"Vért néznek és vizet prédikálnak" - tévés hírműsorok csatája

Vágólapra másolva!
Miközben több százezer követőt veszített két év alatt az MTV esti híradója, és idén júniusra és júliusra egyfajta nézettségi minimumra ért, a két nagy kereskedelmi tévé hírműsorai is gyakran adnak beszédtémát: a legtöbb tévéző morog, mert sok a bűnügyi hír, de közben a Tények 40 százalékos közönségaránya és a továbbra is erős RTL-es Híradó számai azt mutatják, erre van igény. Az RTL saját műsorával kapcsolatban "politikai értelemben is mértékadó hírszerkesztést" emleget, a Tv2 pedig örül, hogy a főműsoridő előtti sávban jóformán verhetetlen.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkent az MTV esti Híradó-jának nézettsége az elmúlt hónapokban: míg 2010-ben négy olyan hónap is volt, amikor 700 ezer néző fölött végzett átlagban (február, március, június és október), addig idén 600 ezer fölé sem került. Míg tavaly júniusban 705 ezren figyelték a közszolgálati csatorna esti hírműsorát, addig idén, ugyanezen hónapban csak 438 ezren. Az idei, júliusi átlag sem fényes, a teljes lakosságból alig 442 ezren kapcsolnak oda esténként - ilyen gyenge átlagra pedig soha nem volt még példa, hiszen két éve még 800-900 ezren is megnéztek egy-egy közszolgálati híradót.

Az [origo] kérdésére Rákosy Zsófia, az MTI szóvivője elmondta, hogy szerintük a hírműsorok nézettsége együtt mozog a csatorna nézettségével, és ez az összefüggés az esti Híradó és az azt felvezető műsorsáv esetében mutatható ki a leginkább. "A csatorna hírműsorainak nézettségéről tehát nem kizárólag a hírterülettel foglalkozó szerkesztőségeknek kell gondoskodniuk, ez a csatorna műsorain és műsoraiban dolgozó kollégák közös feladata. A megjelölt adatokat ugyanakkor nehéz összehasonlítani, hiszen az említett, tavaszi és nyári mérések időszakában zajlott tavaly a választási kampány, majd a focivébé, vagyis olyan, hagyományosan kiemelkedő figyelemmel kísért események, amelyek az egész m1 csatorna, így a híradók nézettségét is hároméves csúcsra emelték. Ez a kiemelkedő eredmény kora ősszel még éreztette hatását, a 2010-ben elvont források következtében ugyanakkor a korábbi nézőszámot már nem tudta megtartani a köztévé" - magyarázta.

A szóvivő szerint az m1 műsorai közül a Híradó nézővesztése kisebb arányú volt, mint a csatorna egészéé. "A kutatások szerint jelentős azoknak a száma is, akik kizárólag a Híradó miatt kapcsolnak az MTV-re. A csatorna kínálata ősszel megváltozik, amitől általánosságban és a Híradó tekintetében is nézettségnövekedést várunk" - tette hozzá.

A Tények hasít, az RTL-es Híradó ősszel indulhat be

Az RTL Klub július 18-án mozdította el a fél hetes műsorsávból híradóját, azóta a Tények többször is 40 százalék fölötti közönségarányt ért el a 18-49-es célcsoportnál (a múlt heti nézettségi adatokat itt találja) A Tv2 esti hírműsora nem csak az elmúlt héten teljesített jól, hanem azóta is szárnyal, csütörtök este is rengetegen nézték - ami annak is köszönhető, hogy az ellene futó RTL-es török szappanopera, az Ezel nem elég erős önmagában. Szeptembertől vagy a Való Világ, vagy az új, RTL-es vetélkedő megy ellene, így a Tények-nek is sokkal nehezebb lesz műsorsávot nyernie. A július 28-i görbén látszik, mennyire kiugró a Tények eredménye:

agb nielsen

Nézze meg nagyban itt!

A Tények egy éve tartó szárnyalását nevüket nem vállaló médiaszakemberek a bűnügyi hírek magas arányával magyarázzák (erről korábban itt írtunk). A két nagy kereskedelmi tévé közt volt is pengeváltás az elmúlt hetekben. Előbb Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója jegyezte meg, hogy "mással ellentétben híradót adnak, nem bűnügyi magazint", majd a Tv2 programigazgatója, Kiss Péter válaszolta azt, hogy nyilatkozat a savanyú a szőlő esete, az pedig, hogy eltette az RTL a hírműsorát, annak beismerése, hogy tartósan kikapott abban a sávban. A második körre a hírigazgatók is beszálltak: az RTL részéről Kotroczó Róbert elmondta, hogy "a Tények-ben mutatott Magyarország-kép szerint itt gyilkosok, perverzek, kocsmai háborgók, egymást ölő részeges sógorok dajdajoznak", és ez káros, majd kollégája, a Tv2-es György Bence jelezte, hogy csak kevéssel vannak a kvóta fölött, és nyár végére 20 százalék alá mennek.

Míg az RTL Klub bőven a bűnügyi hírekre az új médiatörvény által bevezetett 20 százalékos kvóta alatt maradt az első öt hónapban, addig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kimutatása szerint júniusban az RTL már 21,1 százalékra nőtt az arány a hírműsorok első perceit vizsgálva. A Tények abban a hónapban 20 százalák alatt maradt az egész műsoridőt tekintve - állítja György Bence hírigazgató. (Az NMHH oldalán nincsenek fenn a júniusi teljes adatok, csak az első öt percre vonatkozóak).

Az [origo] az RTL Klub hírigazgatóját, Kotroczó Róbertet kérdezte, aki szerint nyáron, amikor szünetel a törvényhozás, ítélkezési szünet van, és nyaralnak a politikusok, akkor a közélet nem ad túl sok témát. "Nemrégen változott az RTL Híradó hossza is, tehát egy kibővített híradót töltünk meg napi eseményekkel. Alapvetően ebből adódhat ez a nyári eltérés a szokásos arányainkhoz képest, de így sem közelítjük meg az éves 20 százalékot. Mellesleg a napi események között - itthon, és külföldön is - volt néhány brutális, megkerülhetetlen történet, sajnos. Ha már hírekről és a műfajról van szó, talán nem tudatosult mindenkiben, hogy a Magyarországról az RTL küldött először tévéstábot Norvégiába, és tőlünk származtak a legfrissebb helyszíni infók, csakúgy, mint a magyar szállal kapcsolatosak" - mondta megkeresésünkre.

2012 előtt nem lesz büntetés

Felmerülhet a gyanú, hogy mivel csak 2012 januárjától szankcionálja az NMHH a 20 százalék átlépését, nem afelé visz-e, hogy bátrabban lépik túl a tévék a küszöböt, mondván, úgysem lesz büntetés. Kotroczó szerint őket ez nem befolyásolja, és az a gondolat is csak spekuláció, hogy mivel sokáig csak 12-13 százalékon állt az RTL híradó bűnügyi hírek tekintetében, most mehet a 25-30 százalék is, hogy több néző maradjon a képernyő előtt. "Nem így szerkesztik kollégáim a híradókat. Vannak olyan hírek, olyan történetek, amelyek meghatározók abban az értelemben, hogy minden sajtóorgánum foglalkozik velük. Ezekről nem maradhatunk le, mint ahogyan az [origo] sem teszi. Azt is látom, hogy a bűnügyi hírek aránya most egy népszerű téma a sajtóban - ehhez is mindenki ért, mint a focihoz -, jellemző azonban, hogy az emberek máshogyan néznek televíziót, és máshogyan mondanak nyilvánosan ítéletet róla. Bocsánat a kiforgatott szólás miatt, de vért néznek és vizet prédikálnak. Ezt az igényt észleltük, de továbbra sem akarjuk kiszolgálni. Mi továbbra is kiegyensúlyozott politikai híreket adunk, és nem mondunk le olyan témákról, mint a gazdaság, a kultúra vagy éppen a sport. Ez utóbbi például új állandó tartalmi eleme a meghosszabbított RTL Híradó-nak" - mondta.

A nézettséggel kapcsolatban az RTL hírigazgatója megjegyezte, hogy a konkurens hírműsor erősödött, de az RTL Híradó nézettsége is nőtt: "A versenytárs nem főműsoridőben erősödött, az RTL viszont a kereskedelmileg értékesebb idősávban nőtt. A miénk egy sikeres kereskedelmi televízió, amely nyáron is fenntartja piaci előnyét úgy, hogy politikai értelemben is mértékadó hírszerkesztéssel szolgálja nézőit" - fűzte hozzá. A kérdést, hogy marad-e a hetes kezdés, most még nem tudta megválaszolni: "Kísérleti szempontból eddig egy rövid időszak telt el így, számos elemzés születik majd, mielőtt döntés születne az őszi műsorrendről" - jelezte.

A Tv2 reagált írásunkra, a csatornánál nem értik, hogy ha eddig mindig fél héttől számított a főműsoridő, akkor mostantól miért este hetet kommunikál az RTL Klub. A cikkben korábban megjelent júniusi 31 százalék nem a teljes Tényekre, csak az első öt percre vonatkozott.

Ugyancsak reagált a cikkre Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója: elmondta, hogy az RTL 13 éve este héttől számítja a főműsoridőt, soha nem is volt másképp, bármit is állít a rivális csatorna.