Nem először mutattak arcképeket a százalékok mellé a VV-párbajon

Vágólapra másolva!
Az április 3-i VV-párbaj nézői közül sokan felháborodtak, mert a szokástól eltérően ezúttal képet is mutatott az RTL Klub a százalékok mellé: ezt tette lehetővé, hogy Éva ledolgozza tízszázalékos hátrányát. A VV4-ben ugyan nem volt még ilyen, de korábban többször élt a produkció ezzel a lehetőséggel. Mivel nem licencműsor, hanem saját fejlesztésű valóságshow-ról van szó, a csatornát nem köti semmiféle, nemzetközi formátumoknál megszokott, szigorú előírás.
Vágólapra másolva!

A VV4-ben Éva és Gigi párbaját utóbbi nyerte volna, hiszen tíz százalékkal vezetett: a szerkesztők azonban a százalékok mellé félidőben képet is mutattak. Ilyenkor a lemaradó hívei aktivizálják magukat jobban, így tudtott fordítani az utolsó reklámblokk alatt Éva. Ennek feltehetően örült az RTL Klub, mivel korábban elhangzott, hogy Alekosz akkor működik jól, ha van mellette valaki: korábban Olivér volt a társa, mostanában Éva. Ha elvesztette volna őt is, lehet, hogy az utolsó négy-öt hétben már zárkózottabb, szótlanabb lett volna, ami nemcsak a nézettségnek, hanem a tervezett Alekosz-realitynek sem tett volna jót.

A csatorna szerint semmi különös nem történt, a szerkesztők éltek a jogukkal, és képet is mutattak a százalékok mellé - sehol nincs leírva, hogy ilyet nem tehetnek. A nézők egy része azonban a Facebookon és fórumokon dühöngött, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz pedig 29 panasz érkezett, röviddel a párbaj lezárása után.

Az RTL Klub közleményben reagált, és valóban voltak olyan esetek, amikor szoros volt az állás, képeket is mutattak. Egy ilyen akció még jobban növeli a szavazatok számát, és ha tényleg csak néhány ezer voks a differencia, akkor könnyen megfordítja az állást a lemaradó. Mivel régen volt VV, 2002 és 2004 közt futott az első három széria, a tévézők már elfelejtették, hogyan mentek a korábbi párbajok.

2002 november elején - még Árpa Attila produceri munkája mellett - például Hajni és Györgyi párbajozott a VV1-ben: előbbire 263 385 szavazat érkezett, utóbbira 267 636. A utolsó reklámblokk előtt még a szende fekete hajú lány vezetett, de a produkciónak az lett volna a jobb, ha a hisztisebb, pörgősebb szőke kerül vissza a játékba, hiszen szerkesztői szempontból nézve könnyebb műsort készíteni egy aktív, konfliktusokat felvállaló játékossal, mint egy kedves, de naphosszat csak némán dohányzó szereplővel. Az eset tehát nagyban hasonlít a 2011-esre: Gigitől nagyjelenetet hiába várt volna a stáb, Éva viszont alighanem okoz még pár botrányt, pláne, hogy most napokig a szabadban alszanak, tükröt nem lát, és alig kap enni.

Szoros párbajok később is voltak, és az első sorozatoknál szavazatszámot mutatott a csatorna, nem százalékot. Molnár Anikó 175 ezer voksot gyűjtve verte meg a 154 ezret gyűjtő Elvist, Sziszi épphogy kiejtette Solyát (előbbi 182 ezer, utóbbi 168 ezer), a vége felé pedig már 300 ezer voks körül kaptak a szereplők, akkor Anikó nehezen gyűrte le Sziszit, Péter pedig Gábort (előbbi 356 ezret, utóbbi 344 ezret ért el). A képekkel való trükközés pedig később is eleme volt a párbajoknak, így a VV3-ban is előfordult hasonló.