Űrhajó és banánstand: a legjobb munkahelyek a tévéből

Vágólapra másolva!
A munka ünnepe alkalmából összeszedtünk pár fiktív munkahelyet, amelyek csak különféle tévésorozatokban léteznek, ám valamilyen okból magunk is szívesen dolgoznánk ott. A főnök természete ellenére befért a legjobb tízbe a Doktor House kórháza, de többek között atomerőmű, űrhajó és banánstand is szerepel a listán.
Vágólapra másolva!

Dunder Mifflin, Office

Adja magát, hogy az egyik legjobb munkahelyi sorozat fiktív cégét, a Dunder Mifflin nevű papíripari vállalatot elsőként említsük egy ilyen összeállításban. Az irodai dolgozók élete itt korántsem unalmas: a munkatársak online randikat bonyolítanak le az irodából, ugráló zselétortát helyeznek kollégájuk íróasztalfiókjába, és a céges partin még a főnök sem átallja előadni legcikisebb koreográfiáját - igaz, ő azt gondolja magáról, hogy remekül táncol.

Enterprise csillaghajó, Star Trek

Minden geek álma egy hasonló munkahely, ahol vérprofi és szuperintelligens kollégák dolgoznak együtt, a munkavégzés pedig jórészt az űrben zajlik. A csapatban ráadásul a tolerancia is működik, hisz többféle faj és nép képviselőiből áll össze: a félig vulkáni Spock mellett színes bőrű (Uhura hadnagy), japán (Sulu kormányos) és orosz (Chekov zászlós) is megfordul a fedélzeten.

Princeton-Plainsboro Egyetemi Kórház, Doktor House

Bár az egyik kisfőnök, doktor House stílusa elviselhetetlen, valószínűleg minden orvos sokat adna azért, hogy a csapatába kerülhessen, hisz itt kétségkívül a legjobbtól tanulhatna. (Láttunk már ilyet a valóságban is, Gordon Ramsay tanítványainak is valami hasonlót kell elviselniük - legalábbis a sztárszakács műsorai alapján.) Ráadásul, ha nem is olyan sűrűn és keresztbe-kasul, mint a Grace kliniká-ban, azért egy kis munkahelyi viszonyra is van kilátás.

Springfieldi atomerőmű, A Simpson család

A főnök, Mr. Burns itt sem a legelviselhetőbb, sőt olyan húzások is kitelnek tőle, mint hogy elsötétíti az eget, aztán pedig pénzt kér a villamos energiáért. Közben mégsem olyan kegyetlen, hisz lustasága és sorozatos hibái ellenére sem rúgta még ki Homert - illetve van, hogy kirúgja, de aztán mindig visszaveszi. Homernak köszönhetően munka közben mindig van is min nevetni, egy fárasztó nap után pedig Moe kocsmájában lehet lazítani a kollégákkal.

Banánstand, Az ítélet: család

A banánstand a Bluth család egyik - és talán az egyetlen működő - vállalkozása, ahol fagyasztott csokis banánt lehet kapni. A sorozatban általában George Michael lóg itt, akinek a szűkös stand megfelelő hátteret biztosít ahhoz, hogy közelebb kerüljön unokatestvéréhez, akibe titokban szerelmes. Az eladói munka egyáltalán nem tűnik nehéznek, és sok emberrel össze lehet ismerkedni a nap folyamán.

Central Perk, Jóbarátok

Hangulatos kávézó New Yorkban, a címbeli hatosfogat törzshelye, ami már önmagában biztosítja, hogy számos humoros helyzetnek lehet tanúja az ember, ha itt dolgozik. Az estéket Phoebe alkalmi zenés fellépései színesítik, és ha valaki olyan jó nő, mint Rachel, a legnagyobb balfogásai ellenére sem fogja kirúgni a tulaj (Günther, aki szerelmes belé, ezért gyakorlatilag mindent elnéz neki).

Buy More, Chuck

Az elektronikai áruházlánc burbanki részlegében mindig történik valami izgalmas, miután az itt számítógép-szerelőként dolgozó Chuck titokban a CIA-nek is ténykedik. A kollégák és a környezet miatt hasonlóképp a geekek álma, mint az Enterprise csillaghajó: minden dolgozónak van valami bogara, a sok technikai eszköz pedig számos szórakozási lehetőséget tartogat.

Góliát Nemzeti Bank, Így jártam anyátokkal

Az Így jártam anyátokkal Barneyjának is remek munkája van a Góliát Nemzeti Banknál: pontosan senki sem tudja, hogy mit dolgozik, de láthatóan jó keresete és rengeteg ideje van - legalábbis arra mindig szakít időt, hogy megigyon pár sört a MacLaren'sben. Ráadásul egy ideje jó barátja, Marshall is a kollégája, akivel számos hülyeséget csinálnak munkaidőben is.

Sunshine Cab Company, Taxi

A klasszikus, hetvenes évekbeli sorozat New York-i taxitársasága kedves és jópofa figurák gyűjtőhelye, akik közé valahogy még egy nő is bekeveredett - rajta kívül pedig elvetélt színész, külföldi bevándorló és bokszrajongó is akad a társaságban. Egyedül a diszpécser, a Danny DeVito alakította Louie de Palma kiállhatatlan alak, de ő is inkább mulattató, mintsem utálatra méltó.

Városfejlesztési osztály, Városfejlesztési osztály

A nálunk a Comedy Centralon futó sorozat stílusa az Office-éhoz meglehetősen hasonló, ahogyan a címbeli munkahely is. Olyan helyről van szó, ahol szintén minden megeshet: a kollégák olykor a másnak szánt ajándékcsomagban található bort isszák meg, máskor pedig egy szépségversenyen zsűriznek, de mindenképp jól érzik magukat.