A Baltazár Színházzal forgatott az HBO

Vágólapra másolva!
A Varázslatos gladiátorok, a magyar HBO saját gyártású dokumentumfilmjének premierje június 30-án lesz a csatornán: a film a Baltazár Színház mindennapi életét és egy darabra való felkészülését mutatja be, az egyetlen hivatalos színtársulatét, ahol a tagok értelmi sérült színészekből állnak.
Vágólapra másolva!

Az HBO hazai gyártású dokumentumfilmjeinek sorában hatodik alkotásként készült el a Varázslatos gladiátorok, amely a Baltazár Színház értelmileg akadályozott emberekből álló társulatának életét, problémáit, nehézségeit tárja a nézők elé. A film célja, hogy bemutassa és támogassa a Baltazár Színház kivételes törekvését, hogy a társadalmi feszültségek bemutatásával megváltoztassa a fogyatékkal élők társadalmi megítélését.

A Varázslatos gladiátorok című film gerincét a Baltazár Színház professzionális munkájának bemutatása adja: egy konkrét darabra való felkészülést követ végig, a próbákon, művészeti képzésen keresztül. A társulat sérült tagjai napi nyolc óra kemény munkával biztosítják, hogy meg tudjanak élni a tehetségükből, munkájukért ugyanis fizetést kapnak.

A rendező, Kabarcz Zsófi az [origo]-nak elmondta, hogy az HBO saját gyártású filmjei komoly előszűrésen esnek át: nem az ismeretség számít, hanem a téma, a szinopszis, amivel a gyártó cég, vagy a rendező pályázik. "Bennünket nagyon meglepett, hogy a Baltazár Színházról szóló filmre esett a választás, ugyanis korábban több helyről visszautasították a filmtervünket. A pályázatunkhoz szinopszist, treatmentet és rendezői koncepciót küldtünk, melyeket fotókkal, vizuális elképzelésekkel támasztottunk alá. A költségvetési tervezet elfogadása után kértük fel a stáb tagjait, és utána kezdődhetett a munka. Szerencsénkre az HBO teljes finanszírozással beállt a film mögé, melynek értelmében a jogok is a csatornához szállnak, így csak az HBO-n látható majd a Varázslatos gladiátorok, de nem csak Magyarországon" - mesélt a háttérről.

2010 tavaszán kezdődött a közös munka Kabarcz Zsófi rendező, és Boros Panna társalkotó, kreatív producer két hónapig kamera nélkül járt a Baltazár Színház próbáira hogy megismerkedjenek a színészekkel. "Utána kezdtük el a forgatást: az Aranylépés című darabra való felkészülést, a próbákat filmeztük. A színészek művészeti képzésben is részesülnek, a mindennapok része a beszédóra, énekóra, mozgásfejlesztés. A társulati tagok közül néhány színész életébe mélyebben is belelátunk a filmen keresztül. Az Aranylépés című darab egyetemes emberi értékek mentén építkezik, mint a szabadság, a hit, a szeretet, a biztonság, az összetartozás, stb. A filmnek is van ilyen tagolása: ahogy Elek Dóra a színház alapítója és rendezője is a darabhoz, mi a filmhez írattunk a színészekkel gondolatokat, verseket, novellákat ezekről a fogalmakról" - mesélte a rendező.

A 42. Magyar Filmszemlén Kabarcz Zsófi és Boros Panna Varázslatos gladiátorok a Schiffer Pál rendezői díjat megosztva nyerte el.