"Bűnös, de nem bűnöző" - petíciót író színészkollégák Stohl András ügyéről

Vágólapra másolva!
Petíciót írtak alá színészek, hogy a június 21-i, másodfokú tárgyaláson Stohl András számára kedvező ítélet szülessen. A nevüket adó kollégák szerint a színész segítőkész, dolgos ember, aki mélyen megbánta tettét, és ha letöltendőt kap, akkor "a hazai színjátszás generációjának egy pótolhatatlan művészét veszti el." Az [origo]-nak Bodrogi Gyula, Nagy Ervin és Hábermann Jenő mondta el, mit gondol az ügyről.
Vágólapra másolva!

Petíciót írt és azt a bírósághoz is eljuttatta több hazai színész és rendező abban bízván, hogy véleményüket a bíróság is figyelembe veszi majd Stohl András ügyének június 21-i, másodfokú tárgyalásán. Haumann Péter, Kulka János, Egri Márta, Kukorelly Endre, Závada Pál, Alföldi Róbert, Nagy Ervin, Bodrogi Gyula, Hollósi Frigyes, Szarvas József, Molnár Piroska, Makk Károly és Gothár Péter is aláírta a petíciót, amelyben felhívják a bíróság figyelmét arra, hogy Stohl "dolgos, intelligens, érzékeny művészember", aki felfogta tette súlyát, és mélységesen megbánta, amit tett.

Maximalista, a közösséget mindig segítő embernek írják le, aki az elmúlt évadban tizenegy darabban játszott, és ha letöltendő büntetést kapna, úgy a hazai színjátszás egy "pótolhatatlan művészt" vesztene el. A társak attól tartanak, hogy letöltendő esetén Stohl összeomlana, és a lelki sérülés önpusztító életmódhoz vezetne, ami egzisztenciálisan fenyegetné családját is.

Az aláírók között van Bodrogi Gyula is, aki az [origo]-nak elmondta, hogy nem tudja, ki volt a szellemi szerzője az írásnak, de az, hogy petíciót fogalmazzanak meg, már korábban is beszédtéma volt a társulatban. "Akit felkértek, az aláírta, én olyanról nem tudok, aki nemet mondott volna. A teljes felmentést nem tartom elképzelhetőnek: a bűnösre a penitenciát mindenképp ki kell róni. András bűnös, de nem bűnöző, és ez a nagy különbség, mert a bűnös megbánja tettét, a bűnözőt pedig ki kell vonni a társadalomból. Mi legalább nyolc-tíz darabban szerepeltünk együtt, jó ember, és bízom benne, hogy csak felfüggesztettet kap" - mondta.

Nagy Ervin kérdésünkre elmondta, hogy szeretné, ha mérsékelnék Stohl büntetését. "Nem gondolom, hogy büntetés nélkül kell ezt megúsznia, az neki sem volna jó, de figyelembe kell venni azt is, hogy családfenntartó apa. Nem halt meg ember a karambolban, így erősnek tartom az első fokon született, letöltendő börtönbüntetést: nem jó, ha vele akarnak példát statuálni" - mondta. Nagy Ervin - akinek a neve 2010-ben pletykaszinten felbukkant, mint Stohl András utódjáé a Tűzvonalban című krimisorozatban - úgy véli, hogy a szakma összefogása szimpatikus lehet, és talán jó pont lesz a döntés meghozatalakor.

Hábermann Jenő volt a producere a Tűzvonalban-nak, amelynek Stohl alakította a főszerepét, és amelyet kifejezetten rá írtak. A harmadik évad közepén, az ittas karambol után azonban ki kellett venni a történetből, ez pedig a széria halálához vezetett. Hábermannt ugyan nem keresték meg a petícióval, csak tőlünk hallott róla. "Személy szerint nagyon sajnálom, hogy az első fokon így alakult. Bízom benne, hogy számára jó megoldás születik most. Nagyon komoly, magas szintű színészi képességekkel megáldott ember" - mesélte az [origo]-nak. A producer bízik abban, hogy kedvelt színésze felfüggesztettet kap, és szívesen forgatna vele a közeljövőben is. "Konkrét tervem azonban még nincs, tekintettel a mai filmes helyzetre. Stohl a mi sorozatunkban rendőrtisztet játszott, a baleset után nem lehetett másképp dönteni, ki kellett írnunk a karakterét" - emlékezett.

A Budakörnyéki Bíróságon március 31-én született elsőfokú ítélet szerint Stohl bűnös súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, ezért nem jogerősen 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ügyész akkor tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, ám a színész, illetve védője enyhítésért fellebbezett. Stohl András rendőrségi ügyéről írt cikkeinket itt találja.