Arcizmot is tornáztattak a Tévétorna ősében

Vágólapra másolva!
A hazai televíziózásban nem mondható meghatározónak a testmozgás népszerűsítése, viszont a tévés fitnesznek komolyabb hagyományai vannak az Egyesült Államokban: a január 23-án elhunyt Jack LaLanne úttörő műsora például harmincnégy évig volt képernyőn.
Vágólapra másolva!

Január 23-án, kilencvennégy éves korában hunyt el Jack LaLanne, aki közel nyolc évtizeden keresztül népszerűsítette az egészséges életmódot az amerikaiak körében. A fitneszguru tizenöt évesen kezdett el foglalkozni a témával, 1936-ban pedig már olyan edzőtermet nyitott, amelyhez egészséges italokat árusító bár és hasonló ételekkel feltöltött üzlet is tartozott. Negyvenhárom évesen még huszonhárom perc alatt nyomott le ezer fekvőtámaszt, hatvanévesen pedig bilinccsel a kezén, az Alcatrazról indulva úszta át a San Franciscó-i öblöt.


LaLanne 1951-ben kezdte el a tévében is hirdetni tanait, amelyek aztán annyi követőre tettek szert, hogy a The Jack LaLanne Show harmincnégy éven keresztül képernyőn maradt - és ezzel a leghosszabb ideig futó olyan műsorrá vált, amely különféle testgyakorlatokat mutatott be a nézőknek. A néhol erőszakos testneveléstanárra, néhol túlméretezett balett-táncosra emlékeztető férfi többnyire súlyokat használt, hogy izmait növessze, de úszást és gimnasztikai gyakorlatokat is beiktatott az edzésprogramjába.

A modern fitnesz megteremtője nemcsak mozgásra akarta rábírni a nézőket, de az egészséges életmód egészére: műsorában így a kiegyensúlyozott táplálkozásról éppúgy beszélt, mint arról, hogy miként kerülhetjük el a munka utáni napi fáradtságot. Könnyebb izomgyakorlatokat is bemutatott, előfordult, hogy csupán arcizmait vagy ujjbegyeit tornáztatta a műsorban - mindezt fura hangeffektet kíséretében, a levegő erőteljes kifújását például egy összecsukló tangóharmonika illusztrálta.


LaLanne kezdetben gyerekekre építette a közönségét, akik Happy nevű kutyája trükkjeit is élvezettel lesték. "A műsorom nagyon személyes volt, úgy érezhetted, mintha csak te meg én lennénk ott. Aztán azt mondtam: Lányok és fiúk, gyertek ide, Jack bácsi mondani szeretne nektek valamit. Menjetek, és szóljatok anyukátoknak, apukátoknak, nagymamátoknak és nagypapátoknak, mindenkinek, akit a házban találtok. Csinálják ők is velem a gyakorlatokat" - emlékezett a műsorvezető 1995-ben a Knight-Ridder Newspaper nevű lapnak.

"Tökéletesen passzolt a tévé meghittségéhez. Volt benne valami, ami például Oprah-ban vagy Johnny Carsonban - a képesség, hogy befészkelje magát a nézők legbelsőbb körébe" - mondta róla Robert Thompson, a Syracuse Egyetem professzora, a televíziós és popkultúra szakértője. LaLanne-t aztán többen követték a tévés fitneszműsorokkal, többek között Maggie Lettvin vagy a mikrofonfrizurás, egyedi mozgású Richard Simmons, aki - amellett, hogy számos paródia célpontjává vált - rendszeres szereplője volt a David Letterman Show-nak is.


Itthon az Idősebbek is elkezdhetik címmel indult Tévétorna dolgoztatta meg először a nézők izmait: a műsor annak idején igen népszerű volt, és mintegy tizenöt évig - 1975 és 1989 között - ment. Az ötperces tornagyakorlatokat kezdetben Müller Katalin és Bérczi István mutatta be, majd Schmitt Pál felesége, Makray Katalin és három lánya, Alexa, Petra és Gréta is csatlakozott a pároshoz. A produkcióról és a szereplők utóéletéről bővebben írtunk itt.