Kétmillió euróért, spanyolokkal forgatták A budapesti angyalt

Vágólapra másolva!
El Ángel de Budapest címmel tévéfilm készül a II. világháborúban ötezer magyar zsidót megmentő spanyol politikusról, Ángel Sanz-Brizről. A spanyol forgatókönyvből, spanyol rendezővel készülő produkciót a magyar Filmteam gyártja, a történetet Budapesten vették fel, és számos hazai színész szerepel benne: kint jártunk a forgatáson, ahol a Made in Hungariá-ban még Fenyő Miklóst alakító Szabó Kimmel Tamással is váltottunk néhány szót.
Vágólapra másolva!

A Kazinczy és a Dob utca sarkán a forgatás napjaiban szokatlan látvány fogadja a járókelőket, az addig üresen álló önkormányzati helyiségből egy régiségkereskedés nőtt ki. A kirakatüvegen díszelgő két felirat - "zsidó bolt" és "mocskos zsidó" - meg is rémít egy öreg bácsit, akinek aggodalma csak akkor múlik el, amikor az arra járó stábtagok megmagyarázzák neki a helyzetet. Amikor megérkezünk, épp két náci tiszt lép ki a boltból, de csak azért, hogy elkérjék ebédjegyüket a gyártásvezetőtől: az El ángel de Budapest egyik utolsó forgatási napján járunk.

Az összesen kétmillió euróból, harminc napig forgatott tévéfilm a II. világháborúban Magyarországon tevékenykedő spanyol politikus, Ángel Sanz-Briz történetét dolgozza fel. A budapesti angyalnak is nevezett férfi mintegy ötezer zsidót mentett meg a deportálástól, de a történelmi tabló mellett közelképet is kapunk: a film másik főszereplője ugyanis egy zsidó fiú, Antal, aki történetesen egy nyilas katona húgába szeret bele, majd - részint romantikus okból, részint meggyőződésből - csatlakozik az ellenálláshoz.

Antalt a Made in Hungariá-ban még Fenyő Miklóst játszó - amúgy pedig a Nemzeti Színházban látható - Szabó Kimmel Tamás alakítja, aki megérkezésünkkor épp az étkezőként szolgáló buszban ücsörög: jelenethez van öltözve, kopott bőrkabátján ott virít a sárga csillag, közben viszont zenét hallgat a mobiltelefonján. "Jó az alapanyag, tetszik a történet, és a figura is elég izgalmas: soha nem voltam még ilyen gyilkoló szerelmes, de mindig ki szerettem volna próbálni, hogy milyen például vaktölténnyel lőni" - mondja, amikor a karakterről kérdezzük, Antal ugyanis "afféle becstelen brigantivá válik, akin nem fog a golyó, ő maga viszont összevissza gyilkolja a nácikat és a nyilasokat".

A filmben így van jó pár akciójelenet is, de ezek nem olyan vészesek Szabó Kimmel szerint: "Nekem a legnagyobb kihívás a mínusz tíz fok volt. Amikor hajnal kettőkor kezdtünk el forgatni, és azt mondták, hogy 'Feküdj már le, légyszi, a földre!', amely egyébként tiszta víz volt, az embert próbáló feladat volt" - meséli. A náci katonákat egyébként jórészt kaszkadőrök játsszák, de van a filmnek egy profi kaszkadőrszakértője is, akivel a színészek mindig átveszik a problémásabb jeleneteket.

Fotó: Szabó Adrienn

Egy ilyen felkészítésnek mi is tanúi vagyunk: Antal a régiségboltban próbálja eladni egy festményét, amikor két náci tiszt elkezdi inzultálni az üzlet tulajdonosát. A fiú közbelép, hátulról leüti az egyik katonát, az időközben földre kényszerített kereskedő pedig lábon szúrja a másikat. Szabó Kimmel ismét a jelmeztől elütő kiegészítővel - mobiltelefon helyett napszemüvegben - gyakorol, a boltost pedig még a kaszkadőrszakértő, Farkas Balázs helyettesíti, aki egyik alkalommal mintha túl nagyot szúrna a náci vádlijába, legalábbis annak tulajdonosa egészen élethűen kiált fel.

Miközben a jelenetet egy kis kézikamerával veszi a werkfilm készítője, a Hajdu Szabolcs filmjeiben is dolgozó díszlettervező, Esztán Mónika a terveit mutogatja a rendezőnek, Luís Oliverosnak - akiről Szabó Kimmel csak annyit mond, hogy "spanyolként a vérmérséklete az egekben van, sokkal hevesebben instruál, mint a magyar rendezők". A Filmteam produkciós koordinátorától, Iványi Petrától megtudjuk, hogy a magyar stábból az első asszisztensen, Szigeti Csillán és az operatőrön, Jancsó Nyikán kívül még néhányan nagyon jól beszélnek spanyolul - ami megkönnyíti a kommunikációt, mivel a rendezővel a leghatékonyabban az anyanyelvén tudnak együtt dolgozni.

Fotó: Szabó Adrienn

A filmben egyébként több spanyol színész is játszik, de többségük csak a forgatás első felében tartózkodott Magyarországon - akkor is volt olyan, aki repülővel naponta ingázott, miután esténként színházi fellépései voltak Spanyolországban. Az itthon kevéssé ismert színészek hazájukban igazi sztárok, így amikor az egyik spanyol hírügynökség tudósított a forgatásról, odakint rögtön megjelent vagy tizenöt újságcikk: az Ángelt játszó Francis Lorenzo számos tévésorozatban szerepelt már, Ana Fernándezt pedig Almodóvar-filmben (a Beszélj hozzá!-ban) is láthatta a közönség.

Szabó Kimmelnek a spanyolokkal pont nem volt közös jelenete: "Ángellel egyetlen találkozásunk van a filmben, amikor egy pillanatra összenézünk, de az is úgy történik, hogy ő fent van az ablakban, én meg lent az utcán. A forgatáson persze találkoztam Francis Lorenzóval, egyből odajött megkérdezni, hogy mi a helyzet: ahhoz képest, hogy mekkora ember Spanyolországban, teljesen közvetlen és jó fej volt" - mondja. Elképzelhető egyébként, hogy Szabó Kimmelt még látjuk együtt Francis Lorenzóval, akár egy spanyol filmben is, hisz egy kinti castingiroda több magyar színész portfólióját bekérte - Szabó Kimmelén kívül például Fenyő Ivánét is, aki az El Ángel de Budapest-ben Raoul Wallenberget játssza.

Fotó: Szabó Adrienn

A filmben ugyanis Ángel Sanz-Briz mellett több történelmi alak is feltűnik, például Perlasca (Aldo Sebastianelli), Eichmann (Őze Áron) vagy Horthy (Agárdi László). Kisebb-nagyobb szerepekben megjelenik még többek között Gáspár Kata, Herrer Sára, Papadimitriu Athina, Balikó Tamás, Bán János és Baranyi László.

A 120 perces filmet várhatóan márciusban mutatják be a spanyol televízióban, itthon viszont csak a forgatás lezárultával, az elkészült filmmel tudnak házalni: a tévépremier időpontja így egyelőre bizonytalan, és azt sem lehet még tudni, hogy a filmet melyik csatorna fogja képernyőre küldeni.