Élet a Barátok közt után - hol vannak az egykori szereplők?

Vágólapra másolva!
A Barátok közt-öt legutóbb Vanda alakítója, Kardos Eszter hagyta ott, de már korábban is nagy volt a jövés-menés a napi sorozatban. A legtöbb eltávozott vagy kiírt szereplőt ma már nemigen lehet látni a tévé képernyőjén, és olyanok is vannak páran, akik kifejezetten elfordultak a média világától. Mi történt Hoffer Eszter vagy Berényi Ákos alakítójával?
Vágólapra másolva!

Halász Gáborral január végén készítettünk interjút, amelyből kiderül, a Barátok közt egykori Hoffer Misije nem kér többet a celebvilágból, inkább polgármesterként tevékenykedik a Zala megyei Kiskutason. Sorozatbeli testvére, a Hoffer Esztert megformáló Konta Barbara is tudatosan vonult ki a médiából: egy utazási iroda társtulajdonosa lett, majd jó másfél évig Szibériában élt focista párjával, Németh Norberttel, aki a Tom Tomszk nevű csapat játékosa volt.

A Hoffer apukát, Józsefet játszó Körtvélyessy Zsolt ellenben maradt a színészetnél, amin nincs is mit csodálkozni, tekintve, hogy már a hatvanas évektől kezdve számos színdarabban és filmben láthatta őt a közönség. Televízióban azonban így sem nagyon tűnik fel: jelenleg a Kecskeméti Katona József Színház tagja, a 2010/2011-es év bemutatói közül a Caligula helytartójá-ban és Az aranyműves boltjá-ban szerepel. A Budapesti Kamaraszínház Svejk-jében is játszik, és a Halász Gábor által vezetett Kiskutas színházi fesztiválján is rendre részt vesz. Idén ünnepli hetvenedik születésnapját.

Konta Barbara 2003-ban, Körtvélyessy Zsolt pedig egy évvel később került ki a sorozatból; őket Somorjai Tibor előzte meg, aki 2001-ben, a főszereplők közül elsőként távozott. A Claudia fiát, Berényi Ákost játszó színész később a rivális napi sorozathoz igazolt, egy ideig a Jóban Rosszban című filmben alakította Kornélt. Utána is maradt a produkciónál, de a háttérbe húzódott, jelenleg casting direktorként dolgozik. Emellett az Interaktív Kft. casting csoportvezetője, olyan műsorokhoz válogatott már szereplőket, mint az Áll az alku, a Bár 2.0, az Egy rém rendes család Budapesten, legutóbb pedig A 40 milliós játszma.

Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy Somorjai - casting-igazgatóként - milyennek látja a Barátok közt újabb szereplőit, de az [origo] megkeresésére azt válaszolta, nem nézi a sorozatot, általában nincs is még otthon abban az időben. A Barátok közt-höz kötődő emlékeit viszont szívesen felelevenítette: "Nekem három év őrületet jelentett. Tizenkilenc évesen, ifjú titánként vetettem bele magam a forgatásba, és szinte mindennap új dolgot próbálhattam ki a stúdióban. Nagyon sokat tanultam, nemcsak a színészetről, hanem a háttérmunkáról is, állandóan figyeltem például, hogy Kalamár Tamás miként irányítja a dolgokat".

A Berényi családból szinte már az összes gyerek eltűnt, bár Kata és Dani időnként még visszatérnek - ők ugyanis külföldön laknak, míg Ákos meghalt a történet szerint. Kata alakítója, Juga Veronika már nem vállalt komolyabb szerepet a sorozat után, inkább csak magánélete miatt került az újságok címlapjára. A 2010-es választásokon politikai szerepben is feltűnt, az LMP országos listáján szerepelt.

Dani megformálója, Váradi Zsolt tizenkét évesen került be a Barátok közt-be, ma pedig már huszonhat éves. Utoljára 2010-ben tűnt fel a sorozatban, akkor még arról beszélt az [origo]-nak, hogy egy fiatal, még ismeretlen művészekből álló közösséget hozna létre - legutóbb viszont azzal került be a hírekbe, hogy Beleznay Endrével, Müller Attilával és Lui mágussal pihen Hévízen. "Amikor forgatok, mindent alárendelek a Barátok közt-nek, hiszen 12 éves korom óta kisebb-nagyobb szünetekkel része vagyok. Most néztem vissza: 1998-as volt az első cikk rólam, kisgyerek voltam még. A stúdióban láttak engem felnőni, kötődöm hozzájuk, a stábhoz, így ha arról van szó, hogy kellek, akkor jövök örömmel" - mondta kérdésünkre Váradi Zsolt.

Nemcsak az ősszereplők közül távoztak már sokan, a később érkezők közül sincs már mindenki a csapatban. A második Tildát alakító Szabó Erika (nézze meg őt a Filmklub összeállításában is!) rádiós műsorvezetőnek állt Dabason, majd az Üvegtigris harmadik részében láthatta a közönség; sorozatbeli férje, Pali, vagyis Bruckmann Balázs DJ-ként járja az éjszakai klubokat; a szerelmi háromszög harmadik szereplője, Erik (Réti Barnabás) pedig a Karinthy Színház tagja, a Tortúra című Stephen King-adaptációban az írót játssza, a Prima Donná-ban pedig egy transzvesztitát. A Barátok közt-ből legutóbb (január 28-án) Kardos Eszter távozott, aki évekig játszotta Vandát.