Ötven éve indult a világ legrégibb, ma is futó tévésorozata

Vágólapra másolva!
Ötven éve indult a brit Coronation Street című szappanopera, amely egy kitalált észak-angliai helyszínen élő emberek mindennapjairól szól.
Vágólapra másolva!

1960. december 9-én láthatták először a britek az akkor még fekete-fehérben jelentkező sorozat zenei szignálját, amelyet trombita szólaltatott meg, és ezzel együtt a Coronation Street téglaházait a fiktív Weatherfield negyedben, amelyet viszont a forgatókönyvírók Manchester egyik ténylegesen létező, Salford nevű munkásnegyedébe helyeztek.

Ötven év alatt több mint 7500 rész készült, a széria egyik főszereplője, William Roache a leghosszabb életű sorozathős: már az első epizódban is játszott. Diákként kezdte, majd újságíró, később munkanélküli lett, ma pedig nyugdíjas. A brit tömegkultúra meghatározó produktumában sok híresség is megjelent, néha pedig illusztris meghívottak is felkeresik, néhány éve Károly herceg, a trónörökös is ott járt.

Forrás: [origo]

A Coronation Street heti öt alkalommal sorra kerülő, egyenként félórás epizódjainak átlag tízmillió nézője van. Ehhez hasonló sikerrel csak a BBC rivális szappanoperája, az Eastenders dicsekedhet, bár csak fele olyan idős: februárban ünnepelte 25. születésnapját.