Takács Rita: Ez szerelem, másképp nem lehet csinálni

Vágólapra másolva!
A Sport TV képernyőse szerint ritka a primitív, szurkolói bekiabálás, és inkább pozitív kritikátat kapott eddig munkája során. Úgy véli, hogy egy jó ütemben, élő adás előtt elejtett káromkodás is sokat segít abban, hogy ne legyen lámpalázas a stúdióba lépő focista. A Spektum Home-os, a TV Paprikás, a Sport TV-s műsorokról, az első interjúról és az első élő adásáról is kérdeztük a Harmadik félidő műsorvezetőjét.
Vágólapra másolva!

Bár nem bíró, hanem sporttévés műsorvezető vagy - de milyen emberi tulajdonságra vagy jelenségre adnál sárga lapot?

- Az irigységre.

És pirosat?

- Kétszínűségre, arra, ha valaki nem őszinte.

Be tudnál lőni egy 11-est egy megyei másodosztályú kapusnak?

- Nem hiszem... Bár, véletlenül akár jól is eltalálhatja az ember a labdát. Kislánykoromban a bátyámmal focizgattunk a kertben, de ezzel vége is lett az aktív labdarúgó-pályafutásomnak.

Ez a pályafutás a Sport TV-nél folytatódott. De hogyan?

- Öt éve kezdtem, de ebből két és fél év gyakornoki munka volt. Az érettségi után elvégeztem egy egyéves sportmenedzseri iskolát, utána jött a főiskola, a Kodolányi, angol-kommunikáció szak, oda meg kellett gyakorlat. Még az előző suliból volt egy ismerős, aki a Sport Tv-hez került, szóltam neki, és segített, hogy a csatornánál lehessek gyakornok. A 2006-os focivébé alatt kerültem oda, a wimbledoni teniszverseny volt az első, amikor segíthettem a Sport TV-nek, majd ott ragadtam. A főiskolát elvégezve már pénzt is kellett keresni, bementem a főszerkesztőhöz, Máté Pálhoz, és megkérdeztem, nem lenne-e valamilyen munka számomra. "De lenne" - mondta, amin én lepődtem meg a legjobban. Akkor indult a cseh sporttévé második csatornája, ott lettem szerkesztő.

Itthonról?

- Igen. Innen szerkesztünk, Budapestről megy az adás lebonyolítása. Prágában vannak a kommentátorok, ők adják a hangot. A legtöbb cseh kolléga jól beszél angolul, így megértjük egymást.

Hogyan kerültél fociműsorokba?

- Amikor a Sport TV jobban ráhajtott a magyar focira, akkor kérte a főszerkesztő, hogy próbáljak beépülni, kimenni edzésekre, meccsekre, mert érdekes lehet, hogyan látja egy nő a futballt. Elkezdtem forgatni, aztán tavaly augusztusban kaptam először lehetőséget élőben a képernyőn a Videoton-Vasas meccsen. Akkor még az olasz edző volt a Vasasnál, úgyhogy egyből egy tolmáccsal kellett debütálnom. A másik oldalon pedig dr. Mezey György volt, nagyon izgultam, de nagyjából rendben ment a dolog. Aztán szép lassan más sportágakra is kiküldtek, volt munkám cselgáncsversenyen, kosármeccsen, vízilabda-mérkőzésen. Aztán jött a Harmadik Félidő, ami azért elég nagy lépés volt, hiszen egy többórás, élő műsorról van szó. Remélem, nem vallottam szégyent.

Fotó: Mudra László [origo]

Overdose német vagy angliai versenyére, spanyol bajnokira nem vitt ki a csatorna?

- Országon belül rengeteget utazunk, de külföldre nem nagyon. Persze Csehországban jártam a munka miatt.

Mennyire intenzív ez?

- Folyamatosan bújjuk a híreket, ha valamilyen érdekes hírt olvasok, már hívom is a játékosokat, edzőket, igaz-e. Sokat vagyunk úton, és a cseh sportadó szerkesztésében is ugyanúgy részt veszek. Heti öt-hat napot dolgozom, előfordul, hogy éjszaka is van valamilyen közvetítés, például egy NHL-meccs. De ez igazából szerelem, másképp nem is lehet csinálni.

Mudra László [origo]

Ki volt a legrokonszenvesebb játékos?

- Van egy Sztárlesen című rovatunk, amikor kimegyünk egy-egy focistához, beszélgetünk a barátnőikkel, szüleikkel, megnézzük, hol laknak, ők nyilván közelebb állnak hozzám. Minden csapatból van olyan, akit kedvelek.

Vannak egyszerűbb focisták, akiknek gondot okoz a megszólalás, a nyilatkozat. Velük mi a trükköd?

- Oldani kell a feszültséget, hogy a játékos ellazuljon, és ne rettenjen meg, ha egy olyan stúdióba lép, ami tele van kamerával, lámpákkal, mint a Harmadik Félidő Aréna. Eleinte szerintem én izgultam jobban, mint a játékosok, de mára azért ez változott. Próbálok közvetlen lenni, dumálok velük, mielőtt forogni kezd a kamera. Egy kolléga szerint egy jó ütemben, élő adás előtt elejtett káromkodás is sokat segít abban, hogy ne legyen lámpalázas a játékos.

Különös sporteseményen jártál? Mézbirkózáson, például?

- Nem, ilyen versenyen nem voltam. Nekem a dzsúdó is elég különös volt, lejártunk előtte edzésekre, hogy felkészüljünk a szakszavakból.

Betta szerint hasznos tanácsokkal láttad el. Mit mondtál neki?

- Szerintem ő otthonosabban mozog a kamera előtt a modellkedés miatt, mint én, de örülök, ha így volt. Mi így négyen vagyunk egy csapat, nem pedig két különálló páros. Nem is ugrik be konkrétan, mit tanácsoltam, igazából szerintem kölcsönösen segítjük egymást.

Mudra László [origo]

Milyen negatív élményed volt a pálya szélén? Nem minden magyar focidrukker visszafogott úr.

- Nem volt sok ilyen. Egy Kaposvár-Fradi lehetett, amikor kikapott az FTC, és miközben mentek ki a szurkolók, beordított valaki valamit, de főleg pozitívak a visszajelzések. A Harmadik Félidő-t örömmel fogadták a fociszeretők, maximum építő kritikákat kapunk. Azt folyamatosan a közönség igényeinek megfelelően próbáljuk alakítgatni, nagy élmény benne dolgozni. Az a műsor akkor igazán jó, ha a vendég is érdekes és kommunikatív.

Ki volt az első vendég?

- A mi első adásunkba Szalai Ádám érkezett sztárvendégként, ez nekem azért is emlékezetes, mert mégis csak az első volt, ráadásul megpróbáltuk megtanítani gitározni, ami nagyon jól sült el.

Más tévéken is vannak nők a sportműsorokban: ott a Telesport, ott van Csisztu Zsuzsa a Digi tévén. Vele van valamilyen kapcsolat?

- Sajnos nincs, pedig biztosan hasznos lenne, ha elmondaná, ő hogyan látja, mit kéne másképp csinálnom, vagy egyáltalán, hogyan látja a mi szerepünket a sportműsorokban. Nálunk is ott van Fazekas Erzsi, ő nagyon sokat segített, jó lenne egyszer olyan szépen beszélni, ahogy ő tud. A telesportos lányokkal viszont valahogy a forgatásokon is elkerüljük egymást. Így kapcsolat sincs, amit sajnálok.

Milyen sportokat próbáltál ki?

- Nagyon szeretek úszni, a suliban kosárlabdáztam és egy időben ritmikus sportgimnasztikáztam. Most leginkább aerobik órákra járok. Igazából élsportoló sosem szerettem volna lenni.

Mudra László [origo]

Kedvenc csapat és játékos?

- Közhelyszerű most, hogy a Barcelona, de nem lehet nem szeretni, ahogy Messi is nagy kedvenc. Régen Djorkaeff volt a favorit. Az 1996-os Eb-n beleszerettem a franciákba, Djorkaeff volt a nagy szerelmem, olyannyira, hogy amikor elment az Interbe, akkor én Olaszországban megvettem a nevével ellátott Inter-mezt. A 98-as vébén a francia-olasz meccsen ebben a mezben drukkoltam a franciáknak.

Milyen volt a TV Paprikán meg a Dekón (azóta már Spektrum Home-on) szerepelni?

- Nekem nehéz, mert jobban szeretek a kamera túlsó oldalán állni, amikor én kérdezek. A TV Paprikán természetesen egy főzőműsorban szerepeltünk. Én tócsit és egy levelestésztába tekert zöldséges, csirkés ételt készítettem, de besegítettem Betta receptjeinél is. Jó móka volt, de nem volt könnyű feloldódni. A Dekón pedig megtanítottak, hogyan kell az orchideát ápolni, öntözni. Kaptam is egyet, és innen üzenem, hogy életben van még, igyekszem betartani azt, amit mondtak. Aztán a SportVerda című műsorba is hívtak, ott autót teszteltem, klassz volt, főleg, hogy más kocsit a sajátomom kívül még nem vezettem korábban.

Hol leszel tíz év múlva?

- Nagyon remélem, hogy itt, és ezt abszolút őszintén mondom. Mindent itt tanultam meg, igazi saját nevelés vagyok, máshol nem is dolgoztam soha. Nagy álmom, hogy eljussak egy világversenyre... egy olimpia azért különleges lehet közelről. Futball Eb lesz jövőre a közelben, oda hátha kijutok.