4,6 milliós bírságot kapott az RTL Klub egy hírműsora miatt

Vágólapra másolva!
4 millió 598 ezer forintot kell fizetnie az RTL Klubnak, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala szerint egy korábbi hírműsorában egy gyilkosság helyszínéről tudósított, és a médiahatóság szerint ezen képekre nem figyelmeztette kellőképp a nézőket. A csatorna fellebbez.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala a médiaszolgáltatóval kötött műsorszolgáltatási szerződés alapján 4 millió 598 ezer forint összegű kötbér megfizetésére kötelezte az RTL Klubot, mivel egy 2010 októberi hírműsorában egy gyilkosság helyszínéről tudósított, és "megrázó" képeket, kellő figyelmeztetés nélkül mutatott - tudta meg az [origo].

Az RTL Klub 2010. október 1-jén 20.57-től sugárzott, Hírek című műsorszámában (a két Barátok közt-rész között), egy különösen kegyetlen emberölésről szóló hír bejátszása előtt, törvényi kötelezettsége ellenére nem a jogszabálynak megfelelő módon hívta fel a nézők figyelmét arra, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas jelenetek következnek - kaptuk a választ kérdésünkre. A vonatkozó törvényi rendelkezés szerint "a vallási vagy hitbéli meggyőződést sértő, az erőszakos vagy más módon a nyugalom megzavarására alkalmas képi vagy hanghatások bemutatása előtt a közönség figyelmét erre a körülményre fel kell hívni." A hírolvasó felvezető szövege legvégén ugyan szerepelt az a figyelemfelhívás, hogy "megrázó történet következik", azonban a Fővárosi Ítélőtábla, valamint a Fővárosi Bíróság ítélete alapján a médiaszolgáltató ezzel nem teljesítette jogszabályi kötelezettségét.

Az [origo] megkérdezte a csatornát is, de csak szűkszavú választ kapott: "Az RTL Klub megkapta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozatát a jelzett téma kapcsán. A csatorna fellebbez a határozat ellen."