Bill Paxton a Hármastársakból: Úgy éltünk, mintha egy család lennénk

Bill Paxton
Vágólapra másolva!
Az HBO július 5-től adja saját gyártású sorozata, a Hármastársak ötödik, egyben utolsó évadját, melyben a középpontban álló mormon férfi már nyíltan vállalja többnejűségét. A Bill Henricksont alakító Bill Paxton a valóságban nem szívesen tartana több feleséget, szeretné viszont, ha karakterével több közös lenne bennük; a sorozat végeztével több mindent ki szeretne próbálni, jelenleg egy dokumentumfilmen és egy képregényen is dolgozik. Egy Beverly Hills-i hotelben, az HBO által szervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Bill Paxton 2006-ban első komolyabb tévés munkáját vállalta a Hármastársak-kal, korábban csak egy-egy epizód erejéig láthattuk például a Miami Vice-ban, a Mesék a kriptából című antológiában vagy a Frasier - A dumagép-ben. Filmes karrierje azonban már a nyolcvanas években beindult, olyan kultfilmekben is feltűnt, mint a Terminátor vagy A bolygó neve: Halál. A hollywoodi szuperprodukciók később is megtalálták, szerepet kapott többek között a Twister-ben, az Apollo 13-ban és a Titanic-ban. A Hármastársak-ban egy mormon férfit játszik, aki három feleséggel és kilenc gyerekkel él együtt, miközben Utah állam szenátusába is bekerül - alakításáért három Golden Globe-ra jelölték.

------------------------------------

A való életben is bevállalná a többnejűséget?

- Ó, istenem, dehogy. Először biztosan érdekes lenne, de egy idő után szörnyen érezném magam: a több feleség valószínűleg több veszekedéssel is járna, és fizikailag is fárasztó lenne. A vicc az, hogy a forgatáson ezzel a három csodálatos színésznővel (Jeanne Tripplehorn, Chloë Sevigny és Ginnifer Goodwin - a szerk.) is úgy éltünk, mintha egy család lennénk - és ezt szerintem mind a négyen így éreztük, miután egyikünk sem dolgozott még ilyen hosszú ideig ugyanazon a projekten. Azért ijesztő belegondolni, hogy ebben az időszakban tényleg több időt töltöttem velük, mint a saját családommal.

Most, hogy leforgatták az utolsó évadot is, jutott egy kis levegőhöz?

- Keserédes ez a dolog, most még egy kicsit hiányérzetem van, felejthetetlen időt töltöttem ezzel a csapattal, amire később is szívesen fogok emlékezni. Képletesen értve ez volt a leghosszabb verseny, amelyet valaha lefutottam, és hálás vagyok, hogy sikerült beérnem a célba - mert hát célba értünk mindannyian, hisz az alkotók maguk döntöttek úgy, hogy lezárják a történetet. Szerintem sikerült is nekik, és az öt évad, az ötös szám nekem valahogy az egyensúlyra utal, akár az öt ujj és az öt lábujj.

Mit tud mondani az ötödik évadról?

- Nem akarom megbántani önöket, de semmit. Na jó, azt tudjuk, hogy a negyedik évad végén Bill bevallotta a nyilvánosság előtt is, hogy három felesége van, emellett szinte vallásos révületben vágott neki a szenátori munkának. Úgy érzi, küldetése van, a többnejűséget, az ezzel járó életmódot kell most már kifelé is képviselnie - ugyanakkor roppant nehezen viseli, hogy sokan épp emiatt fordulnak ellene. Igazi harc vár rá, ráadásul a családján belül is komoly problémák adódnak.

Forrás: HBO

A negyedik évad nem tetszett annyira a kritikusoknak, mint a korábbiak. Ön mit gondol erről?

- A negyedik évad? Szerintem az a legjobb az egész sorozatban, úgyhogy nem tudom, mi a fenéről beszélnek a kritikusok. Szerintem maximum azért illetheti kritika az alkotókat, mert a negyedik évadban már túl sok mindent pakolnak egy-egy epizódba: a mellékszereplők jóval fontosabbá válnak, a nézőknek pedig jobban kell figyelniük, mint az elején, hogy az összes történetszálat követni tudják. De szerintem ez egyáltalán nem rossz húzás, sőt. Mindenesetre az ötödik szezon valamennyire visszatér a gyökerekhez, hiszen itt újra a család kerül fókuszba, az, hogy ez a négy ember miként éli meg ugyanazt a házasságot.

Van hasonlóság van ön és a karaktere között?

- Bárcsak több hasonlóság lenne köztünk: Bill egy kiemelkedő férfi, mindent megtesz azért, hogy jó férj és jó apa legyen, közben a saját világnézetéhez és hitéhez is maximálisan hű marad. Én is ezt próbálom véghezvinni az életben, de nem tudom ilyen maradéktalanul megvalósítani. Persze ez nagyrészt azért is van, mert ő egy megírt karakter, én pedig hús-vér ember vagyok - nem hasonlíthatjuk a valódi vadnyugati seriffeket sem Gary Cooperhez. Bár az is igaz, hogy régebben határozottabbak voltak az elvek, az apám - aki egyébként egy családi üzletet vezetett - sokkal jobban hasonlít Billre, mint én.

Forrás: HBO

A Hármastársak viszont pont nem egy hagyományos elvek mentén működő családot mutat be.

- Ez azért nem ilyen egyszerű, hisz a mormonoknál pont ez volt a tradicionális családmodell, igaz, hogy hivatalosan már régóta nem létezik. Más társadalmi rendszerekben viszont ennek éppen a fordítottját lehet megfigyelni, a modern család úgy távolodik a hagyományos családtól, hogy már nem lehet azt mondani: egy család egy apából és anyából és a gyerekeikből áll - ennél sokkal bonyolultabb is lehet a helyzet, gondoljunk csak az azonos nemű házaspárokra. Azt hiszem, az egész a toleranciáról és a fejlődésről szól, és valamiképpen ez a sorozat is az elfogadást sugallja.

Mennyire ismerte egyébként a mormon közösséget, mielőtt megkapta a szerepet?

- Nem túlságosan. Csak azokat a dolgokat tudtam a mormonokról, amelyeket szerintem mindenki tud, de amint megkaptam a szerepet, elolvastam róluk pár könyvet, megnéztem pár filmet, sőt beszélgettem is mormonokkal - szóval mondhatom, hogy végeztem egy kis kutatást. Más kérdés, hogy erre igazából nem volt nagy szükség, hisz a sorozat nem annyira a mormonokról szól, hanem az emberi viszonyokról általánosságban. A poligámia intézménye inkább csak egy háttér, amely előtt a társadalomban amúgy is szokásos dolgok történnek.

Forrás: HBO

A sorozat közben nem nagyon dolgozott máson. Most, hogy véget ért, mik a következő tervei?

- Egyelőre nem tudom, mi lesz a következő munkám. Tom Hanksszel szeretnénk forgatni egy dokumentumfilmet Kennedy meggyilkolásáról: ezt a merénylet ötvenedik évfordulóján, 2013-ban tervezzük megjelentetni; egyelőre csak a forgatókönyv van meg nagyjából, próbálunk pénzt szerezni a projektre. Közben a History csatorna megcsinálta a The Kennedys című minisorozatot, de az szerintem több ponton eléggé elrugaszkodott a valóságtól - mi a valós sztorit szeretnénk elmesélni, nem is annyira Kennedy személyiségére, hanem a dallasi eseményekre koncentrálva. Közben egy képregényen is dolgozom a Fekete hattyú egyik írójával, John McLaughlinnal, ami szintén érdekes projektnek ígérkezik. Hat éve először fordul elő, hogy nincs szerződésem senkivel, szeretnék egy csomó dolgot kipróbálni.

------------------------------------

Los Angelesben interjút készítettünk a Hármastársak női főszereplőivel, Jeanne Tripplehornnal, Chloë Sevignyvel és Ginnifer Goodwinnal is, ezeket később közöljük.