Újabb 88 millió forintra büntette a médiahatóság a VV4 miatt az RTL Klubot

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a valóságshow 2011 januári adásai miatt 88 millió forintra büntette az RTL Klubot: az indoklás szerint számos jelenet is erőszakról, szexualitásról szólt, amelyeket 16-os korhatárral lehetett volna csak vetíteni.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának május 19-i döntése szerint 88 millió forintot kell befizetnie az RTL Klubnak a Való Világ 2011 januári adásai miatt. Az indoklás szerint a 31 adásnapon látott műsorokban számos jelenet is erőszakról, szexualitásról szólt, amelyeket 16-os korhatárral lehetett volna csak vetíteni, mert a médiatörvény szerint károsan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését. Az NMHH szerint 13 alkalommal nem a megfelelő indőpontban mentek ezek a műsorok, ajánlatosabb lett volna este kilenc óra után és reggel öt között adásba tenni.

A büntetés két részből tevődik össze: 75 milliót kapott a csatorna az este hét órás összefoglalók szabálysértőnek talált jelenetei miatt, és további 13 millió forintot kell fizetnie az RTL Klubnak 87 előzetes miatt, amelyet a Médiatanács szerint nem megfelelő időpontban sugárzott, és amelyet így kiskorúak is láthattak. Az NMHH közlése szerint 2011 januárjában a négy és tizenhét éves kor közti tévéző gyerekek harmada követte rendszeresen a realityt.

A médiahatóság magyarázata szerint a csatorna a feladatok kiadásánál és a szerkesztett anyag összeállításánál is gyakran törekedett arra, hogy "síró, szenvedő" villalakók kerüljenek a képernyőre, ráadásul a VV4 sokszor mutatott túlzott alkoholfogyasztást, illetve dohányos jeleneteket - ezek az NMHH szerint rossz mintát jelentenek, így 16-os karikával kellett volna képernyőre tenni. Az NMHH szerint a trágár beszéd, a káromkodások kisípolása sem volt mindig adekvát.

Az RTL Klub 2011 januárjában 22 alkalommal mulasztotta el kitenni a képernyőre, hogy a műsorszámban termékmegjelenítés található. A termékmegjelenítés január 1-je óta - bizonyos keretek közt - már engedélyezett egyes televízióműsorokban, de minden adás elején, és reklámblokk utáni visszatéréskor is ki kell írni a megfelelő szöveget. A 22 hibáért azonban az NMHH nem büntetett, mert szankcionáláskor az "arányosság és fokozatosság" elvét szeretné betartani - de a mulasztásról értesítette a csatornát.

A Médiatanács 2011. május 11-én 144 millió forintra már megbüntette az RTL Klubot, a 2010. novemberi és decemberi adásokért, így az összeg jelenleg 232 milliónál jár - és még hátra vannak a február és május közti adások.