Gyónó sorozatgyilkos, bosszúszomjas ápoló - az újabb websorozatok

Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbbek a websorozatok, a gazdag kínálatban sokan találhatnak kedvencet. A Doktor House-hoz kapcsolódó szériában egy Jeffrey nevű ápoló akar borsot törni a doktor orra alá, Kiefer Sutherland gyónó bérgyilkost alakít, Zach Galifianakis pedig ötperces talkshow-kban hozza kínos helyzetbe a hollywoodi sztárokat. Nézze meg az újabb darabokat!
Vágólapra másolva!

A websorozatok egyrészt sikeres tévés szériák spinoffjai, azaz testvérsorozatai, másrészt önálló alkotások lehetnek. A webes szériáknak több előnye is van: nem annyira drága a gyártásuk, másrészt a spinoffok fenntartják a tévés nagy testvér iránti érdeklődést, továbbá felhívhatják a figyelmet egy-egy tehetséges alkotóra vagy jó sztorira. Utóbbira jó példa, hogy a 2007-ben indult, itthon is vetített Génrejtek, amely a kedvező webes fogadtatás után a tévében kötött ki.

2010-ben, 2011-ben itthon is kezd megélénkülni a műfaj, hiszen a MAB és az Ajtóstul után már romantikus-szerelmes websorozat is született: a Csalfa Karma. Külföldön mindenesetre soha nem látott dömpingje van a webes szériáknak, így ezekből nyújtunk egy válogatást.

----------------------

Riese

Igazi poszt-apokaliptikus sci-fi, amelynek címszereplője, Riese, egy bukott uralkodó család lánya. Ő és hű farkasa, Fenrir az uralkodóházát megdöntő Szekta elől menekül a néhai Kanada vadonjában. A történet helyszíne egy Eleysia nevű birodalom, itt bonyolódik az udvari intrikákkal és horrorral kevert cselekmény. Az egyelőre tízrészes sorozat főhősnőjét Christine Chatelaine alakítja, akinek nincs komolyabb filmes múltja, viszont sok ismerős színészt felfedezhetünk mellette a Génrejtek című szériából. A Riese egyik érdekessége a benne szereplő farkas, hiszen ez az első komolyabb websorozat, amelyben főszerepet kap egy állat is. A 2010-ben futott első széria sikerén felbuzdulva, hamarosan érkezik második évad is.

----------------------

The Confession

Akinek hiányzik a 24, és Kiefer Sutherland, annak mindenképpen néznie kell a jelenleg a weben futó The Confession-t. A szériában Sutherland egy bérgyilkost játszik, aki egy templomba betérve teológiai eszmecserét folytat egy pappal (John Hurt) arról, hogy áldozatai megérdemelték-e a halált. A márciusban indult, tízrészes sorozatot mindössze kilenc nap alatt forgatták New Yorkban. A bűn-bűnhődés kérdését feszegető, magvas eszmecseréket akciódús flashbackek tarkítják, és a sorozat végére egy meglepő csavart is tartogatnak a készítők.

----------------------

Jeffrey ápoló

A hetente új résszel jelentkező Jeffrey ápoló című spinoff az új House-os iPhone-alkalmazás fő része, de a weben is megtekinthető. A jelenleg futó humoros minisorozattal a Fox tévécsatorna a háromhónapos szünetet akarja áthidalni a sorozat szeptemberi visszatéréséig. A goromba dokit a sorozat hatodik évadjából megismert Jeffrey ápoló szeretné megleckéztetni azzal, hogy bebizonyítja, House gyógyszert lop a kórházból saját használatra. Nem lesz könnyű dolga, mivel tervét - segítség híján - egyedül kell végrehajtania. Az ápoló videóblog formájában avat minket tervébe, amely reményei szerint egy kínos leleplezéssel fog zárulni. Jeffery próbálkozásait az AXN webes lejátszóján érhetik el a magyar nézők.

----------------------

Dexter: Early Cuts

Dexter a miami rendőrség vérszakértője, ugyanakkor sorozatgyilkos is, aki az igazságszolgáltatás markából kicsúszó bűnőzöket gyilkolja. A hatodik évadánál járó sorozat sikerén felbuzdulva az alkotók úgy döntöttek, hogy egy weben futó spinoffal örvendezetik meg a véres kalandokra szomjas nézőket az évadok közötti szünetben. 2009-ben Dexter: Early Cuts, 2010-ben pedig Dark Echo címmel indították el az előzményeket bemutató, sötét hangulatú animációs szériákat, a gyártó Showtime tévétáraság honlapján.

----------------------

Mortal Kombat Legacy

Kevin Tancharoen annak reményében, hogy pénzt tud szerezni a harmadik Mortal Kombat filmre Mortal Kombat Rebirth címmel rövidfilmet készített. Próbálkozása felemás sikerrel járt, hiszen újabb mozifilm nem, websorozat azonban készült kisfilmje nyomán. A kilenc részből álló, áprilisban startolt sorozat a játék és mozifilm fő karaktereit fogja bemutatni. A szereplők között találjuk a Star Trek: Voyager-ből Yeri Ryant, vagy a több akciófilmből (Vitathatatlan 2, Spawn - Az ivadék) ismert Michael Jai White-ot.

----------------------

Between Two Ferns

Az egyik legkülönlegesebb websorozat, a Between Two Ferns, ugyanis műfaját tekintve talkshow-ról van szó. A házigazda a komikus és színész Zach Galifianakis (Másnaposok), akinek köszönhetően üdítően vicces beszélgetéseket láthatunk. Galifianakisnak köszönhetően szokatlan beszélgetéseket láthatunk, kínos, személyeskedő kérdésekkel, és frappáns, abszurdba hajló poénokkal. A rövid show-ban olyan hírességek tették már tiszteletüket, mint Bruce Willis, Ben Stiller vagy Natalie Portman - utóbbinak Galifianakis még a telefonszámát is megpróbálta elkérni. A rendhagyó riportsorozat a funnyordie.com-on fut.

Kozsák Rudolf