"Nem akarunk még egy BB Évi-sztorit" - a Való Világ főszerkesztője válaszol

Vágólapra másolva!
Legutóbb két, erősen felhevült embert ki kellett vezetni a Való Világ párbajáról, az internetes fórumokon pedig a korábbinál sokkal több az indulat, miközben egyre-másra születnek a realityhez köthető összeesküvés-elméletek. Rubin Kristóf, kreatív főszerkesztő szerint a kétmillió néző jelentős része azonosult pár szereplővel vagy klikkel, és ezért reagál az átlagosnál idegesebben néhány villabéli eseményre. Szandika züllött múltja és önpusztító jelleme miatt maradhatott még játékban, Éva botrányos viselkedése nem volt szabályellenes, Béci visszakerülésével pedig spontánabb lett a műsor - vélik a produkciónál.
Vágólapra másolva!

Rengeteg indulat van a Való Világ körül: miért van ez?

- Számunkra is meglepő ez az elképesztő indulat, a választási kampányok időszakához tudnám hasonlítani. Talán sokan önmagukat látják egy-egy szereplőben, a hétköznapi embereket, amint problémákat próbálnak megoldani, konfrontálódnak. Ha valakivel vagy egy csoporttal azonosulnak, akkor őt vagy őket védik. Két különálló társaság, csapat alakult ki benn a villában: az egyik talán viccesebb, balhésabb, a másik együttműködőbb, de csendesebb. A két társaság nagyon különbözik, de láthatóan a nézők tudtak azonosulni egyikkel vagy a másikkal, és ki is állnak mellettük.

Feszült, ideges és nagyon zajos volt a párbaj, agresszív bekiabálásokkal. Ez sem volt így korábban.

- Nagyon intenzív, feszült élmény volt a párbaj. Kicsit tartottam tőle, mert Olivér lélekben és kimondva is feladta pár nappal korábban, de a stúdióban ő is belendült, Bécivel nagyon jól érezték a ritmust, a dinamikát, úgyhogy igazi párbaj volt. Összecsaptak a szurkolótáborok is, két embert ki kellett vezetni a stúdióból.

Az olvasni, hogy rasszista beszólások is voltak.

- A vendégek elmondása alapján hallottuk, hogy volt ilyen is, a pattanásig feszült hangulatban indokolt volt a hangoskodókat kivezetni. Annyira szidták a másik tábort, és olyan szavakat kiabáltak, ami már túlment a szurkolás határain... mintha futballhuligánok lettek volna. Közben Olivér is végig nagyon bizonytalan volt, nem tudta, hogy mi lesz, folyamatosan metakommunikáltak a párjával: Enikőnek sírógörcsei voltak, Olivér meg kiborult.

Jó a műsornak, hogy ennyi indulat van körülötte, hogy sokan beszélnek róla?

- A médiafelhajtás, az óriási figyelem jót tesz, miközben nem voltunk felkészülve arra, hogy ekkora őrület lesz körülötte. Benne van az emberek hétköznapjaiban, jelen van mindenhol, mivel az ország felnőtt lakosságának egynegyede követi az eseményeket. Én annak örülök, hogy a civil műfaj visszakerült - méghozzá ilyen súllyal - a képernyőre. Az elmúlt években a celebeké volt a képernyő, most életszerű figuráké. Ezért is gondolom azt, hogy ez a legigazibb reality, ami a magyar médiában eddig látható volt, és nem véletlen, hogy ennyi összeesküvés-elmélet van körülötte. Sokan tudni vélik, ki kapott előre pénzt, ki fogja megnyerni a végén. Még az én ismerőseim is azt hiszik, tudjuk, hogy mi lesz a következő párbajon, noha a valóságnál egyszerűbben semmit nem lehet közvetíteni. Ha mi akarnánk belenyúlni, az annyi munkát jelentene, amit ez a stáb már nem is tudna ellátni, mivel lefoglalja az események rögzítése és feldolgozása. Teljesen más fikciót vagy valóságshow-t csinálni: a Való Világ utóbbira van kitalálva.

Forrás: RTL Klub

Láthatóan óriási feszültség van benn a villában: mit tesz ez ellen a stáb?

- Elképesztő feszültséggel teli hét után volt egyhetes gyerek-szülő játék, vagy kitaláltuk az iskolai hetet, ekkor is sok humoros esemény történt. Olyan játékokat adunk be, amelyek adnak egy kerettörténetet. A fitnesz hétnél direkt meg vannak keverve a játékosok, hogy ne csak klikkekben létezzenek. Jótékonysági terveink is vannak: a villalakók segítségével gyűjteni fogunk pénzt. Ha egy ennyire jól futó, sikeres felületünk van, amiben egyszerre van sok gyengeség, és pozitívum, akkor jó, ha van mellé jó üzenet. Ilyen volt a cigarettáról való leszokási kísérlet, az iskolai hét, rokonszenves tanárok bemutatásával, és ilyen lesz a jótékonysági akció.

A médiahatóság vizsgálja a műsort: milyen büntetés várható?

- Semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk erről.

Forrás: RTL Klub

Kering egy levél, amelyben valaki bennfentesként okoskodik. Mi igaz belőle? Belenyúl a szavazásokba a csatorna?

- Erre a levélre külön nem is reagálnék, mert egyértelmű a leírtak alapján, hogy írója nem dolgozik nálunk, annyira tájékozatlan. Hatásos a szöveg, de kamu. Általában azt mondanám, hogy rengeteg összeesküvés-elmélet van, és nekünk ezekkel nem kell foglalkoznunk. Sok nézőnek sokkal fontosabb azt hinni, hogy a háttérből irányítanak titokzatos kezek, mint elfogadni, hogy ez a valóság. Sokan szeretnének tudni valami pluszt, mert ezzel azt hiszik, jól informáltként ki tudnak emelkedni a többiek közül - de ez nem is baj, mert csak a misztikumot erősíti. Az ember a hatodik érzékével pontosan látja, hogy mi valóságos, ki színészkedik, ugyanis a televízió borzasztóan felerősíti a hazugságot, a kamut, és bárki, aki ebbe belefogott, lebukott, nagyon csúnyán. Ha egyszer ilyen kiderülne, hogy csal egy tévéstáb, akkor az egész csatorna és a műsorai elvesztenék hitelüket. Ennyit pedig tényleg nem ér az egész, ilyen következményekkel nem kockáztatna senki.

A levélíró szerint a stáb tudatosan akarta kiejteni Olivért, Sebestyén Balázs nem ment bele, hogy beszólásokkal lejárassa, ezért nem is volt képernyőn műsorvezetőként egy hétig.

- Nagy hülyeség. Hetekre előre megvan a műsorvezetők beosztása. Előtte Lilu beteg volt, ő hagyott ki sokat, Bucinak színházi előadásai voltak, akkor Balázs volt sokat képernyőn - utána meg elutazott. Ezzel a teóriával amúgy ő is akart foglalkozni rádióműsorában, őt is érdekli, hogyan működik ez, hogyan születnek ilyen furcsa elméletek.

Forrás: RTL Klub

Éva primitív módon ordibált, leköpte egy társát, majd egy napra rá fogadhatta szerelmét, vele aludt egy külön szobában. A néző azt érezheti, hogy büntetés helyett jutalmat kapott, azaz kivételez vele a stáb.

- Érdekes módon nagyon sok levélben követelik a tévézők, hogy büntessük meg ezt vagy azt a játékost, esetleg mindkét felet: szinte vért és szenvedést követelnek minden hangosabb esemény után. Mi akkor lépünk közbe, ha tényleg szabályt szegnek, márpedig az, hogy Éva leköpte a társát, az nem szabályellenes. Ebbe mi nem szólunk bele: a belső folyamatok elintézik, a mikroközösség dönt majd róla, milyen retorzió legyen. Lehet, hogy sok jelet kap a kiválasztáson viselkedése miatt. Az pedig, hogy vendéget fogadott, a szerencsekerék forgatása után derült ki, Gombinak és Bécinek ugyanolyan esélye volt erre.

Szandika nem szállt be a kötelező feladatokba, többször fittyet hányt az utasításokra. Kizárták elvben, de beküldték hozzá barátját, így végül maradt. Büntetés helyett megint csak jutalom: ez sem kivételezés?

- Így is le lehet fordítani az esetet, de van más szempont is. Mi tényleg kizártuk őt, majd barátja, Sanyi kért meg minket, hogy várjunk egy kicsit. A kereskedelmi tévék műsorkészítőiről kialakult egy általános kép, miszerint érzéketlenek, lelketlenek. Ez nem így van. Ráadásul nagy a felelősségünk, kötődünk is hozzájuk, nehéz ilyen döntést meghozni. Ismerve Szandika hátterét, hogy ilyen fiatalon már mik történtek vele, úgy éreztük, megérdemel még egy esélyt, hogy ne menjen vissza az éjszakába. Ha azt nézzük, aránytalan büntetés lett volna kizárni dacosság miatt. Ő egy önsorsrontó csaj, neki is jobb lenne, ha nem kéne még visszamennie a valódi életbe.

Forrás: RTL Klub

Sanyit ezzel az erővel Mubarakhoz is el lehetett volna küldeni, ha ilyen jó a rábeszélőképessége.

- Nem akarunk még egy BB Évi-történetet. Nem tudni, mi lett volna vele egy kizárás után. Azóta amúgy Szandika nagyon jól együttműködik, lelkesen vesz részt a feladatokban.

Zsuzsit is kizárta a produkció, de neki nem volt visszaút. És ha az ő barátja is megjelenik?

- Nem ugyanaz a kettő. Szandika nem úgy sértett szabályzatot, mint Zsuzsi, nem követett el olyat, ami automatikus kizárást jelentene, senki testi épségét nem fenyegette. Más szabotőrnek lenni, és más palackot hozzávágni egy lakótárs fejéhez. Zsuzsi esetében a szándékosságot is figyelembe vettük, ezért nem volt számára visszaút. Ott volt még Alekosz esete, amikor lökött Lacin: ha utóbbi beveri a fejét, és megsérül, akkor Alekoszt is kizárjuk. De nem tervezte székestül felborítani, és ezt Laci is tudja.

Nem próbálta lebeszélni a stáb Olivért, hogy ne vigye ki a játék felénél a másik csapat talán legerősebb emberét? Tudhatta a produkció, hogy idő előtt elveszít egy erős játékost.

- Én sem örültem neki, hogy Olivér így döntött, de végtére is, a műsor feléhez értünk, nagyon szépen épült... de eddig egy irányba ment végig. Azzal, hogy Béci visszakerült, átalakult a belső hierarchia, így azt kell mondanom, hogy a nézőknek és a bentieknek is jókor jött ez a küzdelem. Elindult a középjáték, ahogy Alekosz fogalmazott, más történetek kezdtek kibontakozni, olyanok is megnyíltak, akik eddig nem. Keményebb, elszántabb harc várható. Ha pedig Olivér ment volna vissza, akkor a másik oldalról történt volna ugyanez, mert a négyes csapat ötödik győztes párbaja után lett volna, azt hitték volna a tagjai, hogy nincs már ellenfél, ők a nyerők. Béci visszakerülésével viszont spontánabb lett a műsor, egyáltalán nem tudni, ki nyer a végén. Szerintünk borzasztó izgalmassá vált a történet.

Olivért sok tévéző megkedvelte: kap munkát az RTL Klubnál?

- Olivérnek van tévés tapasztalata, irgalmatlanul sokan rajonganak érte, nagyon jó az imidzse. Tehetséges fiú, szerepel a terveinkben. Nem ebben a szériában, mert a VV4-ben nem lehet a történet közvetítője olyan, aki benne volt a sztoriban. Amúgy nem csak ő van szem előtt, más is van a villában, akire később lehet építeni.

Egy következő Való Világ-ban? Ha kitart a jó nézettség, indul is ősszel a VV5?

- Ez menedzsmenti, költségvetési, csatornastratégiai döntés, nem a nézettség az egyedüli fontos elem egy műsor kiválasztásában. Egy csatorna - mint egy jó gazdálkodó - gondolhatja azt is, hogy kiégeti a formátumot, ha sokáig van a képernyőn. A Vacsoracsata, a Celeb vagyok, A széf, ezek mind sikerműsorok voltak, van választék.