"Egy New York-inak minden más hely kicsi" - mesél a Trónok harca törpéje

Trónok harca Peter Dinklage
Vágólapra másolva!
Az HBO hétfőnként adja a Trónok harca című fantasysorozat új részeit, melynek törpéjét - A Gyűrűk Ura Gimlijével ellentétben - egy valóban kis növésű színész, Peter Dinklage alakítja. A sorozat főszereplői között ő az egyetlen amerikai, de így sem volt gond az akcentusával, csak az észak-írországi forgatási helyszín volt kissé kényelmetlen számára. Jon Snow alakítóját zseniálisnak tartja, Lena Headeyvel hamar megtalálta a közös hangot, a sorozatban feltűnő farkaskölykökkel viszont nem tudott mit kezdeni. Egy Beverly Hills-i hotelben, az HBO által szervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen kérdeztük. 
Vágólapra másolva!

Peter Dinklage az Egyesült Államok legismertebb kis növésű színésze, közel ötven filmben és sorozatban láthatta már a közönség. 1995-ben a Csapnivaló-ban tűnt fel, de szerepelt többek között a Mi a manó-ban vagy a Narnia krónikái - Caspian herceg-ben is - legösszetettebb alakítását talán Az állomásfőnök-ben nyújtotta. Sorozatokban is játszott korábban, A küszöb-nek egyik főszereplője volt, de például a Kés/Alatt-ban is megjelent hét epizód erejéig.

-----------------------------

Hogy került kapcsolatba az alkotókkal?

- David Benioff-fal (D. B. Weiss mellett a Trónok harca író-producere - a szerk.) már korábbról ismertük egymást, egy társaságban találkoztunk. Már pár évvel ezelőtt jelezte nekem, hogy szeretne sorozatot készíteni a Trónok harcá-ból, és rögtön meg is kérdezte, hogy érdekelne-e a projekt. Elolvastam akkor a könyvet, és nagyon tetszett: Amikor kiderült, hogy az HBO is beszáll a megvalósításba, már nem volt kérdés, hogy elvállalom-e a szerepet.

Milyen a Trónok harcá-ban alakított karaktere?

- Tyrion Lannister egy bonyolult figura: Miután fizikailag egy csomó mindenben korlátozva van, a céljai eléréséhez inkább az eszét használja - ami van is neki, nagyon intelligens. A személyiségét nagyban alakította a családjával való felemás kapcsolata, ami kihat a későbbi életére is. Leginkább azért szeretem játszani, mert nem egy egysíkú karakter, több rétege van a személyiségének, amelyeket ki lehet bontani.

A Trónok harca főszereplői között ön az egyetlen amerikai színész. Hogy érezte magát az észak-írországi forgatáson?

- Kicsit hideg volt - főleg novemberben és decemberben -, nem ilyen éghajlathoz szoktam. De ezzel együtt jól éreztem magam, és a sorozat hangulatához is nagyon illik a helyszín: Az első rész címe rögtön az, hogy Közeleg a tél, így a zord időjárásnak is megvolt a szerepe. Ami viszont meglepett, hogy minden olyan kicsinek tűnt - bár én New York-i vagyok, és egy New York-inak minden más hely kicsi.

Az amerikai akcentusával nem volt gondjuk a készítőknek?

- Amúgy is többféle klán szerepel a sorozatban, amelyek más-más vidéken élnek, így nem olyan nagy baj, ha különféle az akcentusuk. De azért volt a stábban egy úgynevezett dialogue coach, aki a helyes szövegmondásért és kiejtésért felelt, és mindenkivel egyenként foglalkozott. Említsük meg a nevét is: Ő Brendan Gunn, egy zseniális ír fickó, aki rengeteg filmben dolgozott már.

Mi volt a legemlékezetesebb jelenet a forgatás során?

- Nehéz egyetlen dolgot kiemelni, mert az egész folyamatot élveztem. Nagyon szeretem a Kit Haringtonnal (Jon Snow alakítója - a szerk.) való közös jeleneteket: Érdemes figyelni a srácra, ez az első színészi munkája, de szerintem valami zseniális, amit csinál. Ráadásul nagyon jóképű. Kettőnk karakterének elég sajátos kapcsolata van a sorozatban, ezt nagyon izgalmas volt megjeleníteni.

Forrás: HBO

Van még olyan a hatalmas színészgárdában, akit külön kiemelne?

- Lena Headeyt nagyon kedvelem: Dolgoztunk már együtt korábban is, már akkor jó kapcsolat alakult ki közöttünk. Bár a Trónok harcá-ban a testvéremet játssza, egyelőre nincs túl sok közös jelenetünk, azokból majd a második évadban lesz több. Michelle Fairleyt (Catelyn Stark alakítója - a szerk.) is remek színésznőnek tartom, Londonban láttam több színdarabban is.

Rögtön az első epizódban megjelenik pár farkaskölyök is - azokkal milyen volt forgatni?

- Kölyökként még aranyosak, de aztán hamar megnőnek, és csak nézel, hogy mekkorák. Viszonylag sok kutyás filmben szerepeltem - például a Lassie egyik feldolgozásában vagy az Ultrakopó-ban -, de még most sem tudom igazán kezelni ezeket az állatokat. Az emberekkel sokkal jobban meg tudom értetni magam.

Segít jobban belehelyezkedni a történetbe, hogy egy középkorban játszódó sztoriról van szó, és így nagyon markánsak a díszletek és jelmezek?

- Persze, sokat segít minden egyes elem, főleg, hogy igazi kastélyokban is forgattunk, amelyek több száz éve épültek, és nagyon meghatározó a hangulatuk. A sorozaton dolgozó művészek remek munkát végeztek, főleg a látványtervező, Gemma Jackson munkáját kell itt kiemelni.

A csatorna korábbi sorozatai közül mi volt a kedvence?

- Talán a Maffiózók, de tetszett például az Extras - Futottak még is, azt színészként különösen érdekes volt látni. (A sorozat pár örök statisztáról szól, akik a legnagyobb színészekkel dolgoznak együtt - a szerk.) És a Sírhant művek, az is egy igazán jó sorozat volt.

Színészként mit szeret egyébként jobban: egy ehhez hasonló, fantasztikus történetben játszani, vagy egy olyan realisztikus sztoriban, mint, mondjuk, Az állomásfőnök?

- Nem tudom, hogy külön kell-e választani ezt, hisz a fantasyben is lehet egy csomó reális elem, mint ahogy a realisztikus sztoriban is lehet fantasztikus. Szeretem sokféle műfajban kipróbálni magam: horrorban például még nem játszottam, de aztán tavaly jött egy felkérés. Elolvastam a forgatókönyvet, és tetszett, úgyhogy el is vállaltam. (Ebből lett a Knights of Badassdom - a szerk.) Igazából mindegy, hogy mi a műfaj, ha jól van megírva.

-----------------------------

Los Angelesben interjút készítettünk a Trónok harca alkotóival és több szereplőjével: David Benioff-fal és D. B. Weiss-szel való beszélgetésünket itt olvashatja, George R. R. Martin pedig itt nyilatkozott az [origo]-nak. Sean Beannel és Emilia Clarke-kal készített interjúinkat később közöljük.