Felmondtak az MTV-nél Mészáros Antóniának, Winkler Nórának, Galambos Péternek

Vágólapra másolva!
Az MTVA felmondott Mészáros Antóniának, Winkler Nórának és Galambos Péternek is, több olyan szerkesztő mellett, akik a korábbi Kultúrház-at és a későbbi Aranymetszés-t készítették.
Vágólapra másolva!

Az [origo] információi szerint a korábbi Kultúrház jóformán teljes stábja megkapta július 7-én azt a levelet, amelyben értesítik őket, hogy harmincnapos munkaviszonyuk van még a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA), és ez alatt kell dönteniük, hogy milyen formában szeretnének szakítani, vállalják-e a közös megegyezéses formulát. Több volt dolgozót felhívtunk, de névvel nem kívántak nyilatkozni a belső viszonyokról.

Az MTVA egy hónapon belül megszünteti több, korábban kulturális téren dolgozó képernyős munkaviszonyát, így nem lesz adásban többet Winkler Nóra (aki a Kultúrház 2010. szeptemberi megszüntetése óta egy kétheti mozis magazinműsort készített), sem a Déri János-díjas Rózsa Péter, sem Galambos Péter. Utóbbi tavaly szeptembere óta nem is volt képernyőn. Információink szerint a régi Kultúrház-stáb volt főszerkesztője, Márkus Katalin is távozik a közszolgálati tévétől (ő idén januárig dokumentumfilmeket készített a kulturális szerkesztőségnek, majd a kisebbségi műsorok szerkesztőségének dolgozott), ahogy Ruszthi Zsolt, Torma Tamás szerkesztők is. A korábbi Kultúrház-ból két ember sorsáról nem tudni még, az egyik szakszervezeti jelölt, a másik Kínában forgat.

Winkler Nóra és az abszurd

"Múlt szeptemberben jelentették be, hogy megszűnik a Kultúrház. Nem volt igazi indoklás, ami vicces, mert stabilan jó nézettségünk volt plusz jó nézői görbéink, vagyis nem kapcsoltak el rólunk máshova" - mesélte az [origo] kérdésére Winkler Nóra, akivel ma közölték hivatalosan, hogy még egy hónapig tart a munkaviszonya, addig döntheti el, hogy közös megegyezéses, vagy más formát választ. Nem marad munka nélkül: női lapokban publikál, pár hónapja megállapodott egy kiadóval egy könyvről és számos műsorötlete van. "Legutóbb kéthete adtunk be egy szinopszist, nagyon meg is dicsérték. Én szeretem az abszurdot, ebből a szempontból ez élvezetes időszak" - jelezte.

Ugyancsak kapott felmondólevelet Mészáros Antónia, aki korábban a Szólás szabadságá-ban, a Zárórá-ban és Az Esté-ben volt látható. A Minőségi újságírás díjjal rendelkező műsorvezető kérdésünkre megerősítette, hogy járt benn az MTV-nél, és megkapta a felmondást.

Nem kötelesek aláírni

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap ma közleményben megerősítette, hogy a csoportos létszámleépítés kapcsán az MTVA ideiglenes Üzemi Tanácsával konzultációt folytatott, amely megállapodással zárult. "A munkavállalóit érintő csoportos létszámleépítés során mindvégig jogszerűen és a szociális szempontokat messzemenőkig figyelembe véve járt el" - közölte Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Cserháti szerint minden kollégának, akinek szerződésmódosítást kínálnak, világosan elmondják, hogy nem köteles azt aláírni, a módosítás a munkáltató ajánlata, amelynek elfogadásáról ő szabadon dönthet. A munkaszerződés módosítása a két fél egyező akaratával történhet meg. "Aki ennek ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat" - írták a közleményben.

Az MTVA szerint a leépítésben érintettek politikai alapon történő kiválasztására tett utalások súlyos vádak, melyeket az azokat megfogalmazóknak bizonyítaniuk kell majd, akár bíróság előtt is. "Határozottan kijelentjük, hogy döntéseink kizárólag a közszolgálati média megújítását szolgálják. Akik politikai tisztogatásról beszélnek, azok az elavult, alacsony presztízsű, átláthatatlanul gazdálkodó közmédia fenntartásában érdekeltek" - fogalmazott Cserháti Ágnes.