"Nem bűnügyi összefoglalót készítünk" - hírigazgatók a húszszázalékos kvótáról

Vágólapra másolva!
Az idén életbe lépett médiatörvény az RTL Klub és a Tv2 híradóinak adásrendjét is szabályozza, előírja ugyanis, hogy az ominózus műsorokban átlagban húsz százalék lehet csak a bűnügyi tematikájú híradások aránya. Az első negyedév elteltével megkérdeztük az érintetteket, hogy a gyakorlatban miként sikerül betartani a korlátozást: van, aki korlátozás szükségességét is vitatja.
Vágólapra másolva!

A január 1-jétől hatályos médiatörvény kimondja, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi tévécsatornáknak munkanapokon reggel hét és fél kilenc között legalább tizenöt perces, este hat és kilenc között pedig legalább húszperces hírműsort (vagy általános tájékoztató műsorszámot) kell sugározniuk. Ezen műsorokban a közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűnügyi tematikájú híranyag éves átlagban nem lehet hosszabb terjedelmű a műsor időtartamának húsz százalékánál.

A törvény szerint a jelentős befolyású csatornák körébe az RTL Klub és a Tv2 tartozik, a korlátozás e két adó híradóira vonatkozik. A jogi szabályozással mindkét csatornának vannak gondjai, a Tv2 hírigazgatója, György Bence már a korlátozás szükségességét is vitatja: "Szükségtelennek tartok minden olyan állami szabályzást, ami tartalmi kérdéseket érint a médiában, kivéve az olyan, egészen rendkívüli területeket, mint az önmaguk védelmére nem felkészültek - például a gyerekek - védelme vagy nemzetbiztonsági érdekek" - mondta az [origo] megkeresésére.

Az RTL Klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert leginkább a pontos megfogalmazást hiányolja. "A mostani korlátozással az a legfőbb probléma, hogy hiába van nekünk egy definíciónk a bűnügyi tematikájú híranyagokra; mi van, ha a törvény alapján a médiahatóság jogértelmezése vagy kategóriarendszere a miénktől eltérő? A jogalkotó nem sok támpontot adott se nekünk, se a hatóságnak. De majd bogozzuk még az értelmét! Ha egy szót ki akarunk ragadni, akkor a bűnügyeket kell ebbe a kategóriába tenni - nem hiszem viszont, hogy az lett volna az eredeti szándék, hogy a nézők ne tudjanak a bűnügyekről. De a húszszázalékos passzustól nem lenne kevesebb vér és szenvedés a képernyőn, mert bármit is szerettek volna, ez a törvényhely nem azt a hatást éri el. Hiába: a törvényírás is szakma, csakúgy, mint híradózás" - vélte Kotroczó Róbert.

Felmerül például a kérdés, hogy ha egy politikussal kapcsolatos bűntényről van szó, azt lehet-e politikai hírként kezelni, hogy kikerüljön a korlátozás alól. György Bence szerint nem olyan nehéz kiigazodni a kategóriák között: "Viszonylag egyértelmű a helyzet, de azért egyeztettünk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal. A törvény megkülönbözteti a demokratikus közvélemény tájékoztatásához szükséges és a társadalmi következmény nélküli bűncselekményről szóló tudósításokat. Miután a politikusokhoz kapcsolódó bűnügyek az előbbi kategóriába tartoznak, ezek a kvótán felül vannak, azaz nem vonatkozik rájuk a korlátozás" - fogalmazott.

A kvóta betartása egyelőre mégis a Tv2-nek megy nehezebben: "Az első negyedévben pontosan úgy dolgoztunk, mint eddig, de az elemzéseink alapján most valamivel meghaladjuk a kvótát. Így áprilistól az eddigi tapasztalatok alapján be kell építenünk a szerkesztési koncepcióba ezt az új szempontot is, mert természetesen be fogjuk tartani a törvényt" - tájékoztatta az [origo]-t György Bence.

Forrás: TV2

Kotroczó Róbert ezzel szemben arról számol be, hogy az RTL Klubnál a bűnügyi hírek aránya eddig sem lépte át a húsz százalékot: "Alapvetően nem bűnügyi összefoglalót készítünk, hanem híradót a napi eseményekről, ilyen értelemben nem befolyásol minket a szabályozás. A bűnügyi hírek aránya amúgy sem volt soha nagyobb húsz százaléknál, amióta figyeljük, azóta pedig a teljes adásidő 11-12 százalékát teszik ki. A szabályozás ebben a pillanatban csak egy kis adminisztrációs pluszmunkát jelent" - mondja.

A médiahatóság már figyel

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) PR- és kommunikációs munkatársa, Berényi Diána az [origo] kérdésére elmondta, hogy a hatóság műsorelemző osztálya folyamatosan rögzíti a bűnügyi témájú híreket, a korlátozás megszegése miatt azonban leghamarabb jövőre indulhat eljárás: "A médiatanács döntést leghamarabb a bűnügyi hírek éves átlagának ismeretében tud hozni, meg kell várni az év végét, amelynek alapján hatósági eljárás indulhat a médiaszolgáltatókkal szemben" - jelentette ki. A büntetés - a fokozatosság és az arányosság figyelembevételével - a figyelmeztetéstől a kétszázmillió forintos bírságig, illetve a tizenöt perc és három hét közötti elsötétítésig terjedhet.

Forrás: RTL Klub

Az NMHH egyébként korábban már konzultált a médiaszolgáltatókkal, és szakmai panelek keretében jelenleg is folytatja az egyeztetést. Berényi Diána szerint a médiatörvény 38. § (1) bekezdése pontosan meghatározza, hogy az RTL Klub és a Tv2 híradóinak minek kell megfelelniük: "A más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás a hírműsorszám időtartamának húsz százalékánál éves átlagban nem lehet hosszabb terjedelmű."

A jogalkotók eszerint a híradók elbulvárosodását szeretnék elkerülni, amire egyébként is volt panasz a médiahatóságnál: "Korábban érkeztek panaszok, leginkább az országos kereskedelmi televíziók híradói miatt. A panaszosok az elbulvárosodás miatt tettek bejelentést a hírműsorokra. Akkoriban általánosságban a bűnügyi hírek nagy száma miatt nem lehetett eljárni, csak akkor lehetett szankcionálni ezeket a híreket, ha más, a korábbi médiatörvény szerinti rendelkezést sértettek, például az emberi méltóságra vagy a kiskorúak védelmére vonatkozó passzusokat" - mondta Berényi Diána.