Tízmilliós adócsalás miatt indult eljárás Győzike ellen

Vágólapra másolva!
Bár a hatóság nem nevezte meg, kikről van szó, de az információk alapján szinte biztos, hogy Gáspár Győző és felesége az a két személy, akik ellen adócsalás miatt nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A gyanú szerint színlelt szerződésekkel kerülték el több mint 10-10 millió forint adó befizetését, a hatóság szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Két televíziós szereplőt vizsgált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), akik a hatóság vádemelési javaslata szerint több mint 10-10 millió forint adócsalást követtek el. A hivatal a Salgótarjáni Városi Ügyészségnek adta át az ügyet. A NAV személyiségi jogokra hivatkozva nem árulta el az [origo] érdeklődésére, hogy kikről van szó, csupán annyit tudni, hogy a gyanúsítottak egy házaspár, akik műsora egy kereskedelmi televíziós csatornán hosszú ideig látható volt.

A közleményben szereplő információk alapján feltételezhető, hogy Gáspár Győzőről és feleségéről, Gáspár Beáról van szó, ugyanis nem volt más házaspár hosszú ideig tévéműsoron, akik esetében a salgótarjáni ügyészség lehet az illetékes. Az [origo] megkeresésére Gáspár Győző nem erősítette meg a feltételezést, csupán annyit mondott, hogy "Istenem, istenem... Erre nem tudok mit mondani. Felhívom az ügyvédemet". Kérdésünkre az RTL Klub részéről nem kívántak foglalkozni az üggyel.

Az [origo] megkereste Gáspár Győző ügyvédjét, dr. Monori Leventét, aki szerint ezeket a vádakat bizonytani kell majd, addig pedig elsietettnek, kissé etikátlannak tartja, hogy ilyen közleményt adott ki a hatóság. "A közleményben megjelent, szerződésekre vonatkozó szöveg nem fedi a valóságot, meg is fogjuk tenni a szükséges jogi lépéseket" - tette hozzá.

A pénzügyi nyomozók a NAV jogelődje, az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának jelzése alapján vizsgálódtak, s megállapították, hogy az egyik televíziós szereplő 2005-ben és 2006-ban összesen 11,5, házastársa 10,7 millió forinttal károsította meg az államot adócsalással.

Vádemelési javaslattal küldték át az iratokat

A NAV közleménye szerint az volt gyanús, hogy a két szereplő nem szerepeltette adóbevallásában a médiatevékenységet, és annak személyes jövedelmét, pedig a televíziós műsoruk ismert volt. A honoráriumot nem saját nevükben, hanem egy baráti vállalkozás közvetítésével vették fel a tv-csatornával kötött színlelt szerződés alapján. A nyomozók vádemelési javaslattal küldték át az iratokat a Salgótarjáni Városi Ügyészségnek. A NAV közleménye szerint a jelentős értékű adócsalás egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel járhat.

A Győzike című reality 2005 tavaszán indult, első adását AGB Hungary adatai szerint több mint kétmillió néző követte, amivel 42,6 százalékos közönségarányt ért el a sorozat a teljes lakosság körében - ez kimagasló nézettséget jelent. A műsor utána évekig futott az RTL Klubon, ismétlésben a Cool tévé is vetítette.