Malek Miklós: Nem akarunk egy másik Vastag Csabát

Vágólapra másolva!
Malek Miklós egy hétre ismét hazatért Los Angelesből elsősorban az X-Faktor második szériájának forgatására, másodsorban mentortársa, Geszti Péter új együttese, a Gringo Sztár siófoki koncertjére. A zeneszerző-producer szerint a második szezonban már sokkal többet fog szóhoz jutni, és már nem fog annyira vérezni a szíve azokért a tehetségekért, akiket haza kell küldenie - azt azonban megígérte, hogy döntései továbbra is ugyanolyan határozottak lesznek, mint tavaly. A pesti családi házban, egykori hangstúdiójában beszélgettünk vele.
Vágólapra másolva!

Milyen újra itthon?

- Nem nagyon fogom tudni élvezni az ittlétet, hiszen most csak kis időre jöttem haza: volt néhány forgatási nap, aztán pedig megyek is vissza Los Angelesbe.

Mennyiben lesz más az X-Faktor második szériája, mint az első?

- Annyiban biztosan más lesz, hogy mi, mentorok már sokkal jobban összeszoktunk, és szerintem ez a műsorban is látszani fog. Nekem például nagy változás lesz, hogy szóhoz fogok jutni, miután annyira megszerettük egymást, hogy a többiek nem akarnak már túlbeszélni. Tavaly ugyanakkor nagyon sok tehetséges embert elküldtünk, akikért vérzett a szívem - a hasonlókért idén már nem fog, mert a múltkori széria nagyon jól megmutatta számomra, hogy kikkel lehet valamit kezdeni, kik állnak már készen arra, hogy a műsor végéig a maximumot nyújtsák.

Van esetleg valamilyen határozott irány is, hogy idén milyen típusú énekeseket kerestek?

- Nincsen ilyen. Talán csak annyi, hogy nem akarunk egy másik Vastag Csabát vagy Nikolast vagy Vecát - nagy baj lenne, ha ezen a szemüvegen keresztül néznénk az új tehetségeket. Az X-Faktor mindig is eredeti előadókat keresett, és a tavalyi X-Faktor énekesei - amellett, hogy nagyon tehetségesek - mind eredetiek is. A 2011-es X-Faktor is tele lesz kivételes előadókkal, érdekes karakterekkel. Idén jóval többen is jelentkeztek, mint tavaly, mert nyilván a műsor meggyőzte őket arról, hogy érdemes itt lenni. Volt egy-két ismerős is, olyanok is, akik annak idején eljutottak egy darabig. Szívesen láttam őket, de az ő esetükben nagyon fontos, hogy újat mutassanak - ha ugyanazzal próbálkoznak, talán még addig sem jutnak el, mint a múltkor.

Jól ismered a brit X-Faktor-t is - ahhoz képest mennyire magyar a nálunk látott műsor?

- A formátumból adódóan eléggé globális ez a műsor, valahogyan összehozza a világot. Azokat az embereket keresi, akik világszínvonalon állnak, és nemzetközi szinten is képesek felvenni a harcot. A tehetségük alapján a legjobb magyaroknak abszolút lenne esélye külföldön is: rajtuk nem múlna a nemzetközi karrier, viszont minden rajtuk kívül eső faktorra is szükségük van ahhoz, hogy valóban befussanak a világpiacon. Ahhoz, hogy bármelyikük is karriert csináljon Hollywoodban, az kell, hogy valakinek - akinek nagyon sok pénze és összeköttetése van - érdekében álljon ez. A világsiker amúgy is sok-sok év alatt jön el, csak ezt a közönség nem látja. Lady Gagáról vagy Katy Perryről például tudom, hogy a befutásuk előtt is több lemezszerződésük volt, Lady Gaga egy időben New York-i bárokban énekelte a maga kis női dalait, akkor még smink és az elképesztő ruhái nélkül.

A magyarok közül ki futhatna be kinn?

- Ez a tehetségen kívül annyi minden máson is múlik! Ha töröd az angolt, és komoly akcentussal énekelsz, alapból lehet, hogy semmi lehetőséged nem lenne, de ha egy kiadó éppen ezt az egzotikumot keresi, egykettőre egy hangstúdióban találhatod magad. Az X-Faktor nagyon jó ugródeszka, és ahogy látom, a tavalyi versenyzők tudtak élni a lehetőséggel.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Mi kell ahhoz, hogy valaki hosszú távon népszerű előadó tudjon maradni?

- Nagyon sok kitartás, mivel a csillogás mellett rengeteg pofon is éri őket, csak arról nem szól a fáma. Fontos továbbá az egyéni mondanivaló, de ez veleszületett dolog, vannak olyan emberek, akiket - énekléstől függetlenül - szívesen hallgatsz, és vannak, akiket nem. Bár hozzá kell tennem, a sztárok éppen ebbe a két csoportba sorolhatók, vannak, akiknek a gondolataira kíváncsiak az emberek, és vannak, akikére nem. Britney Spearsnek a gondolataira nem vagyunk kíváncsiak, viszont szeretjük akkor is, ha épp lenyírja a haját vagy megőrül. Aztán ott van például John Mayer, aki saját magáról, a saját szomorúságáról énekel, és ez sokakat érdekel.

Közben a Megasztár is megy: szerinted kell ennyi tehetségkutató Magyarországon?

- Nem biztos, hogy kell, de ha ezek nincsenek, akkor még ennyi esélyük sem lenne bemutatkozni - különösen a huszonöt éven felülieknek -, hiszen a lemezkiadók nem keresnek ilyen korú embereket. Az átalakult zenei iparág miatt nem nagyon tudnak profi menedzsmentet állítani az énekesek mögé. És ami külön gond, a kiadók nem várhatnak éveket arra, hogy egy-egy előadó beérjen. Erre sajnos sem idő, sem pénz nincs most ebben a szektorban. Éppen ezért különösen jó lehetőség egy televíziós tehetségkutatóban megmérettetni. A két műsor egyébként egészen más: az X-Faktor sztáralkatokat keres, akikért az emberek rajonganak, akiket bármikor bárhol szívesen hallgatnak. És persze nagyon örülök, hogy én az X-Faktor mentorainak egyike vagyok.

Van olyan megasztáros, akit sajnálsz, hogy nem az X-Faktor-ban tűnt fel?

- Nem követtem annyira figyelemmel a műsort, hogy okosat tudjak mondani, de azon kevesek, akikről hallottam, többnyire tehetségesek.

És az ottani új zsűritagokról, Bereczki Zoltánról és Falusi Mariannról mit gondolsz?

- Most hallok erről először. Bereczki Zoli még édesanyámnál tanult, úgyhogy kiváló szakember. Nálunk is volt az X-Faktor-ban előadóként, Falusi Mariann pedig Geszti Péter segítője volt a tavalyi X-Faktor középdöntője során.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Te hogyan kerültél egyébként az X-Faktor-ba?

- Ördög Nóri keresett meg. Szerettek volna egy olyan embert, aki nemzetközi karriert csinált, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, hogy méltán képviselheti ezt a műsort. Az én korosztályomban nem nagyon vannak ilyenek, úgyhogy végül is nem volt olyan nagy a szórás. Először határozottan nemet mondtam, mert nagyfokú életmódváltozással járt, de aztán a szüleim hatására átgondoltam - végül is azért vállaltam, hogy több időt tölthessek a családommal, mert erre az elmúlt években sajnos nem volt sok lehetőség. A műsor óta sokan megismernek, nagyon kedvesek velem az emberek, semmi gondot nem okoz ez, sőt komoly visszajelzés, ha a nézők egyetértenek a döntéseimmel.

Ha versenyző lennél, melyik zsűritaghoz kerülnél szívesen mentoráltként?

- Ezen még nem gondolkodtam, de az a helyzet, hogy mind a négyen mást tudunk adni az embernek, és ez elég erősen el is határolódik. Ferótól rengeteget lehet tanulni, nagyon komolyan átlátja a showbiznisz és a média működését; Péter marketinges és zenei szakemberként, modern módon közelíti meg a dolgokat; Ildikó pedig csupa érzelem és energia, így ő is nagyon sokat tud adni. Én pedig sztárokkal dolgoztam egész életemben.

Hogy kerültél Jennifer Lopez és a többiek közelébe?

- Magyarországon keresztül volt az első kapcsolat, Földes Zoli barátom akkor a BMG-nél dolgozott, ő javasolta, hogy keressem meg a nemzetközi főnököt New Yorkban. Meghallgatta a magyar dolgaimat, másnapra szervezett nekem három találkozót. Így kezdődött. Jó időben kerültem oda, hisz akkor az amerikai zene még nagyon amerikai volt, az én európai hagyományokból táplálkozó hozzáállásom frissnek hatott. Először persze így is az volt a feladatom, hogy olyan művészeknek írjak zenéket, akiknek a főnökeim mondják.

Gyerekszínész is voltál, a színészi vonalat nem akartad tovább vinni?

- A Kicsi a bors című sorozatban szerepeltem, aztán pedig meg-megjelentem a Kölyökidő-ben is, de ahhoz akkor már zenét is írtam. A színészet nem, a filmezés azonban mindig érdekelt, de inkább a produkciós oldaláról.

Más tévéműsorba nem hívtak itthon?

- Más tévéműsorba? Miért tennék? Az én életem a zene világában zajlik, és ennek a legizgalmasabb pillanatai most az X-Faktor-ban vannak.