Kinőtte a tévét Gordon Ramsay

Vágólapra másolva!
Gordon Ramsay leginkább mocskos szájáról és bárdolatlan modoráról ismert, a nézők viszont még mindig kíváncsiak rá: itthon jelenleg három tévécsatornán is fut műsora, idén pedig egy romantikus komédiában is szerepel. A ma már számos Michelin-csillaggal és az angol királynő kitüntetésével rendelkező sztárszakács eredetileg futballistának készült, saját éttermébe rablást szervezett, egyszer pedig annyira felbosszantott egy állatvédő szervezetet, hogy annak tagjai egy tonna lótrágyát hordtak a háza elé.
Vágólapra másolva!

A goromba séfnek, Gordon Ramsaynek jelenleg három műsora is fut Magyarországon. A Tv Paprikán A fickó F-fel több évadja ment, áprilistól pedig elölről indul a széria. A műsor amolyan versengős reality, csak éppen éttermek számára: amelyik a legnagyobb bevételt éri el - ötven fizető vendég jelenlétében -, az A Fickó F-fel Legjobb Kisvendéglője címet szegezheti a cégére alá.

Bár a főszereplők itt inkább az éttermek és azok tulajdonosai, természetesen Ramsay is fontos szerepet játszik. Figurája még jobban előtérbe kerül viszont a Viasat3-on futó Gordon Ramsay - A konyha ördögé-ben (ahol csőd szélén álló éttermeket tesz rendbe), illetve a FEM3-on április elején indult Ramsay - Forráspont című, 1998-as dokumentumsorozatban. Utóbbi azt mutatja be, a szakács miként nyitotta meg ma már legendásnak számító, három Michelin-csillagot is kapott éttermét Chelsea-ben.

A Forráspont az első széria volt, amely Ramsayt mint modortalan, mégis szeretnivaló embert ábrázolta, ami aztán a szakács védjegyévé is vált. A televíziós pályáig, sőt a séfszakmáig azonban hosszú volt az út, a Skóciában született Ramsay fiatalkorában még futballistának készült. Egy ideig játszott is a Glasgow Rangers csapatában - legalábbis ő maga ezt állítja, a sportegylet nyilvántartása szerint azonban sohasem szerepelt a hivatalos keretben, legfeljebb próbajátékos lehetett.

A hasonló csúsztatások és stiklik a későbbiekben, már szakácsként is jellemezték pályáját: első munkahelyeinek egyikéről állítólag azért rúgták ki, mert összeszűrte a levet a tulajdonos feleségével. Egykori mesterével, Marco Pierre White-tal is szembefordult, pedig ő egy időben pártfogolta is Ramsayt, társtulajdonosként bevette az éttermébe. Ramsay végül komoly rablást szervezett a helyre, amelynek keretében ellopatta a foglalási könyvet - akkor megpróbálta White-ra kenni a dolgot, csak 2007-ben ismerte be, hogy ő intézte az egészet. "El kellett vágni a köldökzsinórt" - mondta, ami olyannyira jól sikerült, hogy White-tal azóta sem beszél.

Ramsaynak pályafutása során bizonyára rengeteg embert sikerült már felbosszantania, a leglátványosabb bosszút azonban a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) nevű állatvédő szervezet eszelte ki ellene. Amikor a szakács A fickó F-fel egyik adásában azt javasolta a nézőknek, hogy egyenek lóhúst (mivel fehérjékben gazdag, és kevés benne az egészségtelenül zsíros rész), a társulás tagjai egy tonnányi lótrágyát hordtak a műsorvezető háza elé. "Még mindig bűzlök attól a sok szartól" - kommentálta az esetet pár nappal később Ramsay, a maga szokásos modorában.

Forrás: AFP

A sztárszakács akkor sem finomkodott túlzottan, amikor II. Erzsébet tüntette ki, a polgári lakosság egyik előkelő kitüntetését, az Order of the British Empire-t (röviden OBE-t) adományozta neki. Ramsay kifejezetten örült neki, hogy az érdemrendet nem Londonban, hanem skót földön, Edinburghban kapta meg, majd magáról az uralkodónőről is volt egy-két keresetlen szava: "Kellemesen elcsevegtem a királynővel, nem akartam azzal piszkálni, hogy miért nem engem kért fel a nyolcvanadik születésnapján tálalt ebéd elkészítésére" - mondta.

Ramsayt a perek sem kerülték el, 2006-ban egy brit újság, egy évvel később pedig egy New York-i étterem vezetője vádolta meg azzal, hogy A konyha ördögé-ben kreált problémákat oldott meg, vagyis a valóságosnál rosszabb színben tüntette fel azokat a helyeket, amelyeknek később segített talpra állni. Állítólag olyasmiket hazudott, hogy romlott húst talált a konyhában, vagy épp direkt egy hibás székkel illusztrálta, milyen régiek a bútorok - közben a másik irányba is túlzott egy kicsit, például statisztákat bérelt fel, hogy megtöltse a helyet, ezzel mutatva, hogy az ő közreműködésével mennyire sikerült fellendíteni a forgalmat.

Forrás: AFP

Akárhogy is, Ramsay izgalmas stílust képvisel a tévés séfek között, műsorai pedig szerte a világon nézettek, Nagy-Britannia után az Egyesült Államokban is készített/készít produkciókat. Hajlamos az újításokra is, 2007-ben például elsőként adott élő főzőshow-t, ahol minden mozdulat pontosan annyi ideig tartott, mint a konyhában, így a nézők vele párhuzamosan készíthették el az ételt. Az idén filmszerepet is vállalt, a No Ordinary Trifle című brit romantikus komédiában önmagát alakítja.