Megúszták a hupikék törpikék a hatos karikát

Vágólapra másolva!
Június végétől ott lesz a hatos karika számos olyan rajzfilm alján, amelyen eddig nem: civil szervezetekkel, egyesületekkel együtt dolgozza ki a napokban a Médiatanács azt a korhatáros ajánlást, amelyet a televízióknak praktikus lesz betartaniuk, amennyiben hat év alatti gyerekeknek nem való tartalmat adnak a kiskorúaknak szánt műsorsávban.
Vágólapra másolva!

Júniusban dolgozza ki, és a hónap végére fogadja el a hatéves kor alatti gyerekeknek nem való tartalom jelzésére vonatkozó ajánlást a Médiatanács, amelynek munkáját egyesületek, civil szervezetek is segítik. A médiahatóság szerint "a szülők tájékozatlanok egy olyan területen, ahol kezükben van a kontroll", de a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nem kívánja megmondani minden esetben, mi a rossz vagy a jó, csak a szempontokat jelzi: mint az NMHH sajtótájékoztatóján elhangzott, minden a kontextustól, az ábrázolásmódtól függ, mert "nem azonos egy merénylet egy Shakespeare-drámában és egy véres krimi egy kéjgyilkossal".

Az [origo] kérdésére Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a hatos karika indokolatlan elhagyása esetén büntethetőek a csatornák, de "nem a büntetés a cél". Az ajánlás elkészítése során tanulmányozták a nemzetközi - így holland, szlovák, lengyel - példákat, a korhatáros kategóriák mellé pedig nem írták be az összes sorozatot, ellenben lesz mellékelve példatár. "Cél az ajánlásrendszer átláthatósága" - mondta Kollarik.

A médiahatóság közlése szerint számos bejelentés érkezett a rajzfilmekben megjelenő agresszió miatt, öt jelenetet le is vetítettek a sajtónak, példaképpen. Az RTL Klubon, az M2-n és a Tv2-n vetített alkotások közül a 12-es karika is kevés volt az Inuyasha című japán animéhez, ahol leláncolt kislány hevert a gyerekét épp megölő anya mellett, majd arc nélküli, ám fedetlen keblű női szellem próbálkozott egy rettegő lélek elszívásával.



Nem ment át a médiahatóságnál a Gino, a virtuális kiskakas, amelyben egy zöld rém azt énekelte, hogy "fejeket szétzúzok, szemeket kinyomok", és ugyancsak megbukott az Amerika kapitánya című animációs film is, ahol egy amorf kislány egy kis szörnyeteg zombisereget utasított arra, hogy öljék meg a főhőst. Noha a levetített Hupikék törpikék-jelenetben is volt olyan, ami bölcsődés korú gyerekben félelmet kelthet (törpleves készült, egy szereplő épp hogy ki tudott menekülni a forró léből), de ez átment a vizsgán, mehet hatos karika nélkül is, akárcsak az Éliás, a mentőhajó, amelybe szintén bekerült egy rövid horrorjelenet.

Nem könnyű pénzhez jutni

M. Tóth Géza (Balázs Béla-díjas) animációs rendező, producer szomorúnak nevezte, hogy a rendszerváltás óta csak vegetál a hazai animációs ipar, hogy alig készülnek magyar szériák. Ennek okát abban látja, hogy nincs kikötve a tévéknek, hogy hazai sorozatokat vásároljanak, így inkább leadják és ismétlik azokat a külföldi, sokszor képileg is igénytelen animációs filmeket, amelyekhez nagyobb volumenű szerződéseik alapján - csomagban - ingyen jutnak hozzá. Ő maga több tucat pályázattal próbálkozott, hogy állami pénzhez jusson, új sorozat gyártására, de kudarcot vallott. Mint mondta, az egyik csatorna felajánlotta, hogy megveszi tőle a már elkészült animációs szériát, de a vételár a gyártási költség négy ezredét fedezte volna.