Két év alatt hat halott szereplő - elátkozott tévéműsorok

Vágólapra másolva!
Egy bolgár tévéműsort elátkozottnak tartanak, mert két év alatt hat szereplője hunyt el, és közülük nem egy volt, aki különös körülmények között. A tévé- és filmtörténetben több hasonló produkcióról tudunk: Superman alakítói közül többen jártak szerencsétlenül, de volt olyan családi vígjátéksorozat is, amelynek mindegyik gyerekszínésze elkallódott.
Vágólapra másolva!

A Metro cikkezett nemrég az Otechestven Front című bolgár beszélgetős műsorról, amelyben átlagemberek mesélik el nem mindennapi történetüket. A különös sztorik sorát gazdagíthatják a cikkben leírtak is, miszerint a szereplők közül többen furcsa halált haltak az elmúlt két évben. A sort a korábban csak The Rose-ként ismert bűnöző nyitotta, aki pár nappal a felvétel után egyszer csak összeesett, és meghalt: betegségnek nem volt nyoma a szervezetében, a pletykák fekete mágiáról szóltak.

Különös volt a hatvankét éves Ivanka Arsova esete is, aki egy könnyező Szűz Mária-kép tulajdonosaként került be a műsorba: nem sokkal az után halt meg, hogy egy idegen meglátogatta, és állítólag csak annyit mondott neki, "Isten hív téged". Volt olyan vendég, aki a stúdióból hazafele menet lett öngyilkos, de az érdekes halálesetek sorát gyarapítja a legutóbbi áldozat, Halil Baev is: a férfi háza a múlt hónapban gyulladt ki, és őt magát először ki is mentették, de aztán visszament a macskájáért, így végül bennégett.

Az Otechestven Front-ot adó Nova Tv szóvivője az esetekre reagálva elmondta, a csatorna vezetői körültekintőek lesznek az átokkal kapcsolatban, még azon is gondolkodnak, hogy megváltoztassák a műsor formátumát. Persze - mint azt az üggyel szintén foglakozó Guardian szerzője is említi - egy tévéműsor vagy film készítésében annyi ember részt vesz, hogy akár sorozatos halálesetek is előfordulhatnak, ezeket nem feltétlenül kell egy átok következményének betudni. Így is volt azonban már korábban is pár tévés produkció és film, amelyeket szintén elátkozottnak bélyegeztek. Íme pár példa:

Superman

Az is egy átok része lehet, hogy az 1978-as Superman címszereplője, Christopher Reeve 1995-ös balesete után lebénult, majd kilenc évre rá meghalt - miután a korábbi Superman-feldolgozások több színészét is érték sorscsapások. Az ötvenes évekbeli tévésorozat (Adventures of Superman) főszereplője, George Reeves a hivatalos verzió szerint öngyilkos lett, az általános vélekedés szerint viszont megölték - halálának furcsa körülményeiről itt írtunk bővebben. Később Reeve partnere, a hetvenes, nyolcvanas években Lois Lane-t játszó Margot Kidder megőrült, és az átokelmélet hívei Richard Pryor szklerózis multiplexét is annak tudják be, hogy a színész feltűnt a Superman III-ban.

Dr. Phil

Az amerikaiak Joshi Bharatja, dr. Phil produkcióját is bélyegezték már elátkozottnak: a tévés pszichológus műsorának készítői közül ketten meghaltak, ketten pedig komoly orvosi kezelésre szorultak - és mindez pár hónap alatt, még 2008-ban. Az alkotók egyike rákban hunyt el, egy fiatal gyakornok pedig streptococcusos torokgyulladást kapott, és egy héten belül belehalt. A TMZ akkori tudósítása szerint az egyik vágó feleségével is történt valami családi tragédia (amelyet nem részleteztek bővebben), az egyik producer pedig agyvérzést kapott, és még a karját is eltörte.



A Diff'rent Strokes mindhárom gyerekszereplője elkallódott

Diff'rent Strokes

A nyolcvanas években futó, népszerű amerikai családi sorozat három gyerekszínészt is adott a közönségnek, a széria vége után azonban mindhárom elkallódott, kettő már meg is halt. Dana Plato korán drogozni kezdett, fegyveres rablásba keveredett, pornófilmben is szerepelt, majd harmincnégy évesen túladagolta magát - bővebben írtunk róla itt. Egykori kollégája, Gary Coleman csupán hat évvel élt tovább: még a nyolcvanas évek végén beperelte szüleit és menedzserét, amivel nyert is egymillió dollárt - 1999-ben azonban így is csődöt jelentett, utána biztonsági őrként dolgozott egy plázában. Még Todd Bridges járt a legjobban, aki egy ideig szintén drogozott, rendőrségi ügye is volt, de aztán jó útra tért, és inkább különféle iskolákat látogat szerte az Egyesült Államokban, ahol a drogok veszélyeiről mesél a gyerekeknek.

Poltergeist-filmek

A Poltergeist - Kopogó szellem és két folytatása annyiban a tévéhez is kötődik, hogy a kilencvenes években sorozat is készült a nyomán - az átok azonban az 1982 és 1988 között forgatott filmekre vonatkozik, miután a hat év alatt a produkciók négy színésze is meghalt. Heather O'Rourke csupán tizenkét évesen távozott az élők sorából, Dominique Donne pedig huszonkét éves volt, amikor a barátja megölte; mellettük az ötvenhárom éves Will Sampson és a hatvanéves Julian Beck sorolható ide, őket veseprobléma, illetve gyomorrák vitte el. Az átokelmélet hívei a sorozatos haláleseteket annak tudják be, ami pletykaként több helyen felmerült annak idején: a készítők egyes jeleneteknél igazi hullákat alkalmaztak, mintegy kellékként.