Az RTL után az MTV-hez igazolt Kovács Kokó István

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió áprilistól adja Út Londonba című magazinját, amelyben Kovács Kokó István mutatja be a nézőknek a 2012-es olimpiára készülő sportolókat. Az egykori bokszoló szerint a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjaként is sokat tud hozzátenni a műsorhoz, kommentátori szerepet viszont sosem vállalna más sportágnál, csak az ökölvívásnál.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió április 10-én indítja Út Londonba című olimpiai magazinját, amely idén még kéthetente, jövőre pedig - a világverseny közeledtével - már hetente jelentkezik. Hasonló kezdeményezést már a 2008-as olimpia előtt is indított a csatorna, annak természetesen Út Pekingbe volt a címe - a műsorvezetést akkor is olimpikonokra bízta, Kovács Ágnes úszó, Horváth Gábor kajakos és Kiss Balázs kalapácsvető is feltűnt benne.

Az idei kiadás házigazdája Kovács Kokó István lesz, aki az [origo] megkeresésére így jellemzi a műsort: "Az Út Londonba a magyar sportolók olimpiára való felkészülésével foglalkozik, az edzésektől a kvalifikáción át a Londonba való megérkezésig. A teljes magyar élgárdát bemutatjuk, arra törekszünk, hogy minden sportág nagyjából azonos súllyal szerepeljen a műsorban. Az egyes adásokat az aktualitások és érdekes események mentén szerkesztjük, ebbe Sidi Péter kvalifikációja éppúgy belefér, mint, mondjuk, Berki Krisztián Magyarországra érkezett lova - minden adásban beszámolunk tehát arról, hogy az elmúlt egy-két hétben mi történt a kerettagokkal."

A műsor azonban csak az olimpia kezdetéig kíséri figyelemmel a sportolókat, onnantól kezdve már a sportközvetítések veszik át a főszerepet. "Az olimpia hivatalos tudósítója a Magyar Televízió, az ottani történésekről a csatorna állandó munkatársai fognak beszámolni. Az olimpián én is kint leszek, csak nem tudósítóként - az Út Londonba nem is annyira a sporteseményekről szól, mint inkább a sportolókról, arról, hogy ki hogyan készül fel a megmérettetésre" - mondja Kovács Kokó István.

Szerinte a műsorvezetésben, az egyes adások szerkesztésében egyébként sokat számít, hogy ő maga is sportoló volt: "A műsornak jó alapot ad, hogy én is a sportolók közül jövök, ismerem őket személyesen, sőt többekkel baráti viszonyt ápolok. Arról nem is beszélve, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjaként, illetve a londoni előkészítő bizottság vezetőjeként közvetlen rálátásom van a sportolóink programjaira, a velük történő eseményekre. Nekem ez műsorvezetőként is könnyebbséget jelent, de azt hiszem, a műsor készítőinek is nagy segítség a személyem" - fogalmaz.

Az egykori olimpiai bajnoknak a műsorvezetésben is jócskán van már tapasztalata: vezetett többek között vetélkedőt (Kell egy csapat), beszélgetős műsort (Reggeli) és sportmagazint (Havazin), de láthattuk például a Barátok közt-ben vagy a Heti hetes-ben is. A Sport Klub elindulásakor annak reklámarca volt, de nem állnak tőle távol a mozifilmek sem, így feltűnt például az Üvegtigris-ben, a Magyar vándor-ban vagy az Idegölő-ben is.

Ezzel együtt sportolóként elért eredményeit jóval többre tartja, mint a képernyős jelenlétet:
"Tíz éve fejeztem be az ökölvívást, és azóta sok mindent csináltam, aminek csak egy szelete a média. Sosem tekintettem életcélomnak, hogy különböző műsorokban szerepeljek, soha nem tartottam ezt olyan fontosnak, mint a sportdiplomáciai tevékenységemet vagy akár a sportkarrieremet. A kilencvenes években még Knézy Jenő meghívására eltöltöttem pár napot a TeleSport-ban, de nagyon nem tetszett, amit akkor ott láttam. Soha nem is lettem sportkommentátor, kizárólag ökölvívó-mérkőzéseknél merem elvállalni a kommentátori vagy szakértői szerepet" - mondja.

A sportműsorok hazai kínálatával egyébként nagyon meg van elégedve: "Sportműsorok tekintetében nagyon el vagyunk kényeztetve, nem is tudok hirtelen még egy olyan országot mondani, ahol ennyi sportcsatorna lenne, ahol ennyi sporteseményt lehetne ingyenesen megtekinteni. Amíg a németek vagy az angolok súlyos pénzeket fizetnek akár azért is, hogy a saját bajnokságukat nézhessék, addig mi néhány ezer forintos havidíjért a világ legrangosabb sporteseményeit kapjuk" - véli.

A sportműsorok - vagy legalábbis a sporthoz valamilyen szinten köthető produkciók - kínálatát a Magyar Televízió is gazdagítja, az Út Londonba mellett szintén áprilisban indítja a Mozdulj! című életmódmagazint. Ennek műsorvezetője a modellként is ismert Sándor Orsolya lesz, aki különböző szabadidősportokat mutat be a nézőknek, így próbálva mozgásra bírni mindenkit, életkortól, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül.