ki a másik show-ja elől. Nyilvánvaló volt, hogy a nézettebb RTL-es műsor nem tér ki, így arra gondolhatott a néző, hogy a zsűritag a Tv2 későbbi döntésének ágyazott meg akciójával, abszolút tudatosan. Azt is hallani viszont, hogy Kiss Péter őrjöngött az adás után. Mi az igazság?

- Sándornak szívügye ez a műsor, de minden szempontot nem ismert, nem is ismerhetett.. Mi hétről hétre néztük a statisztikákat, elemeztük a számokat, és készültünk a megfelelő időpontra. Az mindenképp jól sült el, hogy csinált nekünk egy országos kutatást, ami megerősítette tervezett lépésünket.

Önt idegesítette, hogy Friderikusz élő adásban erről szónokolt?

- Én akkor már láttam, hogy azt fogják mondani: "ez egy marketingfogás". Nem az volt, viszont nagyon sok cikk szólt erről, ezzel foglalkozott a sajtó.

Havas Henriket kirúgta 2007-ben a Tv2, de a napokban volt a Mokká-ban, a Frizbi-ben. Visszatér a Tv2-re?

- Nem műsort kapott Havas, csak vendég volt. Egyelőre nem tervezünk vele, de jó szereplő a műsorokban.

Joshi Bharat hamar népszerű lett a női nézőknél, kinyírta a Mónika show-t, mégis a FEM3-ra került, ami visszalépés. Miért pihenteti a csatorna?

- Lesz még a Tv2-n műsor Joshival, 2011-ben visszatér. Azt gondolom, hogy a csatorna egyik sikertörténetét ő hozta, mert nagyon rövid idő alatt lett igen kedvelt. A délutáni talkshow azonban már nem vonz annyi nézőt, mint korábban, ráadásul az ORTT is sokat támadta, így másban gondolkodunk. Csak azért, mert ő van, nem akarunk ráerőltetni olyan műsort, ami nem passzol hozzá, inkább megvárjuk, hogy találjunk hozzávaló formátumot. Itt jegyezném meg, hogy Joshi mellett Hajdú Pétert is sikerembernek tartom a Tv2-nél. Robert de Niro például csak neki nyilatkozott, és ezzel 37 százalékos nézettséget értünk el. Péter kiváló interjúkat készít, mindenkiből kiszed mindent. Thomas Anders lesz a következő vendég, aki szinte csak az új lemezéről akart beszélni, ezzel szemben szinte csak magánéleti dolgok kerültek elő. Elmondta, miért veszett össze Dieter Bohlennel, mi lett nagy szerelmével, Nórával. Hajdú Péter műsora szerintem egyedülálló a jelenlegi tévés piacon, igazi talk show élvezetes beszélgetésekkel, amely stabilan teljesít a vasárnap estéken.

Hajdúék nem gyártanak több Névshowr-t az ATV-nek. Erre a Tv2 kérte őket?

- Semmi ilyen nem volt. Hajdú egyszer csak felhívott telefonon, elmondta, hogy nem készítik tovább az ATV-nek a műsort, és csak a Frizbi-re koncentrál eztán. Mi korábban megengedtük neki, hogy máshová is gyártson műsort, a két program nem zavarta egymást.

Szóba került a Tv2 női testvércsatornája, a FEM3: ennek a programügyeit ki viszi?

- Egy külföldi tanácsadó van itt, ő viszi a FEM3 ügyeit. Persze sokat konzultálunk, mert a magyar piacot mi ismerjük jobban. A csatorna januárban indult, és dinamikusan fejlődik. 31-32 százalékos a lefedettsége, bizonyos műsorsávokban elértük az egyszázalékos piaci részesedést.

Elindult a VV4, indokolt a kérdés, hogy Big Brother lesz valaha a Tv2-n vagy társcsatornán?

- Nem hiszek a napi, beköltözős realityben. Túl nagy befektetés, és ezeknek a formátumoknak már lejárt az idejük. Ennél izgalmasabb, szórakoztatóbb tartalom kell a nézőknek. 2011-ben továbbra is a szórakoztatás lesz a legfőbb célunk. Lesz új Ezek megőrültek széria, új csapatokkal, új feladatokkal, és már folynak egy újabb, izgalmas szórakoztató műsor előkészületei, amit hamarosan bejelentünk.